Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2018, 17:24
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vyspávaš cez víkend? Možno si vďaka tomu predlžuješ život

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nová vedecká štúdia tvrdí, že dlhší spánok cez víkend môže mať predsalen blahodárne účinky na náš organizmus.

Nedostatok spánku môže mať deštruktívny efekt na naše zdravie. Podľa lekárov zvyšuje riziko rakoviny, cukrovky aj srdcovo-cievnych ochorení. Veľa z nás však na spánok skrátka nemá čas, a tak sa miesto zdravých 8 hodín vyspíme iba 5 a niekedy aj menej. Spánkový luxus skrátka nepatrí do našich životov. Pomáha však dospávanie cez víkend?

Doteraz sa tvrdilo, že nie. No najnovšia štúdia ukazuje, že dospávanie možno predsalen funguje. Pár hodín navyše v sobotné aj nedeľné ráno môže naozaj pomôcť pri prekonávaní problémov, ktoré súvisia s nedostatkom spánku cez pracovný týždeň.

Vyspávaš cez víkend? Možno si vďaka tomu predlžuješ život
Zdroj: pexels.com

Profesor Torbjörn Åkerstedt z Výskumného inštitútu pre stres v Štokholmskej univerzite spolu so svojím tímom sledoval vzorku 43 880 dobrovoľníkov po dobu 13 rokov

Zistili, že ľudia pod 65 rokov, ktorí počas víkendu spali päť a menej hodín, mali vyššiu úmrtnosť ako tí, čo spali 7 a viac hodín. Avšak dokázali aj to, že ak ľudia spali dostatok času aj počas týždňa, ich zdravie na tom bolo približne rovnako ako u tých, ktorí dospávali cez víkendy. 

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Pár hodín navyše cez voľné dni teda naozaj funguje. Pokojne sa pováľaj v posteli o niečo dlhšie, ale pozor! Ani so spánkom by si to nemal preháňať. Ukázalo sa totiž, že ak spíš viac ako 8 hodín denne, môžeš tým ohrozovať svoje zdravie. To však samozrejme platí pre dospelých ľudí od 18 rokov, pretože dovtedy sme ešte ako tak vo vývine a potrebujeme o trošku viac oddychu na správne fungovanie. Počas puberty sa odporúča spať 8 až 10 hodín denne.

Z výskumu vedci vyčítali aj to, že najviac unavení sa cítime v pondelok a druhá vlna únavy väčšinou prichádza v stredu. Soboty sú pre ľudí, čo sa týka spánku, najprijateľnejšie. 

Samozrejme, že celé tvoje zdravie nezáleží iba od spánku, ale aj od toho, či fajčíš, piješ, ješ nezdravé jedlá. K správnemu spánkovému režimu by si teda mal pridať aj šport, pravidelné stravovanie a obmedziť alkohol. 

Domov
Zdieľať
Diskusia