Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2018, 19:38
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Včela spadla do medu a zomrela by, keby jej kolegyne okamžite nepomohli

ZAUJÍMAVOSTI VČELY
Uložiť Uložené

Vo zvieracej ríši leží medzi životom a smrťou často tenká hranica.

Včelárovi z malého amerického mesta v štáte Michigan sa nedávno podarilo zachytiť skvelú ukážku toho, ako si vedia zvieratá vo voľnej prírode pomáhať, ak ide o život.

Farmári chovajú včely na rozľahlom pozemku, kde pestujú najmä čučoriedky, takže tieto malé lietajúce živočíchy majú k dispozícii množstvo kvetov na opeľovanie.

Pravidelne vyrábajú ten najlahodnejší med v okolí, ale ani pri činnosti ako zber medu z úľov sa to občas nezaobíde bez nehôd. Farmár Peter Walkosz sa snažil opatrne odoberať med, avšak v jednej chvíli mu do neho padla včela a on ju nechcel nechať trpieť.

Nevedel síce, či jej ešte budú kolegyne z úľa vedieť akokoľvek pomôcť, ale vyskúšal to a včelu zaliatu medom položil pred vchod, kde sa jej hneď ostatné včely ujali. Začala sa usilovná práca na čistení a odstraňovaní lepkavej látky, ktorá živočíchovi znemožňovala pohyb a let.

Po približne 30 minútach sa snaha vyplatila, pretože včela úspešne odletela a Peter nemusel smútiť nad tým, že ju nechtiac zabil. Pri pohľade na okamžitú pomoc by sme sa od včiel mohli aj my veľa naučiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia