Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2018, 18:35
Čas čítania 0:00
Radka T.

Slovenka Katka vyrába šperky inšpirované folklórom. Jej unikátnu tvorbu vychválil aj prestížny Vogue

MÓDA VOGUE
Uložiť Uložené

Katka vo svojej tvorbe spája moderné s tradičným.

Šikovných Sloveniek nie je nikdy dosť, no ešte viac poteší, keď sa povesť o ich práci rozšíri aj za hranice našej malej krajiny. Jednou z nich je aj Katarína Žiaková, šikovná šperkárka. Katkine šperky sú výnimočné v tom, že sú inšpirované slovenským folklórom, čo ocenil aj svetoznámy magazín Vogue, konkrétne jeho britská verzia.

Katka má za sebou štúdium vysokej školy so zameraním na učiteľstvo výtvarného umenia, čo ju priviedlo k vlastnej výtvarnej tvorbe. Teraz sa však venuje navrhovaniu vlastných šperkov. O tom, že je v tom, čo robí, úspešná, svedčí, že sa o nich zmenil aj britský Vogue, ktorý ocenil ľudové umenie. Aj Katka tvrdí, že inšpiráciou je pre ňu ľudová tradícia, príroda a okolitý svet. Práve v ľudovej tradícii je podľa nej „ukrytá nevšedná krása histórie nášho národa“.

Každý kus, ktorý ručne vytvorí, vychádza zo spoločného motívu, no ten získava v jednotlivých šperkoch rôzne podoby. Šikovná šperkárka tak spája moderné s tradičným. Prvý šperk, ktorý vyrobila, bol prívesok s motívom koňa, keďže v detstve sa venovala jazdectvu. A práve láska ku koňom sa neskôr preniesla aj do jej tvorby.

„Prvý šperk, ktorý som vyrobila, bol prívesok s motívom drezúrneho koňa. Bol to nápad, ktorý som mala už dlhú dobu, pretože šperk - úplne podľa mojich predstáv, som nikde neobjavila. Jednoducho, musela som si ho sama vyrobiť,“ uvádza na svojom Facebooku. Okrem toho boli pre ňu inšpiráciou i prírodné motívy kvetín, ornamenty, básnické a prozaické diela, čipka a chýbať nemôžu ani spomínané ľudové prvky.

Domov
Zdieľať
Diskusia