Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2018, 12:24
Čas čítania 0:00
Sona O.

Najlepšie slovenská univerzita skončila v poprednom rebríčku univerzít nových členských krajín EÚ až na 22. mieste

ZAUJÍMAVOSTI ŠKOLSTVO VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

Hodnotili školy v 13 nových krajinách Európskej únie. Slovensko nedopadlo najlepšie.

Prestížna ratingová agentúra Times Higher Education zhotovila rebríček najlepších škôl v nových členských krajinách EÚ, okrem Malty. Hodnotila pri tom kvalitu edukácie, výskumu, publikácií, spolupráce s inými univerzitami, citovanosť a medzinárodné prostredie. Do rebríčka sa dostali iba tri slovenské univerzity, zatiaľ čo Česi v ňom mali 13 škôl, Poliaci 12 a Maďari aj Rumuni 5. 

Najlepšou univerzitou v tomto rebríčku je Tartuská univerzita z Estónska, za ňou nasledujú dve univerzity z Cypru a Karlova univerzita v Prahe obsadila 4. miesto. V prevej desiatke sú až 3 české univerzity a to Masarykova univerzita v Brne na 7. priečke a Palackého univerzita v Olomouci, ktorá získala desiate miesto. 

Vyzerá to tak, že u nás sa toho čo sa týka kvality edukácie a vysokých škôl veľa nezmenilo. Univerzita Komenského je na Slovensku stále top, aj keď sa umiestnila až na 22.mieste. Druhou najlepšou školou na našom území je Technická univerzita v Košiciach, na 27. priečke. Slovenská technická univerzita v Bratislave skončila na 31. až 40. mieste. 

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

V rebríčku sa nachádza 53 univerzít, pričom tie české dopadli v hodnotení najlepšie. Slovenské vysokoškolské vzdelávanie je teda podľa tohto hodnotenia slabšie ako v ostatných krajinách V4. V prvej desiatke skončila aj maďarská Semmelweis univerzita na 5. mieste či poľská Varšavská univerzita na 6. priečke.

Najhoršie sme pritom dopadli v oblasti výskumu, Slovenská technická univerzita pohorela najmä na citovanosti. Slabšie ako my v hodnotení dopadla iba Litva a Bulharsko. Litovská univerzita obsadila rovnako ako STÚ 31 - 40 priečku a Univerzita v bulharskej Sofii 41+.

Najlepšie slovenská univerzita skončila v poprednom rebríčku univerzít nových členských krajín EÚ až na 22. mieste
Zdroj: Times Higher Educatio
Domov
Zdieľať
Diskusia