Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2017, 16:25
Čas čítania 0:00
Radka T.

Francúzsky denník vychválil Košice. Metropolu východu nazval perlou strednej Európy

ZAUJÍMAVOSTI KOŠICE
Uložiť Uložené

Košice si zobral na mušku denník Le Monde. Nešetril uznaním.

Metropola východu Košice sa jednoznačne zaraďuje medzi najkrajšie mestá na Slovensku. Nečudo preto, že chvály sa je dostalo aj od zahraničných žurnalistov. Krásu a potenciál tohto mesta si všimli aj v redakcii denníka Le Monde.

Le Monde patrí k najuznávanejším svetovým denníkom. Nedávno sa svojim čitateľom rozhodol priblížiť aj kúsok Slovenska, a to cez mesto Košice. Už na úvod nezabudol pripomenúť, že Košice boli v roku 2013 Európskym hlavným mesto kultúry. Vysvetlil tiež, že ide o druhé najväčšie slovenské mesto, ktoré má ohromnú kreatívnu energiu.

V rámci Košic vyzdvihuje aj Dóm sv. Alžbety, ktorý nazval gotickým klenotom a v čase rakúsko-uhorského cisárstva bol pýchou. Zároveň dóm nazval poslednou katolíckou katedrálou na východe Európy, pretože za ňou už vstupujeme do pravoslávneho sveta.

Francúzsky denník vychválil Košice. Metropolu východu nazval perlou strednej Európy
Zdroj: commons.wikimedia.org/Maroš Mráz

Pozornosť si vyslúžil aj alkohol, konkrétne slávny Tokaj, ktorý podľa denníka nepozná hranice, pretože sa vyrába na maďarskej aj slovenskej strane. V rámci vína sa do článku dostala aj zmienka o istej vinotéke v centre mesta, ale aj o miestnych pivárňach. Podľa Francúzov je odísť zo strednej Európy bez ochutnania piva to isté, ako ísť do Talianska a nedať si typické cestoviny.

Okrem toho si denník všimol aj rómske divadlo Romathan, kde podľa neho program stojí za to, i Kunsthalle, ktoré označil ako kúpele súčasného umenia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia