Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2018, 21:56
Čas čítania 0:00
Radka T.

Výsmech a šikana: Asistentky opisujú v anonymnej skupine odvrátenú stránku módneho priemyslu

MÓDA MÓDA PRÁCA
Uložiť Uložené

Práca v módnom priemysle nie je vždy med lízať.

Rôzne anonymné skupiny na sociálnych sieťach dávajú možnosť ľuďom podeliť sa o svoje zážitky zo života v niektorých mestách či v istých životných etapách. Chýbať preto nemôžu ani skupiny, kde sa ľudia delia v rámci bezpečného priestoru o skúsenosti z pracovného života. Na Instagrame vznikla ešte v decembri minulého roka skupina zameraná na prácu módnych asistentov či asistentiek. 

V rámci tejto anonymnej skupiny pribúdajú príbehy ľudí, ktorí pracujú alebo pracovali v módnom priemysle. Nie sú to však žiadne pekné slová, čo dokazuje, že na prvý pohľad práca snov môže byť v skutočnosti peklom. Realita práce v módnom priemysle je podľa tvrdení frustrovaných zamestnankýň alebo zamestnancov často tvrdšia, než sa môže zdať. 

Výsmech a šikana: Asistentky opisujú v anonymnej skupine odvrátenú stránku módneho priemyslu
Zdroj: commons.wikimedia.org/Sgpressevents

Podľa zakladateľov skupiny nie je cieľom spôsobiť akýsi rozpad módneho priemyslu, ale skôr upozorniť na šikanu asistentských pracovníkov. Tí sú často v podradenej pozícii, čo dokazuje aj príspevok, kde jedna asistentka tvrdí, že počas piatich dní pracovala 17 hodín denne. Lenže, keď sa vrátila z pracovnej cesty stylistka, pre ktorú robila, namiesto pochvaly jej poslala niekoľko urážlivých správ. Vraj, čo vlastne po celý ten čas robila. 

Odporúčané
Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť 28. marca 2024, 15:30

Iná asistentka pracovala pre módneho dizajnéra počas týždňa módy. Vtedy ju vraj nenechal dva dni sa najesť. Ďalší asistenti tvrdia, že ich dizajnéri pár dní pred veľkou prehliadkou nechali spať v skriniach.

Maniere istej stylistky opísala ďalšia anonymná asistentka: „Počas fotenia s veľkou celebritou mi povedala, aby som jej šla nabiť telefón do auta. Vrátila som sa a oznámila jej, že nabíjačka je pokazená. Pred celým štábom a celebritou hodila telefón na zem, zničila ho a začala ziapať, že vďaka mne sa jej priateľ zabije a bude to moja vina, pretože som jej nemohla nabiť telefón.“ Okrem toho jej mala stylistka neustále hovoriť, že je škaredá a tučná. Keď od nej odchádzala, povedala jej, že je ešte hlúpejšia ako na začiatku.

Výsmech a šikana: Asistentky opisujú v anonymnej skupine odvrátenú stránku módneho priemyslu
Zdroj: flickr.com/Mainstream

Bývalí asistenti či asistenky sa sťažovali aj na to, že nedostali peniaze, či už od magazínov, prípadne stylistov, často teda museli pracovať úplne zadarmo. Majiteľ anonymnej skupiny by chcel preto začať diskusiu o tom, ako by sa dali v tejto branži zlepšiť podmienky a aby sa s asistentmi zaobchádzalo lepšie a ľudskejšie. 

Výsmech a šikana: Asistentky opisujú v anonymnej skupine odvrátenú stránku módneho priemyslu
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia