Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2017, 12:28
Čas čítania 0:00
Radka T.

Hitlerov Mercedes ide do aukcie. Symbol zla sa môže predať za milióny dolárov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mercedes diktátora Hitlera sa bude dražiť už v polovici januára.

Bol upravený tak, aby slúžil na jeho ochranu a predstavoval symbol tretej ríše. Reč je o Mercedese diktátora Adolfa Hitlera. Auto s temnou minulosťou teraz mieri do aukcie.

Mercedes-Benz 770K je už historickým vozidlom, kedysi však patrilo do Hitlerovho vozového parku. Nemecké médiá informovali o tom, že Mercedes z roku 1939 pôjde do dražby, a to už v polovici januára budúceho roku. Aukcia má prebehnúť 17. januára v americkom meste Scottsdale.

Nemecká verzia portálu The Local pripomenula, že toto auto, vo svete známe ako super Mercedes, bolo silným propagandistickým prvkom niekdajšej Tretej ríše, keď sa v ňom Hitler hrdo vozil napríklad počas slávností i vojenských prehliadok.

Hitlerov Mercedes ide do aukcie. Symbol zla sa môže predať za milióny dolárov
Zdroj: TASR/AP

Voz bol upravený tak, aby chránil Hitlera, a to pomocou panciera vo dverách i podlahe, samozrejmosťou boli nepriestrelné okná. Super Mercedes potom párkrát zmenil majiteľa, naposledy ho kúpil istý ruský boháč, no teraz bude jeho osud spečatený na dražbe. Očakáva sa, že sa predá za milióny dolárov.

Aukčný dom Worldwide Auctioneers chce na príklade auta ako symbolu zla pripomenúť, že niečo také sa už viac nesmie opakovať. Desať percent vydraženej sumy sa využije na vzdelávanie o tom, prečo vlastne nastal holokaust a ako podobným zverstvám zabrániť do budúcna. 

Domov
Zdieľať
Diskusia