Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2018, 13:53
Čas čítania 0:00
Branislav Noskovič

Pokračovanie Jurassic World je šialenou a vizuálne atraktívnou jazdou, avšak bez logiky a originality (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Budú nám trikovo bezchybné jaštery z druhohôr stačiť?

„Život si nájde cestu" - Ian Malcolm, Jurassic Park

Jurassic World od Colina Trevorrowa aj napriek istým kvalitatívnym zakopnutiam dosiahol mimoriadny kasový úspech a znamenal sľubný štart novej trilógie s pravekým potvorami.

Barcelonský rodák Juan Bayona dostal na jeho pokračovanie štedrý rozpočet, smer, akým sa má sága uberať a nastrelené charaktery, ktorých osudy ju budú rámcovať.

Príbeh, podobne ako to robil predošlý film s prvým Jurským parkom, kopíruje schému Spielbergovho Strateného sveta. Sopka na ostrove Isla Nublar sa náhle (?) stala aktívnou, a tak sa pravekí obyvatelia zničeného zábavného kolosu z predošlej snímky opäť ocitajú na pokraji vyhynutia.

Aktivisti vyvíjajú nátlak na vládnych predstaviteľov a elity, aby dinosaury dostali z ostrova (??) a genetické hračky zachránili. Jediný, kto má na vec ako-tak triezvy názor, je Ian Malcolm (Jeff Goldblum), ktorého poznáme zo starých filmov.

Naopak, Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), technokratická manažérka z Jurského sveta, sa zrazu mení na eko-rebelku (???) a vydá sa spolu s armádou žoldnierov na ostrov zvieratá zachrániť.

Tých si zase najala spoločnosť Benjamina Lockwooda (James Cromwell), starého priateľa zakladateľa pôvodného parku - Johna Hammonda.

Pokračovanie Jurassic World je šialenou a vizuálne atraktívnou jazdou, avšak bez logiky a originality (Recenzia)
Zdroj: Photo © Universal Pictures

Asistovať jej budú Owen Grady (Chris Pratt), zbabelý informatik a drsná paleobiologička, postavy typovo tak prevarené a ploché, že si budete želať, aby skončili v zuboch prvého predátora.

„Odviezť dinosaury z tohto ostrova je ten najdebilnejší nápad v smutnej histórii debilných nápadov a ja budem pri tom, keď to zistíte" - Ian Malcolm, Jurassic Park: Lost World.

Ak ste videli oficiálne trailery, viete presne, čo sa bude diať ďalej, pričom počet prekvapení a zvratov je naozaj skromný. Do pozadia idú postavy, ich vývoj aj celkový príbeh.

Všetko sa podvoľuje hlavnej atrakcii a hlavnému lákadlu, a tým sú predsa naši druhohorní kamaráti a jeden dino-mutant zo skúmavky, podobne ako v predošlom filme. Ten tu plní úlohu bubáka druhej - hororovej - polovice, ktorá sa nebráni bez ostychu vykrádať Spielbergove nápady z Jurského parku.

Samozrejme, séria sa vždy spoliehala predovšetkým na to, čo lahodí oku, no aj tu platí, že menej je niekedy viac. Kým v roku 1993 stačilo ukázať jašterov na 10 minút, tu sú na plátne takmer non-stop.

Stále sa niečo deje, film takmer nespomalí a všetko sa vysvetľuje len stroho alebo vôbec. Viď otázniky v prvej časti recenzie.

Naši hrdinovia robia z ušľachtilých pohnútok unáhlené rozhodnutia, ktoré síce majú fatálne následky a stoja niekoľko ľudských životov (a takmer aj ich vlastné), no to ich akoby netrápi a idú ďalej. Všetko v mene záchrany tvorov, ktoré do nášho sveta ani nepatria.

Pokračovanie Jurassic World je šialenou a vizuálne atraktívnou jazdou, avšak bez logiky a originality (Recenzia)
Zdroj: Photo © Universal Pictures

Dialógy a interakcie postáv sú obmedzené na minimum, nejaký dramatický oblúk charakterov teda nečakajte. Tu hrajú ľudia druhé husle, čo podobne ako pri iných žánrových súputníkoch (Edwardsova Godzilla alebo posledný Kong) podkopáva snímke nohy.

Pri stopáži 130 minút sa neustála akcia a málo príležitostí na oddych môže rýchlo vypomstiť v podobe straty záujmu o ponúkané atrakcie.

„Sú to dinosaury, úžasné samé o sebe" – Owen Grady, Jurassic World.

Iba máloktorý režisér si môže dovoliť dávkovať toľko adrenalínu, aby čoskoro nezačal nudiť. Bayona nie je Spielberg, ktorý nám nedávno vo svojom Ready Player One ukázal, ako k takému konceptu pristupovať.

Nechápte ma zle. Dinosaury vyzerajú úžasne a vďaka praktickým efektom aj naozaj realisticky. V tomto smere odviedli tvorcovia kus poctivej práce, dovolil by som si povedať, že lepšej než pri Trevorrowom predošlom filme.

Problémom však ostáva, ako to celé funguje (respektíve nefunguje) dohromady. Ak prestanete s hrdinami sympatizovať a báť sa o nich, ak sú ich motivácie pochybné, rýchlo vám začne byť jedno, čo s nimi bude.

Tým viac, keď Bayona prejde v druhej polovici k žánru, v ktorom už raz celkom exceloval (horor Sirotinec). Nájdete tu pár momentov, ktoré majú blízko k tomu, čo by mohlo byť desivé, no kvôli pomerne odľahčenej prvej polovici nepôsobia tak, ako by mali.

Pokračovanie Jurassic World je šialenou a vizuálne atraktívnou jazdou, avšak bez logiky a originality (Recenzia)
Zdroj: Photo © Universal Pictures

Mimochodom, humor. Fallen Kingdom definitívne dopláca na súčasný a absolútne hlúpy trend v zábavnej kinematografii. Všetko zľahčovať, podkopávať infantilnými vtipmi a pchať ich aj tam, kde ich vôbec nie je treba (spomínal tu niekto The Last Jedi?).

Vtipné momenty a gagy majú svoju funkciu a treba s nimi narábať opatrne. Ak chceme odľahčený film, ktorý ma svoje vážne chvíle, musíme si sakramentsky dávať pozor, ako celú mozaiku vyskladáme, aby nám z toho nevznikol guláš ambivalentných pocitov.

Vedel to napríklad Raimi vo svojom Drag Me To hell aj Tarantino v podstate takmer každom počine.

Bayonovi to však šialene nejde. Za všetky spomeniem scénu úteku pred prebudenou sopkou, ktorá sa začne takmer groteskne, ironicky podfarbená veselou hudbou, aby plynule prešla do vážnej apokalyptickej montáže.

Lepšie režisér nekonzistentnosť výsledného diela ani demonštrovať nemohol. Je to veľká škoda, že sa viac nezapracovalo na dramaturgii a scenári, pretože nechýbalo veľa a dostali by sme slušnú blockbusterovú nakladačku.

Takto aj vynikajúce momenty, ktorých film pár má, ostanú utopené v zmesi nedotiahnutých nápadov a prebytku akcie.

Rozbesnený vulkán chrliaci lávu a pohlcujúci všetko, čo mu stojí v ceste, prinesie pôsobivé chvíle a s dinosaurami skoncuje naozaj veľkolepo a dojímavo, o čo sa postará jedná výnimočne krásna scéna. Na jednoznačne pozitívny verdikt je to však zúfalo málo.

Pokračovanie Jurassic World je šialenou a vizuálne atraktívnou jazdou, avšak bez logiky a originality (Recenzia)
Zdroj: Video © Universal Pictures

„Sila genetiky sa stala nespútanou, nemôžete ju len tak vrátiť do krabičky" - Ian Malcolm, Jurassic World: Fallen Kingdom.

Pravekým potvorám viac svedčí vlhké prostredie kostarickej džungle než panské sídlo v kalifornských lesoch. A ja som naozaj zvedavý, ako sa im bude dariť v ďalšom pokračovaní, na ktoré odkazuje otvorený koniec.

Do kina sa teda vyberte iba v prípade, ak sa chcete párkrát zľaknúť a zasmiať, poprípade pokochať sa naozaj vydarenou vizuálnou stránkou filmu. 3D jej síce nejako výrazne nepomáha, no ani neškodí.

Dinomaniaci si môžu pripísať pol boda, naopak, ak vás tieto zvieratká nezaujímajú a pri pozeraní radi premýšľate, ruky preč! 6/10

Pokračovanie Jurassic World je šialenou a vizuálne atraktívnou jazdou, avšak bez logiky a originality (Recenzia)

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia