Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. apríla 2018, 15:38
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Kariéra tohto populárneho herca je nesmierne bohatá a ponúka množstvo rôznorodých či nezabudnuteľných filmových postáv.

Šance, ktoré prijmete, ľudia, ktorých stretnete, ľudia, ktorých milujete a viera, ktorú máte. To sú veci, ktoré vás definujú.

Známy americký herec, režisér a producent Denzel Washington je bezpochyby jednou z najväčších afroamerických osobností filmového sveta. Vyžaruje z neho vzor rešpektovaného muža, ktorý sa divákom neustále snaží ponúknuť niečo nové a s radosťou prijíma herecké výzvy.

Tento dvojnásobný držiteľ Oscara má na svojom konce viac než 160 rôznych nominácií a cez 80 získaných ocenení, čo rozhodne nie málo. Poďme sa teda spoločne pozrieť na jeho život a bohatú hollywoodsku kariéru.

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: Universal Pictures

Denzel sa narodil 28. decembra (prosinec) 1954 v meste Mount Vernon, ktoré sa nachádza v okrese Westchester County v štáte New York. Jeho otec Denzel Hayes Washington, Sr. bol vysväteným pentekostalistickým kňazom a pracoval vo vodárenskej továrni v New York City.

Matka Lennis bola zasa majiteľkou a prevádzkovateľkou salónu krásy. Už ako malý trávil množstvo času s otcom pri jeho prednáškach v kostole či s matkou v práci, kde veľmi rád počúval zákazníkov. Aj vďaka tomu sa v Denzelovi prebudil akýsi vzťah k herectvu a túžba byť showmanom.

Mladík navštevoval základnú školu Pennington-Grimes v Mount Vernon do roku 1968. Keď mal 14 rokov, jeho rodičia sa rozviedli a matka ho poslala na súkromnú vojenskú prípravku Oakland Military Academy v mestečku New Windsor.

Denzel v súvislosti s prípravkou neskôr vyhlásil: „Toto rozhodnutie zmenilo môj život, pretože v smere, ktorým som sa uberal, by som neprežil. Kamoši z mojej vtedajšej partie majú totiž v dnešnej dobe dokopy odsedených možno už aj 40 rokov za mrežami. Boli síce super, ale ulice ich dostali.

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: TriStar Pictures

V rokoch 1970 – 1971 chodil na verejnú strednú školu Mainland v Daytona Beach na Floride a prejavil záujem o štúdium na vysokej škole Texas Tech University. Titul bakalára z herectva a žurnalistiky získal v roku 1977, a to na Fordham University, kde hrával basketbal za univerzitný tím. Jeho trénerom bol známy P. J. Carlesimo.

Počas obdobia nerozhodnosti, kedy na jeden semester odišiel zo školy, pracoval ako riaditeľ kreatívnych umení v nočnom tábore Camp Sloane YMCA, ktorý sa nachádzal v dedinke Lakeville. Tam sa zúčastnil talentovej šou pre táborníkov a kolegovia mu navrhli, aby skúsil herectvo.

Po návrate na Fordham University bol odhodlanejší než kedykoľvek predtým a zapísal sa na fakultu Lincoln Center, kde študoval herectvo a dostal titulné úlohy v divadelných hrách The Emperor Jones a Othello. Promoval na hereckom konzervatóriu v San Franciscu, kde sa zdržal ešte rok.

Potom už ale prišiel návrat do New Yorku a štart profesionálnej hereckej kariéry. Jeho debutom pred kamerami sa stal televízny film Wilma z roku 1977, ktorý sa odohrával v prostredí bežcov.

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: JVC Entertainment

Mimochodom, počas natáčania sa spoznal so svojou budúcou manželkou Paulettou Washington. No brány Hollywoodu prekročil až v roku 1981, kedy premiérovala komédia s názvom Carbon Copy. Kvôli rasovému obsahu sa však v televízii príliš nevysielala.

Ďalším dôležitým kariérnym míľnikom bola pre Denzela úloha Dr. Phillipa Chandlera v lekárskom seriáli St. Elsewhere. Tento televízny projekt stanice NBC bežal v rokoch 1982 – 1988 a Washington patril k jedným z mála afroamerických hercov, ktorí sa na obrazovkách objavovali počas celého trvania seriálu.

Diváci si jeho postavu Dr. Chandlera rýchlo obľúbili, a tak sa z neho stal výhodný obchodný artikel. Popri prácach na St. Elsewhere si teda často odskakoval do divadelných hier aj na natáčania celovečerných filmov.

A práve postava Stevena Bika zo snímky Cry Freedom (1987), kde si zahral juhoafrického bojovníka proti apertheidu, mu vyniesla vôbec prvú oscarovú nomináciu. Bolo to za najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe.

Plešatú sošku vtedy ešte nezískal, chuť si ale úspešne napravil o dva roky neskôr vďaka dnes už historickej klasike Glory od Edwarda Zwicka. Opäť išlo o najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe.

Jedna z jeho najvýznamnejších úloh prišla až začiatkom deväťdesiatok, a to konkrétne v životopisnej dráme Malcolm X (1992). Stvárnenie nacionalistického vodcu tak Denzelovi prinieslo v poradí tretiu nomináciu na prestížnu Cenu Akadémie, tentokrát za najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe.

Zaujímavosťou je, že sa po obsadení Washingtona do roly Malcolma X objavilo veľké množstvo sťažností zo strany puristov. Tí poukazovali na skutočnosť, že herec bol v porovnaní so skutočnou verziou ústredného hrdinu tmavší a nižší.

A hoci si na tohto Oscara nakoniec nesiahol, film ho výrazne vystrelil do pozície jedného z najuznávanejších hercov Hollywoodu. Denzel si už mohol svoje úlohy vyberať. Kvalitnými výkonmi však neprestal, o čom svedčí aj dráma Philadelphia (1993), kde stvárnil právneho zástupcu homosexuálneho muža s AIDS (Tom Hanks).

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: TriStar Pictures

Režisér Jonathan Demme chcel pôvodne v hlavnej úlohe nejakú komickejšiu osobnosť, aby vyvážil vážnosť Hanksovej postavy. Keď sa však o film začal zaujímať Washington, Demme ho ako jeho veľký fanúšik hneď obsadil. Obaja herci sa pritom museli popasovať so svojou váhou.

Denzel potreboval nejaké tie kilá nabrať, takže sa často napchával čokoládovými tyčinkami priamo pred chudákom Tomom, ktorý ako predstaviteľ muža s AIDS jedol značne menej.

Rok 1995 sa niesol v znamení výborného ponorkového thrilleru Crimson Tide pod režijnou taktovkou Tonyho Scotta. Washington touto snímkou zároveň odštartoval aj dlhoročnú spoluprácu so zmieneným tvorcom a Ridleyho mladším bratom.

Čo sa Denzela a ďalších snímok z deväťdesiatych rokov týka, za zmienku stojí napríklad sci-fi thriller Virtuosity (1995), pri natáčaní ktorého sa odmietol bozkávať s herečkou Kelly Lynch. Herec vyjadril pocit, že ho mužskí diváci bielej pleti nebudú chcieť na plátne vidieť pri bozkávaní bielej ženy.

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: Universal Pictures

Podobný problém dokonca nastal aj s Juliou Roberts vo filme The Pelican Brief (1993)O pár rokov neskôr pritom odohral milostnú scénu s Millou Jovovich v športovej dráme He Got Game (1998)

Denzel sa tesne pred príchodom nového milénia ukázal ešte v životopisnej snímke The Hurricane (1999), kde sa zhostil postavy boxera Rubina Cartera, ktorý bol odsúdený na doživotie za trojnásobnú vraždu.

Po takmer dvadsiatich rokoch vo väzení bol ale jeho trest zrušený a Cartera tak vyhlásili za nevinného. Washington kvôli tejto úlohe trénoval box viac ako rok, čo spoločne s jeho hereckým výkonom dozaista prispelo k ďalšej oscarovej nominácii.

No kontroverznosti okolo osoby boxera možno spôsobili, že Denzel svoju druhú zlatú sošku nakoniec nezískal. Za výkon v The Hurricane si uchmatol aspoň Zlatý Glóbus za najlepšieho herca v dramatickom filme a po Sidneym Poitierovi sa stal iba druhým hercom čiernej pleti, ktorý toto ocenenie vyhral.

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: Warner Bros.

Svojho druhého a zatiaľ aj posledného Oscara získal vďaka policajnému thrilleru Training Day (2001) od režiséra Antoinea Fuquu. V tejto snímke sa ujal úlohy skorumpovaného detektíva Alonza Harrisa.

A podobne ako pri filme The Hurricane, aj v prípade Training Day sa zopakovala situácia so Sidneym Poitierom (Lilies of the Field, 1963), ku ktorému sa Denzel pridal ako druhý afroamerický herec, ktorý sa mohol tešiť zo zisku Oscara v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe.

Navyše, Poitier počas slávnostného večera získal čestného Oscara. Washington sa neskôr ešte niekoľkokrát vyjadril, že rola Alonza Harrisa je jeho vôbec najobľúbenejšou.

Ako ale bolo naznačené v úvode článku, Denzel sa do Hollywoodu zapísal aj z pozície režiséra. V jeho debute Antwone Fisher (2002) si dokonca sám zahral, no podľa jeho vlastných slov iba preto, aby film našiel sponzorov. Ďalšie hviezdy, ktoré si chceli v snímke snímke zahrať, už odmietol.

K takej úlohe v thrilleri Man on Fire (2004) sa už však dostal úplnou náhodou. Režiséra Tonyho Scotta stretol v čakárni u lekára a jeho obsadenie bolo výsledkom krátkeho rozhovoru. Obaja sa už totiž poznali z natáčania vyššie spomenutej snímky Crimson Tide.

Svoje sily ale spojili aj počas produkcie sci-fi thrilleru Deja Vu (2006), pričom Tony Scott a herec Val Kilmer nechali pre štáb filmu vyrobiť tričká s nápisom „Malcolm X, Ježiš Kristus a Jim Morrison: Deja Vu. Ako by sme mohli zlyhať?

Text odkazuje na ústredné herecké trio, ktoré v minulosti stvárnilo zmienené postavy. Kilmer hral Jima Morrisona v projekte The Doors (1991). Denzel Malcolma X v rovnomennej snímke z roku 1992 a James Caviezel prevzal úlohu Ježiša v The Passion of the Christ (2004) od Mela Gibsona.

Washington v roku 2007 uviedol svoj druhý režijný počin, a to prostredníctvom životopisnej drámy The Great Debaters. Tá sa sústredí na Melvina B. Tolsona (Denzel), ktorý v roku 1935 založil vysokoškolský debatný krúžok a na malej africko-americkej škole Wiley College Texas dal dohromady nestálu skupinku skvelých študentov.

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: Buena Vista Pictures/Walt Disney

Tých potom trénoval používať silu slova. Herec pri tejto príležitosti daroval Univerzite Wiley šek na milión dolárov na znovuzaloženie diskusného tímu. Washington však nezaháľal ani v prípade divadelných hier.

Medzi rokmi 1990 a 2005 mal síce dlhšiu prestávku, no po nej sa na divadelné dosky vrátil a na Broadwayi si zahral napríklad postavu Marca Bruta v hre Julius Caesar. Shakespeareom to ale neskončilo.

Spoločne s Violou Davis sa na jar 2010 objavil v obnovenej hre Augusta Wilsona, Fences. Washington bol za úlohu Troya Maxsona odmenený cenou Tony. Od apríla (duben) do júna (červen) 2014 sa potom objavoval v klasickej a oceňovanej dráme A Raisin in the Sun, stále na Broadwayi.

Vráťme sa však ešte na malú chvíľu späť do sveta filmu a spomeňme snímky The Book of EliUnstoppable, v ktorých herec bezpochyby zahviezdil nielen skvelými hereckými výkonmi.

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Pikoškou totiž je, že zatiaľ čo v prvom menovanom filme natočil všetky bojové scény muža proti mužovi celkom sám (trénoval bojové umenia s Danom Inosantom, ktorý sa učil od Brucea Leeho), v thrilleri Unstoppable ho muselo zastupovať hneď sedem kaskadérov.

A hoci má Washington strach z výšok, scénu skoku z jedného vozňa na druhý zvládol bez pomoci. Ako režisér sa nám naposledy pripomenul drámou Fences (2016), nominovanou na štyri zlaté sošky.

Z Denzelovej bohatej hereckej kariéry rozhodne stojí za zmienku aj komédia Much Ado About Nothing (1993), športová dráma Remember the Titans (2000), heist movie Inside Man (2006), American Gangster (2007), Flight (2012) či akčňák The Equalizer (2014).

Washington však zopár úloh aj odmietol. Išlo napríklad o rolu Martina Luthera Kinga, Dericea Bannocka v Cool Runnings (Kokosy na snehu, 1993), Cinquea (Djimon Hounsou) v dráme Amistad (1997), detektíva Spoonera (Will Smith) v I, Robot (2004) či o hlavnú úlohu v snímke Michael Clayton (2007).

Denzel Washington: Rešpektovaný kresťan, štedrý ľudomil a jedna z najväčších afroamerických osobností nielen filmového sveta
Zdroj: Columbia Pictures

Neprijal ani ponuku zahrať si záverečné cameo vo Fast & Furious 6 (2013), ktoré nakoniec pripadlo Jasonovi Stathamovi. Denzel sa však nechal počuť, že najviac ľutuje odmietnutie úlohy detektíva Millsa (Brad Pitt) vo Fincherovom klenote Se7en (1995).

Denzel má so svojou manželkou Paulettou štyri deti (Johna Davida, Katiu a dvojčatá Oliviu Rashelle a Malcolma) a svoj manželský sľub z roku 1983 obnovili v roku 1995.

Herec je oddaným a štedrým kresťanom, čo dokazuje aj dar v hodnote 2,5 milióna dolárov na vybudovanie kostola v Los Angeles. Taktiež dlhé roky pôsobí ako člen predstavenstva a hovorca organizácie Boys & Girls Clubs of America, ktorá poskytuje mimoškolské programy pre mladých ľudí.

Aj pre jeho filantropickú činnosť v tejto oblasti bol poctený tým, že sa jedna základná škola v New York City premenovala práve podľa neho. Ďalším miliónom prispel aj do detského fondu Nelsona Mandelu.

Nedávno tiež vyšlo najavo, že Denzel zaplatil Chadwickovi Bosemanovi časť letného štúdia herectva na Oxforde.

Univerzita Fordham ho ocenila čestným doktorátom za pôsobivý úspech v preskúmavaní okrajov jeho mnohostranného talentu, od Morehouse College obdržal čestný doktorát humanitných vied a vďaka University of Pennsylvania sa môže pýšiť aj čestným titulom doktora umenia.

Už o niekoľko málo mesiacov si na plátnach kín zopakuje úlohu skúseného Roberta McCalla v pokračovaní snímky The Equalizer, ktoré sa momentálne nachádza vo fáze post-produkcie. Pripravovaný film aj tentokrát režijne zastrešuje Antoine Fuqua.

Máte radi Denzela Washingtona a jeho režijné počiny? Ktorá z jeho filmových postáv je vašou najobľúbenejšou? Určite sa s nami podeľte o názory v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia