Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2018, 10:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Hitlerova osobná zubárka prežila peklo na zemi. Identifikovala chrup mŕtveho Führera, no nakoniec takmer zomrela v gulagu

ZAUJÍMAVOSTI VOJNY
Uložiť Uložené

Sovietskemu zväzu získala dôkaz o Hitlerovej smrti, no nakoniec skončila v pracovnom tábore.

Druhá svetová vojna v sebe skrýva množstvo fascinujúcich príbehov, aj keď mnohým nechýba na krutosti či bezcitnosti. Obom najústrednejším postavám, Stalinovi aj Hitlerovi, chýbalo obrovské množstvo ľudskosti, dá sa tak očakávať, že príbeh Hitlerovej zubárky, kde obaja vystupujú, bude plný utrpenia. Úbohá Hitlerova zubárka pritom pomohla obom stranám, ako len vedela, no aj napriek tomu skončila v ruskom gulagu.

Dva dni na to, ako Hitler spáchal samovraždu, našli sovietski dôstojníci jeho telo. Stalin však potreboval ten najväčší možný dôkaz. Dôstojníci teda vzali Hitlerov chrup. Podľa informácií predkladateľky Eleny Rževskaja, ktorá mala pri dobytí Berlína len 25 rokov a pri celej situácii osobne bola, uložili dôstojníci chrup do lacnej šperkovnice. Bolo však nutné nájsť Hitlerovho osobného zubára, aby chrup identifikoval.

O Führerove zuby sa starala Käthe Heusermannová, asistetnka jeho lekára Huga Blaschke. Ten však už dávno zmizol a Sovieti museli vyvinúť obrovské úsilie, aby sa k zubárke dopátrali. Nakoniec ju zradil iný vyhnaný lekár, ktorý Sovietov poslal priamo k nej. Dôstojníci ju donútili identifikovať Hitlerov chrup. Po chvíli, čo ho mala v rukách, si bola naozaj istá, že ide o zuby obávaného ríšskeho vládcu.

Hitlerova osobná zubárka prežila peklo na zemi. Identifikovala chrup mŕtveho Führera, no nakoniec takmer zomrela v gulagu
Zdroj: Alexander Voronzow

Stalin ju nechal tajne previesť do Sovietskeho zväzu, kde bola okamžite prevezená do gulagu. Ako neskôr zistila prekladateľka, Stalin mal zákerný plán. Obyvateľov ZSSR totiž chcel poštvať proti západnému Nemecku. informáciu o Hitlerovej smrti tak nezverejnil a mal v pláne robiť z Nemecka úhlavného nepriateľa aj naďalej. O zubárkine mlčanie sa postaral práve gulag. Pôvodne mala byť v pracovnom tábore len šesť rokov, nakoniec sa z neho dostala až v roku 1955, kedy už bol Stalin dávno mŕtvy.

Domov
Zdieľať
Diskusia