Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2018, 19:43
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slováci vďaka e-sportu zarobili takmer milión eur. Od svetovej špičky však máme ďaleko

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Budúcnosť športu už teraz prináša lákavé finančné výhry.

Ešte pred niekoľkými rokmi znamenal šport a boj o medaile litre potu a nepredstaviteľnú námahu reprezentantov, ktorú by len tak hocikto nemal šancu zvládnuť. Doba však pokročila a tempo nám dnes určujú technológie. A aj keď je ten "reálny" fyzický šport stále dominantný, rozhodne musíme rátať aj s jeho elektronickou obdobou.

Svaly a výdrž sú v ňom síce druhoradé, no na prvé miesto sa dostávajú omnoho dôležitejšie faktory. Stratégia, rýchlosť uvažovania, taktizovanie alebo schopnosť okamžite jednať pod stresom.

Slováci vďaka e-sportu zarobili takmer milión eur. Od svetovej špičky však máme ďaleko
Zdroj: Bagogames

V e-sporte sa točia milióny

Turnaj v elektronických športoch dnes môže v podstate usporiadať hocikto, no bez sponzorov sa prestížni hráči neprilákajú. V e-sporte sa dnes točia obrovské peniaze a tí najlepší hráči sú skutočnou elitou s tisíckami nahratých hodín. Na elektronický šport musí však byť prispôsobená samozrejme aj daná hra. Úrovne skillu tak dnes reflektujú tituly ako CS:GO, DOTA 2, League of Legends, Hearthstone či napríklad StarCraft. Na turnajoch sa do dnešného dňa už rozdalo takmer pol miliardy dolárov, no aké sú obnosy samotných hráčov?

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Definitívne najúspešnejšia je na poli e-sportov Čína, tamojší hráči si už odniesli 70 miliónov dolárov, informuje portál E-sports Earnings. V tesnom závese sa nachádza USA so 65 miliónmi a Južná Kórea s 57 miliónmi. Nasledujú Švédsko, Dánsko, Nemecko, Kanada a Rusko, no za svoje miesto sa nemusí hanbiť ani Slovensko. Takmer milión zarobených dolárov nás posúva na 40. priečku. Zarábajúcich hráčov je u nás 136. V Česku je to omnoho viac, 347, no aj napriek tomu sú až na 45. priečke so 600 000 dolármi.

Slováci vďaka e-sportu zarobili takmer milión eur. Od svetovej špičky však máme ďaleko
Zdroj: artubr

Slovensko verzus Česko

A to aj napriek tomu, že v Česku existuje mnoho organizácií a partnerov podporujúcich e-sporty. Ich najúspešnejší hráč, Tomáš "oskar" Šťastný z mousesports si vďaka CS:GO prišiel už na 155-tisíc dolárov. Ich ďalšie významné priečky však patria kartovej hre Hearthstone.

Česi zázrakom vyhrali posledné tímové majstrovstvá sveta (Global Games) a vo výhernom tíme pôsobil aj najlepší český Hearthstone hráč a druhý muž v rebríčku najvyšších českých e-sportových zárobkov Stanislav Cifka, ktorý len nedávno opustil tím Misfits. Cifka je mnohými portálmi považovaný za najlepšieho hráča Hearthstone na svete, no titul nikdy nezískal.

Slováci vďaka e-sportu zarobili takmer milión eur. Od svetovej špičky však máme ďaleko
Zdroj: twitch

Slovenský e-sportový trh je na sponzorov o niečo chudobnejší, aj napriek tomu sú však naši hráči omnoho úspešnejší. Na prvom mieste sa samozrejme nachádza 26-ročný Ladislav "GuardiaN" Kovács z FaZe Clan, aktuálne 108. najväčšmi zarábajúci hráč na svete, ktorý patrí medzi prvú dvadsiatku najlepších hráčov CS:GO. Jeho e-sportové zárobky sa odhadujú na 530-tisíc dolárov.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Orientáciu Slovenska na CS:GO potvrdzujú aj ďalšie priečky. Martin "STYKO" Styk si vďaka e-sportom pripísal už 122-tisíc dolárov a na konte má napríklad prvé miesto v ESG Mykonos Tour 2017, kde hral aj s Čechom oskarom z tímu mousesports.

Slováci vďaka e-sportu zarobili takmer milión eur. Od svetovej špičky však máme ďaleko
Zdroj: www.youtube.com

DOTA 2 vládne

Zárobky vo veľmociach elektronického športu sú však na inej úrovni než v domácich končinách. Suverénne najväčšou dojnou kravou je DOTA 2, ktorá je hlavnou hrou prvých 36 najbohatších hráčov. Zárobky Nemca Kura Takašomiho a Amera Barquawiho z Jordánska dokonca presahujú tri milióny.


Čo sa týka iných hier, až celkovo 37. najbohatší hráč sa naplno venuje League of Legends. Faker z Južnej Kórey vyhral vyše 1,1 milióna dolárov. Counter-Strike: Global Offensive si ukoristilo až 66. - 69. priečku, okupovanú štvoricou brazílskych hráčov FalleN, fer, coldzera a TACO. Zárobky každého z nich sa približujú k 750 000 dolárom. Medzi významné tituly v e-sporte patrí aj Call of Duty. Diel Infinite Warfare priniesol Kanaďanovi Damonovi Barlowovi 650-tisíc dolárov. 

Slováci vďaka e-sportu zarobili takmer milión eur. Od svetovej špičky však máme ďaleko
Zdroj: Gabrielgagne

E-sportovou veľmocou sa snaží byť Blizzard

84. priečka je zasa prvá s hrou StarCraft. Kórejské duo Jaedong a Flash si spoločne prišli na asi 1,3 milióna dolárov. Blizzard bojuje o popredné miesta v rebríčku najbohatších hráčov aj postarším titulom Warcraft III, ktorý Jae Ho Jangovi priniesol 476-tisíc.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Vo svete Hearthstone sa o titul hráča s najväčšími príjmami sporia šampión roka 2017 Rus Pavel Beltukov a ten aktuálny, Wei Lin Čen z Taiwanu. Obaja si prišli na približne 330-tisíc dolárov. Blizzard sa už roky snaží organizovať vlastné turnaje s astronomickými prizepoolmi a ich hry sú pravidelne dôležitou súčasťou svetových turnajov. Nedávno konečne započala aj dlho očakávaná Overwatch League s hodnotou výhier až 3,5 milióna dolárov.

Slováci vďaka e-sportu zarobili takmer milión eur. Od svetovej špičky však máme ďaleko
Zdroj: Blizzard Entertainment

Peniaze tečú aj z reklamy

Zárobky najúspešnejších hráčov hier ako Overwatch, FIFA, Call of Duty: Black Ops 2, NHL, PES, Smite či Mortal Kombat sa pohybujú maximálne do 200-tisíc dolárov. Samozrejme, treba zarátať aj sponzorstvá samotných hráčov, nielen športov.

Príjmy z reklamy či streamovania profesionálnymi hráčmi sa síce do oficiálnych rebríčkov nerátajú a väčšina z nich ani nie je publikovaná, no pri známych menách ide o desaťtisíce dolárov. Shroud je síce až 331. najväčšmi zarábajúci hráč s 216-tisícmi, no vďaka nekončiacim sponzorstvám je jeho finančná situácia omnoho lepšia.

Slováci vďaka e-sportu zarobili takmer milión eur. Od svetovej špičky však máme ďaleko
Zdroj: Steelseries
Domov
Zdieľať
Diskusia