Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2018, 0:51
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Budeme čoskoro nesmrteľní? Futurológ má na to jasnú odpoveď, umierať prestaneme už o niekoľko rokov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Britský futurológ Ian Pearson s 85-percentnou úspešnosťou predpovedí verí v zázrak.

Do roku 2050 máme podľa rôznych futurológov stihnúť všelijaké zázraky. Zo sveta majú zmiznúť choroby, inteligentné zariadenia sa stanú súčasťami nášho tela a priemerná dĺžka ľudského života bude omnoho dlhšia. Ako však potvrdzuje britský futurológ Ian Pearson, mnoho z nich dokonca predpokladá, že do roku 2050 budeme mať v rukách liek na nesmrteľnosť.


Ian je bývalým raketovým a softvérovým inžinierom a jeho úspešnosť krátkodobých predpovedí dosahuje približne 85 %. Nedávne posuny v biomedicínskej a výpočtovej oblasti ho presvedčili, aby sa na tému nesmrteľnosti pozrel znova a podľa jeho názoru je rok 2050 naozaj tou zasľúbenou hranicou.

Budeme čoskoro nesmrteľní? Futurológ má na to jasnú odpoveď, umierať prestaneme už o niekoľko rokov
Zdroj: pixabay.com

Kľúčom majú byť technológie, ktoré zabraňujú bunkovému starnutiu. K tomu má pomôcť najmä genetická úprava buniek, ktoré by mali miesto definitívneho odumierania ďalej pokračovať v práci. Navyše, odchádzajúce orgány či iné časti tela budú už čoskoro nahrádzané ich replikami z 3D tlačiarní.

Štúdie ukazujú, že za posledné mesiace sa ľudstvo obrovskými skokmi priblížilo k nesmrteľnosti a dokážeme obnovovať čoraz viac orgánov a ľudských častí. Revolúciou je aj pochopenie takzvaného CRISPR systému, čo znamená, že sa v našej DNA neustále opakujú určité úseky. Technológia rovnakého mena tieto úseky dokáže upraviť v akomkoľvek mieste, a to bez toho, aby sa narušila zvyšná časť štruktúry.

Technicky sa tak dá ľudskému telu vštepiť nami vytvorená informácia o tom, ako by sa malo správať. Samozrejme, zdravotné následky ešte len treba poriadne preskúmať, no vízia nesmrteľnosti je dnes už jasne predpovedaná. A na odstránenie rizík máme ešte necelých 32 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia