Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2018, 12:24
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Teplomer to v najchladnejšej obci sveta vzdal pri -62 stupňoch Celzia. Mrazivý Ojmiakon dáva aj miestnym poriadne zabrať

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Na extrémne teploty sú miestni zvyknutí, ale aj tak im dávajú zabrať.

Ľudia po celom svete zažívajú bláznivé extrémy počasia, pričom v Austrálii v jednej chvíli zaznamenávali rekordné horúčavy, zatiaľ čo v Spojených štátoch amerických a Kanade dosahovala teplota až -50 stupňov Celzia.

O extrémne výkyvy však nemusia mať strach v najchladnejšej trvalo obývanej obci na svete s názvom Ojmiakon, pretože v januári tam teplota dosahuje v priemere len okolo -50 stupňov Celzia a pokojne môže klesnúť ešte nižšie, čo sa v posledných dňoch aj udialo. V histórii tam namerali rekord v bode, keď teplota klesla na -67,7 stupňa Celzia, avšak táto teplota bola zaznamenaná ešte v roku 1933 a až do roku 2018 nebola prekonaná alebo aspoň vyrovnaná.

Nanešťastie pre miestnych obyvateľov, tento rok mala teplota padnúť presne na -67 stupňov Celzia, čo však nedokázal zachytiť ani nový elektronický teplomer, ktorý bol v obci nainštalovaný minulý rok, pretože sa pri teplote -62 stupňov Celzia rozhodol jednoducho prestať pracovať. V obci pritom býva taká zima, že človeku krátko po opustení domu zamŕzajú mihalnice, problémy nastávajú aj s tekutinami a zábava nie je ani štartovanie áut, pretože ľudia ich radšej nechávajú naštartované celú noc, aby sa mohli ráno vôbec pohnúť.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Digitálny teplomer mal obci pomôcť spropagovať miestny cestovný ruch, čo sa síce podarilo, ale nepredpokladaným spôsobom, pretože ak sa takéto zariadenie pokazí, potom musí byť už poriadna zima.



Domov
Zdieľať
Diskusia