Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2018, 14:27
Čas čítania 0:00
Sona O.

Sú karbohydráty skutočne škodlivé? Môžeš dostať chrípku po očkovaní? Prinášame ti 9 mýtov o zdraví

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Mýty a polopravdy sú bežnou súčasťou našich životov. Väčšinou bývajú neškodné, sú však aj také, ktoré môžu vážne ohroziť naše zdravie.

Šíriť nepravdy o zdraví je nielen nebezpečné, ale aj škodlivé. Zlé je, ak takéto povery rozhlasuješ, no ešte horšie, ak ich sám dodržiavaš. Nie, nejdeme hovoriť o žiadnych absurditách ako prekyslenie organizmu či slávna homeopatická liečba. Mnohým z týchto mýtov, žiaľ, verí široká verejnosť a považujú ich za skutočné lekárske fakty.

1. Vakcína proti chrípke nespôsobuje chrípku

Nechceš sa dať zaočkovať, pretože sa bojíš, že by si potom ochorel? Mal by si sa prestať báť a radšej sa poistiť, kým začne nová chrípková sezóna. Vakcína totiž obsahuje chrípkové víry, ktoré už nie sú aktívne a tým pádom zdravému jedincovi nemajú ako uškodiť. Medzi vedľajšie príznaky patrí zvýšená teplota či malátnosť, ktoré však do 2 dní zmiznú. 

Aby sme ale očkovaniu úplne nefandili, faktom je, že v dnešnej dobe už chrípkový vírus zmutoval do toľkých podôb, že vedci nestíhajú tvoriť stále nové vakcíny. A zatiaľ čo u zdravých ľudí očkovanie nepredstavuje riziko, zle naňho môžeš zareagovať, ak máš oslabený imunitný systém.

Sú karbohydráty skutočne škodlivé? Môžeš dostať chrípku po očkovaní? Prinášame ti 9 mýtov o zdraví
Zdroj: pixino

2. Dospávanie nefunguje

Po celom týždni sa cítiš natoľko unavený, že cez víkend máš chuť už iba padnúť do postele a vylihovať do neskorých poobedňajších hodín? Vôbec to nemusí byť tým najšťastnejším riešením, keďže takéto dospávanie vôbec nefunguje. Práve naopak, rozhádže ti celý spánkový rytmus a biologické hodiny. Spôsobí to, že v nedeľu večer nebudeš vedieť zaspať, v pondelok sa zobudíš unavený a neodpočinutý a na zvyšok týždňa sa ti tak spánkový režim celý posunie.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Najlepšie je chodiť spať a vstávať vždy v rovnaký čas. Chápeme, že po prehýrenej piatkovej noci to môže byť niekedy ťažké, ale skús to dodržiavať aspoň približne. Uvidíš, ako sa ti zlepší kvalita spánku.

3. Ak pôjdeš von s mokrými vlasmi, tak prechladneš

Ak máš dobrý imunitný systém a v tele sa ti neukrývajú žiadne spiace vírusy, tak to neplatí. Choroby totiž vôbec nesúvisia s teplotou či s vlhkosťou tvojich vlasov. Sú spôsobené baktériami alebo vírusmi

Sú karbohydráty skutočne škodlivé? Môžeš dostať chrípku po očkovaní? Prinášame ti 9 mýtov o zdraví
Zdroj: pixabay

4. Z karbohydrátov sa priberá

Karbohydráty sú jedným z hlavných zdrojov našej energie. Napomáhajú k správnemu fungovaniu svalov, nervového systému, srdca, mozgu a vlastne celého tela. Sú všade a sú tam oprávnene, pretože ľudské telo bez nich naozaj nedokáže fungovať. Ak sa chceš ochudobniť o takýto obrovský zdroj živín, môžeš si spôsobiť veľmi vážne zdravotné problémy. Tie sa nemusia prejaviť hneď, no únava, celková malátnosť, zábudlivosť, problémy so sústredením či bolesti svalov sa postupne ohlásia.

Nemusíš sa teda báť, ak si raz za čas dáš pizzu či zješ na raňajky rožok. Kľúčom ku zdraviu je jesť všetko s mierou, a to platí aj o karbohydrátoch. 

5. Kreatívni ľudia používajú pravú časť mozgu, tí logickí zasa ľavú

Toto je snáď najrozšírenejší mýtus vôbec. Vznikol na základe prvých neurologických operácií u pacientov, ktorí trpeli záchvatmi. Lekári vtedy zistili, že vizuálno-priestorové vnímanie sa spracovávalo lepšie v pravej hemisfére, zatiaľ čo verbálna komunikácia v ľavej. Skenovanie mozgu zdravých ľudí však ukázalo, že pri riešení logických aj kreatívnych úloh sa obe hemisféry zapájajú rovnako.

Sú karbohydráty skutočne škodlivé? Môžeš dostať chrípku po očkovaní? Prinášame ti 9 mýtov o zdraví
Zdroj: Max Pixel

6. Za deň by si mal vypiť 8 pohárov vody

To, koľko pohárov vody denne vypiješ, v prvom rade záleží od telesnej hmotnosti a výšky. Menší ľudia potrebujú menej tekutín ako tí väčší. Ďalším faktorom je telesná aktivita, miera potenia a v konečnom dôsledku by spotrebu vody mal ovplyvňovať iba tvoj vlastný pocit smädu.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Problémom je ale to, že veľa ľudí piť zabúda a smäd si vôbec neuvedomujú. Iba v takomto prípade je dobré sledovať si, koľko toho človek vlastne vypil. Dnes už na to existujú aj rôzne aplikácie na mobily, ktoré ti podľa tvojho BMI vypočítajú, koľko vody denne vlastne potrebuješ a pripomenú ti, že je čas napiť sa.

7. Keď nebudeš jesť mastné jedlá, schudneš

Jasné, že na obed nemusíš zjesť celú pečenú kačicu s lokšami a ako dezert bravčové kolienko, no tuky sú pre naše zdravie rovnako dôležité ako karbohydráty. Potrebujeme ich na správnu funkciu celého nášho organizmu a tvoria nevyhnutnú časť našich jedálničkov. 

Ak chceš chudnúť bez toho, aby si škodil tvojmu telu, jedz všetko, ale s mierou. Dávaj si menšie porcie a nekonzumuj viac kalórií, ako si schopný spáliť.

Sú karbohydráty skutočne škodlivé? Môžeš dostať chrípku po očkovaní? Prinášame ti 9 mýtov o zdraví
Zdroj: pixabay

8. Pukanie prstov spôsobuje artrózu

Nie, fakt nespôsobuje. Pokojne si ich pukaj ďalej, aj keď nemusel by si s tým otravovať celé svoje okolie.

9. Ak budeš sedieť rovno, prestane ťa bolieť chrbát

Príliš narovnaný chrbát môže spôsobiť rovnaké problémy ako hrbenie sa. Určite nie je dobré skláňať sa pokrútený celý deň pri počítači, no nemusíš ani sedieť rovno ako paragraf. Mal by si si nájsť polohu, ktorá tebe samému vyhovuje a príde ti pohodlná. Dôležité je nestráviť v jednej polohe celý deň, ale postupne ich meniť. Keď cítiš, že ťa začína po celom dni v kancelárii bolieť chrbát, choď sa prejsť, pocvič si alebo sa aspoň ponaťahuj.

Sú karbohydráty skutočne škodlivé? Môžeš dostať chrípku po očkovaní? Prinášame ti 9 mýtov o zdraví
Zdroj: Flickr
Domov
Zdieľať
Diskusia