Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2018, 15:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Zviera už od septembra nebude vecou. Parlament schválil zmenu zákona, ktorá ich vníma ako cítiace bytosti

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO VEC
Uložiť Uložené

Obmedzenie cirkusov, boj proti množeniam a snaha zastaviť týranie zvierat. Novela zákona vyzerá sľubne.

O novele zákona o veterinárnej starostlivosti sme informovali už niekoľkokrát, no len pred niekoľkými hodinami konečne došlo k jej schváleniu parlamentom vďaka 95 hlasom. Ty môžeš novelu poznať predovšetkým pod heslom: Zviera už nebude vec, ale živý tvor, cítiaca bytosť

"Živé zviera má osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami a v občianskoprávnych vzťahoch má osobitné postavenie. Na živé zviera sa vzťahujú ustanovenia o hnuteľných veciach, to neplatí, ak to odporuje povahe živého zvieraťa ako živého tvora." Takto vyzerá nová definícia zvieraťa v Občianskom zákonníku.

Zviera už od septembra nebude vecou. Parlament schválil zmenu zákona, ktorá ich vníma ako cítiace bytosti
Zdroj: pexels.com

Novela zákona však okrem toho tiež bojuje proti množiteľom, zavádza totiž povinné čipovanie psov a i opatrenia proti týraniu zvierat. "Ide o historický krok smerom k zlepšeniu postavenia zvierat v našej krajine. V oblasti ochrany zvierat sa týmto zákonom posunieme do kultúrneho sveta," zhodnotila novelu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

V zákone naberá kontúry aj samotná prevencia proti týraniu zvierat. Veterinárni inšpektori totiž získajú právomoc vstupovať pri výkone do obydlia, ak majú podozrenie, že je zviera týrané alebo je iným spôsobom ohrozené jeho zdravie ći život.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Čo sa týka ilegálneho množenia a predávania psov, majitelia budú povinní dať psa začipovať už do 12 týždňov od narodenia. V Centrálnom registri spoločenských zvierat bude mať následne svoju vlastnú listinu, v ktorej sa budú uvázdať všetky údaje vrátane zmeny majiteľa. Množiteľov tak bude omnoho jednoduchšie identifikovať a potrestať. Vláda chce takýmto spôsobom bojovať proti preplneným útulkom a utrápeným zvieratám.

Zviera už od septembra nebude vecou. Parlament schválil zmenu zákona, ktorá ich vníma ako cítiace bytosti
Zdroj: pexels.com

A na záver, mení sa prístup k cirkusovým zvieratám. Prevádzkovatelia cirkusov sa budú musieť zaregistrovať v Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá bude jednotlivé cirkusy povoľovať a regulovať. Ministerstvo navyše už čoskoro plánuje vydať vyhlášku, v ktorej uvedie zoznam divých zvierat, ktoré v cirkusoch nesmú vystupovať. Má ísť predovšetkým o zvieratá, ktoré v cirkusoch zvyknú vykonávať neprirodzené aktivity.

Domov
Zdieľať
Diskusia