Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2018, 15:35
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Dominikánska republika sa topí v plastovom odpade. Na pobrežie dorazili stovky ton neporiadku

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD
Uložiť Uložené

Za všetko si môžeme sami.

Na pobrežie Dominikánskej republiky zaútočila ohromná hromada odpadu. Vlny Karibiku priniesli odhadom stovky ton odpadu, ktorý kompletne zablokoval pobrežie Dominikánskej republiky a čiastočne aj okolitých ostrovov. Na miesto okamžite dorazilo množstvo dobrovoľníkov, ktorým sa časom podarilo vyloviť až 54 ton odpadu, no ďalšie návaly neustále prichádzajú.

Za väčšinu odpadu si však obyvatelia ostrovov môžu sami – neporiadok v mori pochádza z miest Santo Domingo či Monte Plata. Miestni, no i turisti, ho vypúšťajú do mora alebo vyhadzujú z lodí. Nejde však len o plast, odpad je aj kovový a spolu majú vážny vplyv na morské živočíchy. Tie sa v odpade zasekávajú a následne zomierajú.

Na Dominikánskej republike pôsobí hromada aktivistov, zatiaľ však veľa zmien nedosiahli – jeden z nich, Lewis Pugh, chce preplávať vyše 560 kilometrov, aby si ľudia uvedomili blížiacu sa hrozbu. Odhaduje sa totiž, že v oceánoch cirkuluje až 223 000 ton ľudského odpadu – a nepríjemne vysoké číslo stále stúpa.

Domov
Zdieľať
Diskusia