Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2018 o 9:08
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Petra Vlhová: Milujem adrenalín a leto si bez neho nedokážem predstaviť (Rozhovor)

ŠPORT LYŽOVANIE PETRA VLHOVÁ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

S našou úspešnou lyžiarkou sme sa pobavili o náročnostiach športu aj o tom, ako strávi horúce leto.

Usmievavá, milá a nesmierne príjemná. Taká bola jedna z našich najúspešnejších lyžiarok Petra Vlhová počas rozhovoru. Práve za mimoriadne šikovnou Petrou sme sa vybrali až do Nízkych Tatier, priamo do Jasnej. S Petrou sme sa stretli chvíľu predtým, ako sa chystala na svah so svojimi fanúšikmi, ktorí vyhrali súťaž organizovanú jej sponzorským partnerom.

Petra Vlhová: Milujem adrenalín a leto si bez neho nedokážem predstaviť (Rozhovor)
Zdroj: Petra Vlhová

Za sebou máš zatiaľ najúspešnejšiu sezónu. Ako vyzerá leto lyžiara? Je plné rekreácie a bez snehu alebo v tvojej hlave víri šport neustále?

Táto sezóna bola veľmi úspešná a ja verím, že tá nasledujúca bude minimálne tak dobrá ako tohtoročná. Vždy, keď skončím sezónu, potrebujem niekoľko dní na vypnutie a relax. Najradšej som, ak môžem prísť domov na Liptov a robiť si čo chcem, keďže počas sezóny mám prísny plán a program, kedy trénujem, mám preteky a iné aktivity.

Bez športu ale dlho nevydržím, rada oddychujem aktívne. Som veľkým fanúšikom motoriek, ale aj vodného lyžovania, takže lyže počas leta určite vytiahnem a nielen tie vodné. Uvažujeme totiž aj nad lyžovaním na ľadovci v zahraničí. Kondičné tréningy sú skrátka samozrejmosťou. Určite si pôjdem oddýchnuť aj niekam do tepla, ešte ale neviem kam a kedy.

Nebojíš sa zranenia na vodných lyžiach či na motorke? Predsa len sú to poriadne adrenalínové športy.

Báť sa určite nebojím, práve ten adrenalín ma priťahuje, koniec-koncov, ten ma sprevádza aj pri lyžovaní. Samozrejme, musím si dávať pozor, aby som sa nezranila.

Petra Vlhová: Milujem adrenalín a leto si bez neho nedokážem predstaviť (Rozhovor)
Zdroj: Petra Vlhová

Si motiváciou aj pre mnohé deti a nielen tie, čo je určite skvelý pocit. Vždy si vedela, že chceš lyžovať profesionálne?

Lyžovanie ma vždy veľmi bavilo, a to aj keď som bola menšia. Sledovala som ostatné pretekárky, ktoré ma inšpirovali a chcela som byť ako ony, takže som zrejme mala cestu vytýčenú už od začiatku. Celý ten proces však prišiel veľmi prirodzene.

 

Tvoj talent objavili rodičia, čo by si odkázala tým, ktorí by sa tiež chceli stať profesionálnymi lyžiarmi?  

V prvom rade to musia chcieť. Celý ten proces je plný driny, disciplíny a veľakrát aj sklamaní, kým príde aspoň nejaký úspech. Musia teda robiť to, čo ich baví, inak to nemá význam. Ja som napríklad ako menšia chcela lyžovať neustále. A tak som celý deň strávila na svahu.

Petra Vlhová: Milujem adrenalín a leto si bez neho nedokážem predstaviť (Rozhovor)
Zdroj: Petra Vlhová

Dal ti šport niečo, čo by si inak nezískala?

Jednoznačne skúsenosti s tým, ako sa vysporiadať s náročnými životnými situáciami. Tento rozdiel som videla aj v škole, keď som maturovala. Stres som zvládala oveľa lepšie, aj keď som maturovala trochu neskôr ako ostatní, práve kvôli športu. Len ten mi pomáha sa celkovo vysporiadať s prehrami a aj ťažké situácie plné stresu zvládam omnoho lepšie.

Ak by si mala poradiť, ako sa efektívne udržať v kondícií, čo by to bolo?

Na túto otázku je trochu náročnejšie odpovedať, pretože ja sa v kondícii udržiavať nemusím, keďže športujem stále. Je pravda, že ak šport vynechám cítim to aj na kolísaní váhy. Aj leto mám však plné tréningov, ako som už spomínala. Môj deň potom vyzerá tak, že ráno vstanem, naraňajkujem sa, zväčša si dám aj svoj džús, ktorý môj sponzorský partner tento rok vyrobil špeciálne pre mňa dve hodiny pred tréningom.

Odporúčané
Praktický sprievodca výberom zjazdových lyží: ako si vybrať tie pravé Praktický sprievodca výberom zjazdových lyží: ako si vybrať tie pravé 28. februára 2024 o 11:21

Potom prichádza tréning, následne mám krátky spánok pre regeneráciu, opäť tréning, večera a spánok. Kedysi sa mi snažili vypracovať aj špeciálny jedálniček, no necítila som sa dobre. Teraz už viem, čo môžem, čo nie, ale nedržím sa striktných plánov pri jedení. Všetko má prirodzený priebeh.

Domov
Zdieľať
Diskusia