Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2017, 19:57
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čo tak zažiť halucinácie ako po užití LSD bez skutočného drogovania? Špeciálny prístroj dostane tvoju myseľ do eufórie v mene vedy

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Virtuálna realita nás posúva ďalej a ďalej.

Množstvo ľudí by si chcelo vyskúšať účinky návykových látok bez toho, aby museli čeliť riziku z vytvorenia prípadnej závislosti a vedci usilovne pracujú na tom, aby sa to už onedlho stalo rozšírenou samozrejmosťou. Výskumníci zo Sussex University Sackler Centre for Consciousness Science už dlhší čas pracujú na zariadení, ktoré kombinuje virtuálnu realitu s nástrojom od spoločnosti Google využívajúcim umelú inteligenciu. Základom výskumu je fakt, že ľudský mozog halucinuje neustále, ale v jednom bode všetky naše mozgy halucinujú rovnako alebo podobne a práve v tej chvíli sa vieme zhodnúť na tom, že vtedy ide o realitu.

Ak si však zvedavým výskumníkom, potom zoberieš nástroj Deep Dream pôsobiaci na ľudský mozog tak, že vybičuje jeho špecifickú aktivitu na maximum, a mozog si následne začne vytvárať aj obrazy, ktoré v skutočnosti neexistujú. Práve upravená verzia programu Deep Dream poslúžila výskumníkom, ktorí 12 dobrovoľníkom nasadili VR okuliare a ukázali im panoramatickú fotografiu univerzitného areálu, pričom po skončení zistili, že efekty sa veľmi podobajú na efekty spôsobené látkou psilocybín.

V druhom experimente sa zúčastnilo 22 dobrovoľníkov a výskumníkov zaujímalo, či účastníci mali pocity zvláštneho vnímania času, skresľovania a deformácie reality, pričom odpovede súhlasili s výskumami využívajúcimi skutočné drogy. Prístroj s názvom Hallucination Machine by mal dokonca byť schopný nastavovať aj úroveň toho, ako veľmi je realita skresľovaná a aj keď nejde tak úplne o spôsob, pomocou ktorého by sme sa mohli onedlho odpaľovať bez skutočných drog, v budúcnosti určite vznikne čosi podobné aj na bežné používanie.  

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30


Domov
Zdieľať
Diskusia