Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2018, 11:48
Čas čítania 0:00
Sona O.

Pravidelné požívanie marihuany vedie ku zvýšenej aktivite niektorých oblastí mozgu a spôsobuje chaotickejšie myslenie

ZAUJÍMAVOSTI DROGY MARIHUANA
Uložiť Uložené

Vedci potvrdili, že dlhodobé užívanie marihuany naozaj ovplyvňuje mozog aj pri triezvom stave a niektoré jeho centrá sú dokonca aktívnejšie.

Podľa nedávnej štúdie publikovanej v NeuroImage to vyzerá tak, že pravidelné užívanie marihuany vedie ku

chaotickému mozgu". Čo to znamená?

Odborníci pozbierali vzorku 17 pravidelných užívateľov marihuany a 21 ľudí, čo drogu nepožívalo. Prostredníctvom elektroencefalografu merali ich mozgové vlny v stave relaxácie. Užívatelia sa museli marihuany vzdať na 24 hodín, aby tak jej účinky neskreslili výsledky štúdie, aj keď pri niektorých mali vedci podozrenie, že túto podmienku nesplnili.

Pravidelné požívanie marihuany vedie ku zvýšenej aktivite niektorých oblastí mozgu a spôsobuje chaotickejšie myslenie
Zdroj: Flickr - Chuck Grimmett

Výskum potvrdil, že dlhodobé užívanie marihuany na našom mozgu zanecháva stopy, aj ak sme triezvi. U pravidelných užívateľov vedci zachytili nielen zvýšenú kortikálnu aktivitu (aktivita v mozgovej kôre), ale aj silnejšie spojenie medzi jednotlivými oblasťami mozgu. Znie to ako výhoda, pretože silnejšie spojenia väčšinou vedú k vyššej kreativite, no v tomto prípade vedú skôr ku „hlučnejšiemu mozgu" a všetka nadpriemerna aktivita spôsobuje problémy s neurologickou efektivitou jedinca. 

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Užívatelia mali tiež zvýšenú aktivitu théta, beta a gamma vĺn, tie sa starajú o pocity pohody a uvoľnenia, avšak zredukované u nich boli dôležité delta vlny. Vďaka nim môžeme upadnúť do hlbokého spánku bez snov.

Tieto zmeny v mozgovej aktivite pravdepodobne vedú aj ku kognitívnym poruchám.

„Experiment sme vykonali na subjektoch, ktoré nepožili drogu 12 až 60 hodín a zistili sme, že takáto abstinencia nemala na aktivitu mozgu vplyv. Naznačuje to teda, že zmeny sa môžu spájať s dlhodobým užívaním marihuany, no potrebujeme viac dôkazov," vyjadril sa Shikha Prashad autor práce a študent na Univerzite Texas v Dallase pre Psypost

Treba mať tiež na pamäti to, že výsledky štúdie ukazujú iba krátkodobé efekty užívania marihuany a takisto nie je jasné, či má takéto účinky droga samotná alebo by sa dali podobné zmeny v mozgu sledovať aj u užívateľov iných omamných látok. 

Domov
Zdieľať
Diskusia