Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2018, 14:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Messi zarába minimálne 285-tisíc eur za jediný deň. Unikla futbalistova zmluva, podľa ktorej len jeho výplata tvorí až 40 % výdajov na mzdy

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Argentínčan si žije na vysokej nohe vďaka novému kontraktu.

Veľká čast futbalových fanúšikov sa zhodne, že najlepším hráčom na svete je Lionel Messi. Neuveriteľne talentovaný Argentínčan zabáva svojimi fenomenálnymi výkonmi svet už dlho rokov a ešte ich pred sebou nepochybne zopár má, pričom sa dosiaľ pravidelne umiestňoval na najvyšších priečkach v rebríčkoch najlepšie platených športovcov a samozrejme aj futbalistov konkrétne.

Pred pár týždňami po dlhom čakaní oficiálne podpísal nový kontrakt s FC Barcelona, pričom keby tak neurobil, tak by mohol v tomto januárovom prestupovom období bez obmedzení rokovať o podpísaní zmluvy s novým klubom, ale našťastie zostal Messi verný katalánskemu klubu a zrejme dobre vedel, prečo tak urobil.


Na povrch len pred pár hodinami vyplávali mimoriadne zaujímavé informácie o zmluve Lionela Messiho s FC Barcelonou, pričom detaily pochádzajú z kontraktu podpísaného ešte na konci júna minulého roku. Zmluvu vtedy nepodpísal samotný Messi, ale jeho otec a agent v jednej osobe Jorge Horacio a jej obsah sa dostal do rúk nemeckého média Der Spiegel a francúzskeho média Mediapart, ktoré sú považované za najlepšie investigatívne plátky na celom svete a ich hodnovernosť dosahuje takmer 100 percent, takže niet pochýb o tom, že zverejnené informácie sú skutočne pravdivé.

Messiho otec v júni podpísal zmluvu, vďaka ktorej mal Messi zostať na Camp Nou do roku 2021. Kontrakt z neho už vtedy spravil prvého futbalistu na svete, ktorého garantovaný plat prekročil 100 miliónov eur ročne, avšak štruktúra jeho výplaty nie je taká jednoduchá. Argentínčan má ročne garantovaný príjem vo výške 71 053 846 eur, z čoho je 85 percent plat samotný a 15 percent zase marketingové práva.

Okrem základného platu dostal aj bonus za podpísanie zmluvy vo výške 63,5 milióna eur a ďalších 70 miliónov eur dostane Messi v prípade, ak pred skončením zmluvy neopustí Barcelonu, čo by sa určite nemalo stať. Po spočítaní ide o ročný príjem 104 441 346 eur, čiže 286 140 eur za deň a 11 922 eur za jedinú hodinu.

Spomínaná suma 104 miliónov eur je pritom minimálna výplata, ktorú Messi dostane každý rok. Plat mu však môžu navýšiť ďalšie variabilné bonusy. Ak ročne odohrá aspoň 60 percent všetkých zápasov, dostane 1,9 milióna eur navyše. Ak Barcelona vyhrá španielsku ligu, Messi získa 2,7 milióna eur a po každom postupe do ďalšieho kola v Lige majstrov pristane Messimu na účte nový bonus, pričom v prípade celkovej výhry by zarobil 12 miliónov eur navyše. S ďalšími menšími bonusmi by tak mohol zarobiť až 122 515 205 eur ročne.

Už samotné vyššie uvedené sumy vyznievajú pri pohľade na Messiho neuveriteľne, ale Der Spiegel nezostal svojmu investigatívnemu menu nič dlžný a jeho reportéri si preto posvietili aj na celkovú finančnú štruktúru FC Barcelona. Po detailnej analýze prišli s kalkuláciami, ktoré hovoria o tom, že Messi vďaka novému kontraktu tvorí až 40 percent celkových nákladov na platy hráčov, čo je úctyhodná, ale aj znepokojujúca informácia.


Uvedomujú si to vraj aj šéfovia v Barcelone, pretože sa objavili informácie o tom, že sa boja nálady v kabíne, pretože Messi zarába skutočne neprimerane viac ako všetci jeho spoluhráči. Pri ročnom obrate Barcelony dosahujúcom výšku okolo 700 miliónov eur preto ide o desatinu celkových nákladov, a aj keď je Messi najlepším hráčom na svete, možno je až príliš nebezpečné spoliehať sa tak výrazne na jedného koňa v hre.

Akoby toho ešte nebolo dosť, reportéri špekulujú aj o tom, že skutočná výplata argentínskeho futbalistu by mohla byť ešte vyššia, pretože na zmluve z júna samozrejme nie je priamo jeho podpis, a tak sa polemizuje o tom, že Messi čakal ešte dlhšie kvôli tomu, aby mohol svoju vyjednávaciu pozíciu posilniť a vytiahnuť z Barcelony ešte viac peňazí. Viac ako 285-tisíc eur je čiastka, ktorú väčšina z nás nezarobí za najbližších 10 rokov a keď si človek uvedomí, že jeden futbalista ju zinkasuje za deň, skutočne to vyznieva znepokojujúco.

Domov
Zdieľať
Diskusia