Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. februára 2018, 16:38
Čas čítania 0:00
Michal Beňo

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici

ZAUJÍMAVOSTI ADOLF HITLER NACIZMUS
Uložiť Uložené

8 najznámejších neonacistických zoskupení.

V posledných rokoch sledujeme v Európe prudký nárast extrémistických, antisemitských a nacionalistických skupín. Nikdy od druhej svetovej vojny nemali radikálne a populistické sily taký vplyv na chod štátu, ako je tomu dnes.


Z histórie vieme, že podobné politické zoskupenia získavajú na sile v časoch kríz a ekonomických neistôt, kedy odkazujú na ľahké a rýchle riešenia, pričom zjednocujú pod vlajkou národa, rasy či ideológie. Poukazujú na rozklad spoločnosti, dekadenciu, národné potupenie, cudzí aspekt - parazita, ktorý ničí spoločnosť zvnútra. Jediné, čo môže obyčajný ľud zachrániť, je autoritatívna vláda jednej strany, ktorá vytrhne národ z biedy a zaručí nové zlaté časy plné poriadku, prebytku a hrdosti.


"Neonacizmus - ideológia a politické hnutie naväzujúce na nacizmus a usilujúce o jeho obnovu."


Tsagaan Khas – Mongolská orlica

Mongolská neonacistická organizácia založená v roku 1990, ktorá sa priamo hlási k odkazu nacistického Nemecka. Jej 3000 členov vystupuje ostro proti Číňanom, cudziemu ekonomickému vplyv, medzietnickým zväzkom a parlamentnej demokracii. Zakladateľ spolku známy aj pod menom „Big brother“ opisuje vo verejnom vyhlásení pozadie Tsagaan Khas nasledovne: Adolf Hitler je osobou, ktorú rešpektujeme, naučil nás, ako si zachovať národnú identitu...nesúhlasíme však s rozpútaním druhej svetovej vojny, sme proti zabíjaniu a všetkým zverstvám, podporujeme len jeho rasovú ideológiu a lásku k nacionalizmu.“

Inšpiráciu však radikálny spolok nenašiel len v nacistických doktrínach, ale i symboloch. Členovia organizácie sa totiž často obliekajú do typických SS uniforiem, zdravia sa pozdravom „Sieg Heil“ a nosia na hrudi svastiku, pričom hrdo poukazujú na to, že má pôvod práve v Ázii.

Štruktúra samotnej Tsagaan Khas nie je presne známa, jej vplyv aj napriek určitej popularite nesiaha ďaleko a skôr ako na politické ciele sa sústreďuje na zjednotenie rozdrobených ultranacionalistických skupín. Organizácia bola v roku 2013 označená za agresívny kriminálny element a obvinená z útokov na menšiny, rasovo zmiešané páry či príslušníkov LGBT komunity.

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici
Zdroj: radikal.com.tr

Afrikánske hnutie odporu – Pozostatok apartheidu

Juhoafrické neonacistické politické hnutie založené v roku 1973 Eugenom Terre’Blanchom. I keď v začiatkoch svojho vzniku sa jednalo o „umiernenú“ organizáciu snažiacu sa presadiť Búrske (potomkovia osadníkov z Holandska, Belgicka, Francúzska a Nemecka) ciele, v 80. rokoch nastal obrat a blížiaci koniec apartheidu zarezonoval aj v radoch afrikánskeho hnutia odporu. To sa extrémne radikalizovalo, vytvorilo si vlastné ozbrojené zložky a učinilo mnoho rabovaní, útokov na verejných akciách (známa bitka o Ventersdorp) či bombových atentátov.

Za všetkým stál cieľ vytvoriť nezávislý „Volkstaat“, Búrsku republiku, ktorá zaručí prežitie afrikánskej národnosti v kruhu protestantských hodnôt. Na etnicky hegemónnom území mala vládnuť jediná politická strana - Volkstaat-Party, tá mala silou vysťahovať obyvateľov čiernej pleti, vynútiť zákaz rasových zväzkov, zahraničných investícií či národnostných menšín.

Afrikánske hnutie odporu je vo všeobecnosti zobrazované ako antidemokratickénacistickými tendenciami. Všetko na základe ich symboliky a filozofie. Najvýraznejšia je vlajka, skladajúca sa z troch sedmičiek, ktorá sa tvarom podobá hákovému krížu. Ďalším symbolom je aj orlica, vojenské uniformy, inklinovanie k nemeckému socializmu, antisemitské a rasistické heslá či polovojenské spolky. Organizácia po demokratizácii Juhoafrickej republiky upadla v očiach verejnosti i štátu do nemilosti, v súčasnosti sa zmenšila na cca 5000 členov.

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici
Zdroj: digitalcollections.lib

Zlatý úsvit – Najradikálnejší v Európe

História jednej z najradikálnejších politických strán v Európe siaha do roku 1980, kedy bývalý veliteľ helénskej armády Nikolaos Michaloliakos a jeho prívrženci zakladajú krajne pravicový časopis Chrysi Avgi, pričom sa zúčastňujú agresívnych demonštrácií, stretávajú sa s neonacistickou scénou a nelegálne prechovávajú zbrane a výbušniny. Za tieto prečiny sa Michaloliakos dostáva na dobu jedného roka do väzenia, kde sa stretáva s vodcami Gréckej vojenskej junty, vďaka čomu sa ešte viac zradikalizuje.

Po odpykaní trestu sa rozhodne založiť „Ľudové národné hnutie“. To vytvorí v duchu svojich nacionalistických zásad polovojenské jednotky (Grécke dobrovoľnícke gardy), ktorých členovia sa zúčastňujú bojov v Bosne i priamo na Sebrenickom masakre. Aj napriek podobným incidentom však politická strana získava na popularite - pozmeňuje ideológiu a prijíma vieru Gréckej pravoslávnej cirkvi.

Neskôr je otvorene kritizovaná za homofóbne prejavy na adresu Gay Pride či útoky na komunistické strany. V roku 2015 sa Zlatý úsvit umiestňuje vo voľbách na tretom mieste s 6,99 % a 18 mandátmi. Strana je označovaná za neonacistickú najmä kvôli Michaloliakoským obdivným slovám k Hitlerovi, zdravením sa vztýčenou pravicou, antisemitským a rasistickým výrokom, symbolom organizácie či vlastnením polovojenských organizácií. Členovia Zlatého úsvitu sú často spájaní so zločinmi s rasovým motívom (nočné útoky na migrantov), s kontaktmi na radikálne zahraničné spoločenstvá či agresívnymi protestmi voči menšinám. Ich heslom je „Grécko Grékom“.

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici
Zdroj: wikimedia.org

Nationaldemokratische Partei Deutschlands – História sa opakuje

Nemecká krajne pravicová strana, ktorá vznikla v roku 1964 ako nástupca neonacistickej ríšskej strany (otvorené inklinovanie k Tretej ríši, za čo je neskôr súdom rozpustená). Hospodárska recesia a populistické návrhy zaručili novému politickému objektu prvotný úspech a po páde železnej opony si nakoniec vytvorila silnú základňu voličov, vďaka čomu dodnes zasadá v Meklenbursko-Predpomoranskom sneme.

Jej program je v mnohom identický s politickým programom NSDAP, čím si už niekoľkokrát vyslúžila pokus o súdne rozpustenie strany. NPD stavia na pangermánskom nacionalizme, kritizuje liberálny kapitalizmus a komunizmus, je extrémne vyhradená proti migrantom, pričom vo svojom programe plánuje všetkých ľudí bez nemeckého pôvodu vyhostiť. Odmieta členstvo v NATO a tvrdí, že rozloha Nemecka by mala byť väčšia, čím zároveň  vyzýva k revízii aktuálnych hraníc. Zástava tvrdý antiamerikanizmus, antiislamizmus a antisionizmus. Strana sa rovnako usiluje, pomocou tlače a webových stránok, o prehodnotenie dejín z obdobia druhej svetovej vojny. Vďaka minulosti, symbolom i nedemokratickým výrokom si NPD u väčšinového obyvateľstva vyslúžila označenie „hanba Nemecka“ a prežíva tak na politickom spektre.

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici
Zdroj: de.wikipedia.org

Národné socialistické hnutie - Nástupca Americkej nacistickej strany

Najväčšie neonacistické hnutie v USA, založené v roku 1974 Robertom Brannom, bývalým členom Americkej nacistickej strany. Skupina je známa najmä svojou protižidovskou rétorikou, rasistickými názormi a fakľovými pochodmi. Svoje ciele spísali v 25 bodovom dokumente, v krátkosti chcú však podľa ich slov presadiť: „Ochranu práv bielych ľudí a Európskej kultúry. Systematicky posilňovať rodinné hodnoty, ekonomickú sebestačnosť a docieliť reformu v politike ilegálnej migrácie. Okamžité stiahnutie armády z Blízkeho východu a podporiť separáciu belochov.“

Zákony týkajúce sa odkazu Adolfa Hitlera a nacistických symbolov sú v USA iné ako v európskych krajinách, čoho členovia radikálneho hnutia naplno využívajú - tetujú si hákové kríže a neonacistické symboly, otvorene hajlujú, nosia uniformy SS, na pochodoch kričia antisemitské heslá, pričom hrdo mávajú s vlajkou NSDAP.

Organizácia má za sebou dlhú a krvavú históriu, v súčasnosti sa však znovu objavila v televíznom priestore ako jedna z hybných síl počas násilných protestov v Charlottesville, kde jej členovia spoločne s ďalšími krajne pravicovými skupinami odmietali odstránenie sochy konfederačného generála Roberta Leeho, ktorý vyvoláva v Američanoch spomienky na otrokárstvo a belošskú hegemóniu. Ich heslom je „Amerika musí zostať Američanom.“

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici
Zdroj: itsgoingdown.org

United Patriots Front – Nová škola

Austrálska krajne pravicová organizácia, ktorá vznikla v roku 2015, pričom si za svoje cieľ vytýčila "vykynoženie aktuálnych problémov" prisťahovalectva, multikulturalizmu a islamu. Za vzor si zobrala väčšinu extrémistických politických hnutí na Starom kontinente, najmä však grécky Zlatý úsvit.

Na čele „národného frontu“ stojí Blair Cottrell napojený na tvrdé jadro neonacistov, niekoľkokrát odsúdený za podpaľačstvo, ťažké ublíženie na zdraví či sympatizovanie s Adolfom Hitlerom (napríklad vyhlásil, že by rád videl portrét diktátora visieť v každej austrálskej škole a žiaci by mali mať v každej lavici kópiu Mein Kampfu).

Extrémistická skupina pravidelne organizuje násilné demonštrácie proti Islamu a globalizmu, jej vysokopostavení členovia sú pravidelne súdení za hanobenie národa, rasy a presvedčenia, pričom je ich činnosť označovaná za extrémistickú a rasistickú. V roku 2019 sa plánujú zúčastniť politického boja so svojou stranou Fortitude.

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici
Zdroj: youtube.com

Asociácia národného socializmu – Taiwanská odpoveď

Neofašistická politická organizácia založená na Taiwane v septembri 2006 22- ročnou študentkou Hsu na-chi. Tá začala nacistickú ideológiu skúmať počas štúdia, našla v nej inšpiráciu a odpoveď na problémy spojené s aktuálnym politickým dianím, nezamestnanosťou, korupciou i samotným poloprezidentským systémom.

Aktuálne má vraj organizácia okolo 1 400 členov, za svojho vodcu považuje Adolfa Hitlera, pričom si za hlavný ciel vytýčila „rozvíjať vplyv Taiwanu a podporiť národnú jednotu“. Členovia ANS sa bežne zdravia pozdravom „Hail Hitler“, používajú hákový kríž a odkazujú na nacisticko-čínske spojenectvo z rokov 1933-1941

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici
Zdroj: chinaworker.info

The Slavic Union - Predstava slovanskej jednoty

Neonacistické hnutie založené v roku 1999, ktoré odkazuje na myšlienku vytvorenia celistvého slovansky národnostného štátu. Webová stránka organizácie otvorene odkazuje na materiály popierajúce holokaust, glorifikuje nacistické úspechy a hrdo cituje "geniálne" výroky Adolfa Hitlera. Jej samotné logo je štylizované do svastiky prekrížením dvoch S, ktoré majú odkazovať na zločineckú paramilitantnú zložku nacistickej strany NSDAP - Schutzstaffel.

V roku 2010 však moskovský súd na základe obvinenia prokurátorov (Slovanská únia podporuje rasovú neznášanlivosť, propaguje ideológiu nacizmu a je napojená na organizovaný zločin) zakazuje na celom území Ruska fungovanie radikálnej skupiny. Tá sa však nevzdáva a v ilegalite funguje naďalej, pričom sa radí medzi tie najsilnejšie na ruskej neonacistickej scéne.

Pohrobkovia hákového kríža: Bojovníci za slovanskú jednotu, zarytí antisemiti i mongolskí kriminálnici
Zdroj: wikipedia.org
Domov
Zdieľať
Diskusia