Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2018, 17:39
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vznikli unikátne zábery izolovaného brazílskeho kmeňa. Sú prvými na svete

ZAUJÍMAVOSTI AMAZON BRAZÍLIA
Uložiť Uložené

Brazílskej agentúre Funai sa podarilo natočiť jedinečné video vďaka dronu.

Brazílska agentúra Funai skúma amazonské kmene žijúce v izolácii v pralesoch. Okrem zaujímavých informácií, ktoré zbiera o ich spôsobe života, jazyku a kultúre, ich taktiež chráni pred hospodármi, farmármi či ilegálnym ťažobným priemyslom.

V súčasnosti sú tieto vzácne skupiny domorodcov stále ohrozovanejšie rozrastajúcim sa priemyslom. Mnohí chcú v oblasti ťažiť drevo, ale k výrubu lesov dochádza aj kvôli farmárom, ktorí chcú v oblasti pestovať plodiny. Títo ľudia sa často nezastavia pred ničím a sú schopní vyvraždiť celý kmeň, iba aby mohli zabrať ich územie.

Aj napriek ťažkým podmienkam sa v Brazílii stále nájdu skupiny žijúce kmeňovým spôsobom. Ich primitívny spôsob života im vyhovuje a s civilizáciou nechcú mať nič spoločné. Kontaktu s inými ľuďmi sa väčšinou vyhýbajú, pretože majú zlé skúsenosti.

"Tieto komunity sú si vedomé existencie miest a fariem v ich okolí, ale často sa od nich izolujú kvôli traumatickým skúsenostiam. Ak by s vonkajším svetom chceli kontakt, našli by si cestu, ako s nami komunikovať," vyjadril sa Bruno Pereira, koordinátor štúdie izolovaných kmeňov v regióne.

Odporúčané
Našli sme 15 praktických produktov z Tiktoku, ktoré ti uľahčia život Našli sme 15 praktických produktov z Tiktoku, ktoré ti uľahčia život 23. marca 2023, 15:30

Už 30 rokov sa teda agentúra nepokúsila skontaktovať žiadneho príslušníka komunít. V oblasti Vale do Javari v štáte Amazonas žije až 11 takýchto kmeňov, je to viac ako v ktorejkoľvek inej lokalite v Brazílii. Dovedna by si v krajine našiel asi 107 osamotených domorodých skupín.

Dekády tichého pozorovania sa Fuani v poslednej dobe naozaj vyplácajú. Nedávno uverejnili video "najosamelejšieho muža na svete". Ten ako jediný prežil vyvraždenie jeho kmeňa najatými zabijakmi, ktorých poslali nenásytní rančeri.

Teraz vďaka dronu natočili zábery bájneho kmeňa v juhozápadnej časti Amazónie. Zatiaľ je táto skupina pre agentúru záhadou. Hoci majú isté dohady o ich pôvode a jazyku, zatiaľ netušia, ako sa volajú. S pozorovaním ale budú pokračovať a dúfajú, že sa im postupne podarí porozumieť kmeňu viac. 

"Čím viac vieme o živote v izolovaných komunitách, tým viac im dokážeme pomôcť," zhrnul Pereira.

Domov
Zdieľať
Diskusia