Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2018, 15:54
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vrah Johna Lennona sa chcel už desiaty raz dostať na slobodu. Mark Chapman sedí za vraždu hudobníka už 38 rokov

HUDBA JOHN LENNON
Uložiť Uložené

Legendárneho hudobníka zavraždil Mark Chapman.

Milióny fanúšikov len neveriacky sledovali správy 8. decembra 1980. Mark Chapman zastrelil pred apartmánom na Manhattane legendárneho hudobníka Johna Lennona a svet zaplavili slzy. Odvtedy už prešlo 38 rokov a Chapman dodnes sedí v newyorskom väzení Wende Correctional Facility.

Oslávil svoje 63. narodeniny a trest mu technicky nikdy nevyprší, pretože súd ho za mreže poslal na 20 rokov až doživotie. V praxi to znamenalo, že v roku 2000 mal prvýkrát možnosť požiadať o podmienečné prepustenie, čo mu bolo zamietnuté.

Od prelomu milénia dostáva rovnakú šancu každé dva roky, čo znamená, že sa na slobodu chcel dostať aj v roku 2018, ale opäť neuspel. Štátna komisia rozhodujúca o udeľovaní podmienečných trestov zamietla Chapmanovi jubilejnú desiatu žiadosť, pričom opätovne poukázala na podobné argumenty.


Chapman sa v minulosti priznal, že Lennona zabil len preto, že mu závidel a chcel vraždou získať rovnakú slávu ako hudobná hviezda. Úrady mu preto vyčítali, že nemal akúkoľvek úctu k ľudskému životu a stále predstavuje hrozbu pre spoločnosť.

Odporúčané
Očakávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. Aj takto vyzerali vzťahy na historických fotografiách Očakávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. Aj takto vyzerali vzťahy na historických fotografiách 14. februára 2021, 12:25

V minulosti proti prepusteniu protestovala aj Lennonova manželka Yoko Ono, ktorá sa bála o zdravie svojich detí. Zabúdať netreba ani na to, že množstvo fanúšikov zavraždeného člena The Beatles by mohlo chcieť jeho smrť pomstiť, a tak by Chapman mohol byť po prepustení z väzenia v ohrození. Ďalšiu šancu vyjsť spoza mreží dostane zase o dva roky v auguste.

Domov
Zdieľať
Diskusia