Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2018, 10:11
Čas čítania 0:00
Radka T.

V americkom štáte omylom zlegalizovali prostitúciu. Dopadlo to lepšie, ako by ktokoľvek očakával

ZAUJÍMAVOSTI EROTICKÉ SLUŽBY
Uložiť Uložené

Podarilo sa nájsť dieru v zákone, roky to nikto neriešil.

V 49 štátoch USA je prostitúcia nelegálna. Prísne obmedzená a kontrolovaná je v Nevade. Jeden štát však s ňou má svojské skúsenosti a spomienky, aké sa s ním budú ťahať asi navždy. Tým, že sa na Rhode Islande podarilo nájsť dieru v zákone, sa začali diať zaujímavé veci.

Príbeh, keď sa na pár rokov stala prostitúcia na Rhode Islande legálna, v týchto dňoch pripomenul portál IFL Science. Písal sa ešte rok 2003. Zároveň to bolo už 23 rokov odvtedy, čo štát urobil zmenu vo svojom zákone týkajúcu sa zákazu výmeny pohlavného styku za peniaze. Nebolo však definované, čo je prostitúcia. A práve to bolo kameňom úrazu. Navyše, istý právnik v procese práve z roku 2003 zaujímavo obhajoval masérku, ktorá ponúkala aj sexuálne služby. Argumentoval tým, že nie je nelegálne, ak sa sexuálne služby nakupujú a predávajú vnútri, respektíve v uzavretých priestoroch.

V americkom štáte omylom zlegalizovali prostitúciu. Dopadlo to lepšie, ako by ktokoľvek očakával
Zdroj: commons.wikimedia.org/Tony Webster

Stav, keď medzeru v zákone v podstate nikto neriešil, trval až do roku 2009. Denník Washington Post však ešte dávnejšie uviedol, že práve počas týchto šiestich rokov, teda od roku 2003 do roku 2009, sa podstatne zlepšilo verejné zdravie aj bezpečnosť miestneho obyvateľstva. Tento medzičas sa rozhodli zdokumentovať aj doktori Scott Cunningham zo Súkromnej univerzity Baylor v Texase a Manishu Shah z Kalifornskej univerzity. V magazíne Review of Economic Studies porovnali, čo sa vlastne za tých šesť rokov stalo v porovnaní so zvyškom Spojených štátov.

Odporúčané
Darine Moore: Mnohé baby na Onlyfanse si za selfíčka z kúpeľne o špinavé zrkadlo pýtajú nehorázne peniaze. Malo by to mať úroveň Darine Moore: Mnohé baby na Onlyfanse si za selfíčka z kúpeľne o špinavé zrkadlo pýtajú nehorázne peniaze. Malo by to mať úroveň 30. mája 2022, 14:30

Cunningham a Shah zistili, že pribudlo reklám na ponuku sexu v interiéri, ceny poklesli o 33 percent, takže sa rozšíril trh, no malo to aj vyššie spomínané výhody. Pohlavné choroby totiž dramaticky poklesli, najmä kvapavka u žien, a znížili sa aj prípady znásilnení.

Zistenia dvojice ekonómov sú tak kvantitatívnym dôkazom toho, že odstránenie trestných sankcií za prostitúciu môže znížiť násilie i nákazy. Stalo sa tak kvôli tomu, že ľudia začali oveľa častejšie používať kondómy. Dovtedy sa totiž malo za to, že ten, kto ich má pri sebe veľa, môže mať s prostitúciou niečo spoločné. Keď už nič nebránilo zásobeniu sa kondómami, sexuchtiví ľudia ich aj začali reálne používať. 

V americkom štáte omylom zlegalizovali prostitúciu. Dopadlo to lepšie, ako by ktokoľvek očakával
Zdroj: Public Domain Pictures

Skutočnú príčinu poklesu znásilnení sa však nepodarilo exaktne vysvetliť, no môže byť za tým fakt, že prostitútky nemali problém nahlasovať násilných klientov. Je totiž ľahšie obrátiť sa na políciu, ak sa samotná obeť nezaoberá trestnou činnosťou. Cunningham a Shah odhadli, že sa podarilo zabrániť 824 znásilneniam.

Ale aj napriek výhodám, na ktoré ekonómovia prišli, by sa podľa niektorých kritikov nedal takýto stav udržiavať večne. Objavili sa totiž obavy, že legálna prostitúcia by len viac podporila obchodníkov s ľuďmi. Tí by unášali ženy a dievčatá do pazúrov sexuálneho otroctva. Rhode Island svoju legislatívu v roku 2009 upravil a to, čo je prostitúcia, konečne presne vymedzil. Zaviesť podobný stav, aký fungoval vtedy, sa už viac nechystá.

Domov
Zdieľať
Diskusia