Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2018, 19:34
Čas čítania 0:00
Marek R.

Vychutnajte si pohľad na očarujúcu polárnu žiaru priamo z postele tejto islandskej chatky

ZAUJÍMAVOSTI ISLAND
Uložiť Uložené

A ešte vám bude aj pekne teplo.

Vidieť polárnu žiaru je zážitkom na celý život. Ak chceš ísť na istotu, mal by si vycestovať smerom na severný alebo južný pól, výnimočne však môžeš mať šťastie aj v našich končinách. O tom svedčia aj historické mýty - v stredovekej Európe bola polárna žiara pokladaná za duchov stredovekých bojovníkov. Inuiti zas žiaru pokladali za svetlo nebeskej pochodne, ktorá určuje cestu dušiam do nebeskej ríše. A pritom je za všetkým len fyzika.

Polárna žiara  je svetelný úkaz na oblohe, ktorý vzniká pôsobením elementárnych častíc slnečného vetra pri vstupe do zemskej atmosféry, alebo do atmosféry iného kozmického telesa. Vyskytuje sa hlavne v polárnych oblastiach. Spektrum polárnej žiary je čiarové. Jej farba zodpovedá časticiam, ktoré ju vyžarujú. Červená farba je vysielaná atómami kyslíka z výšky nad 200 km. V nižších výškach vyžaruje kyslík intenzívnu zelenú farbuModrá farba zase pripadá na atómy dusíka vo výške 100 až 200 km. V najnižších vrstvách je žiarenie dusíka karmínové.

Jedným z najviac vyhľadávaných miest na pozorovanie polárnej žiary je prenádherný Island, ktorý sa však oplatí navštíviť aj kvôli mnohým iným scenériám. Ak si chcete polárnu žiaru vychutnať priamo z postele, potom stojí za návštevu chatka s názvom Panorama Glass Lodge.

Tá je totiž sklenená hneď z niekoľkých strán a zatiaľ čo vy ležíte v útulnej posteli, môžete si vychutnávať očarujúcu krásu žiary. Okrem pohodlia bude výhodou taktiež fakt, že vám bude teplo. A chatka sa navyše nachádza len 30 minút od hlavného mesta Islandu a hneď vedľa miestnosti nájdete aj horúcu vírivku

Domov
Zdieľať
Diskusia