Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2018, 17:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

FBI vycvičila 14-ročného chlapca ako drogového dílera. Neskôr ho zatkli aj s 8 kilami kokaínu a sudca ho odsúdil na doživotie

ZAUJÍMAVOSTI DROGY FBI
Uložiť Uložené

Smutný príbeh chlapca, ktorý sa stal obeťou systému.

Spravodlivosť nie je dokonalá a ak sa na jej stranu postavia nesprávne sily, človek môže skončiť za mrežami na desiatky rokov, aj keď si to vôbec nezaslúži. Jeden z najdivokejších prípadov mladého človeka odsúdeného na doživotný trest sa odohral v 80. rokoch minulého storočia. Richard Wershe Jr. vyrastal so svojím otcom v meste Detroit. Rodičia sa mu rozviedli, a tak býval u otca, ktorý neviedol práve najslušnejší život.

Na živobytie si zarábal predajom zbraní a postupom času sa stal aj informátorom americkej FBI, čo mu zaručovalo dostatočne komfortný život výmenou za informácie pre bezpečnostné zložky. Na začiatku 80. rokov objavil tajnú prácu svojho otca aj Richard a onedlho sa zúčastnil na stretnutí, kde si agenti FBI prišli po vyžiadané správy. Už nevedno, koho to bol nápad, ale Richard sa po pár týždňoch pridal do tímu informátorov.

Vtedy mal iba 14 rokov a nemal tráviť svoje dni v detroitskom podsvetí, lenže nikomu na osude mladého chlapca nezáležalo. Vlastný otec dokonca agentov kryl svojím informátorským spisom, cez ktorý jeho syn posielal informácie, pretože oficiálne nemohol ako maloletý pracovať pre FBI. Mladučký Richard sa postupne prebíjal do sveta organizovaného zločinu a najmä drog. Agenti od chlapca chceli, aby prenikol najmä do gangu notoricky známeho drogového baróna Johnnyho Curryho, ktorý so svojou rodinou ovládal východnú časť Detroitu.

FBI vycvičila 14-ročného chlapca ako drogového dílera. Neskôr ho zatkli aj s 8 kilami kokaínu a sudca ho odsúdil na doživotie
Zdroj: White Boy Trailer

Aj keď mal Richard len 14 rokov, životu v podsvetí sa rýchlo prispôsobil. Samotná FBI ho vycvičila ako predajcu drog, poskytovala mu ochranu a pomohla mu stúpať v hierarchii drogových dílerov. Mladý chlapec predával a pašoval drogy, mal po svojom boku krásne ženy a jazdil na drahých autách. Život bol dokonalý napriek tomu, že prakticky stratil detstvo, ale Richard sa nesťažoval.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Všetko bolo perfektné až do momentu, kým sa mu v spolupráci s agentmi nepodarilo usvedčiť spomínanú drogovú skupinu. FBI ho zo dňa na deň prestala potrebovať, a tak ho z pozície informátora prepustili. Život drogového dílera Richardovi vydržal približne dva roky, lenže ako 16-ročný odrazu stratil zmysel života. Napriek ukončeniu spolupráce s FBI nebola odhalená jeho tajná identita, a tak si zachoval v podsvetí hromadu kontaktov.

Nevedel robiť nič iné, ako pašovať drogy, začal preto podnikať na vlastnú päsť. Po pár mesiacoch ho policajti zadržali aj s 8 kilogramami kokaínu a príbeh mladého drogového dílera skončil. V štáte Michigan vtedy platil kontroverzný zákon 650 Lifer Law. Každá osoba, ktorá bola zadržaná s viac ako 650 gramami kokaínu určenými na distribúciu a predaj, mala podľa zákona dostať doživotný trest, čo sa aj stalo.

Richard Wershe skončil za mrežami, ale agentom z FBI neprestal pomáhať. Onedlho na ich žiadosť zorganizoval rozsiahly drogový obchod, v ktorom sa agentom podarilo usvedčiť približne tucet skorumpovaných policajtov. Policajti mali nelegálny transport kokaínu chrániť, a tak skončili za mrežami. Problémy narobil aj šéfovi jedného policajného oddelenia v Detroite, pretože FBI poskytol informácie o tom, ako mal Gilbert Hill ututlať zabitie malého dieťaťa drogovým dílerom. Wershe pomohol usvedčiť viacerých vplyvných pracovníkov polície či úradov, kvôli čomu zostal navždy nepriateľom číslo jeden.

FBI vycvičila 14-ročného chlapca ako drogového dílera. Neskôr ho zatkli aj s 8 kilami kokaínu a sudca ho odsúdil na doživotie
Zdroj: White Boy Trailer

Za pomoc pri usvedčovaní policajtov odišiel Wershe do programu na ochranu svedkov, ale pridlho sa tam neohrial. Postupom rokov strávil čas vo väzení na Floride, ale väčšinu rokov odsedel v štáte Michigan. Za mrežami sedel skoro 30 rokov a zrejme sa na slobodu aj tak nedostane. Všetci väzni usvedčení na základe spomínaného zákona 650 Lifer Law sa skôr či neskôr dostali na slobodu, ale Wershe za svoje činy stále pyká.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

V roku 2003 dostal jedinú šancu obhájiť svoju nevinu pred komisiou rozhodujúcou o podmienečnom prepustení, lenže viacerí vplyvní úradníci svedčili proti nemu a označili ho za jedného z najhorších drogových dílerov, akí kedy chodili po meste Detroit. Aj keď ho napokon v roku 2017 z väzenia v Michigane prepustili na podmienku, okamžite ho previezli do väznice na Floride, kde si má odpykať približne tri ďalšie roky za to, že sa zaplietol do predaja ukradnutých áut organizovaného spoza múrov väznice.

O Rickovi bol nedávno natočený aj film s názvom White Boy, ktorý je dokumentom o skutočných udalostiach a objavujú sa v ňom výpovede aj samotného Wersheho. Už na konci septembra sa však Wershe dočká veľkého hollywoodskeho trháku s názvom White Boy Rick, kde si zahrá Matthew McConaughey spoločne s Jennifer Jason Leigh.

Domov
Zdieľať
Diskusia