Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2017, 8:58
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Voda objavená na Marse je v skutočnosti piesok. Najzákladnejšia kvapalina sa v tekutom stave na červenej planéte nenachádza

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Úžasná novinka o objave vody na Marse bola zničená. Ide len o prach a piesok.

"Na Marse bola nájdená kvapalná voda!" ohromila svet NASA ešte v roku 2015. Úžasná novinka bola všade. Televízia, internet a v podstate všetky médiá sa tešili z úžasného objavu, no zdá sa, že až také terno to nebude. Nové výskumy totiž naznačujú, že to, čo vedci videli, bol len piesok a prach.

To však neznamená, že sa na červenej planéte voda nenachádza, kopy ľadu možno nájsť okolo pólov či v hydratovaných mineráloch. Skrátka, všetko naznačuje tomu, že sa Mars niekedy topil v oceánoch a moriach, no tie časy sú už dávno preč. Dôkazy naznačujúce prítomnosť vody na Marse má prinášať táto fotka:

Voda objavená na Marse je v skutočnosti piesok. Najzákladnejšia kvapalina sa v tekutom stave na červenej planéte nenachádza
Zdroj: NASA/JPL/University of Arizona/USGS

Je farebne upravená a vodu na nej nevidno ani v originále, no jej prítomnosť má zaručene dokazovať tvar morského dna, ktoré tak dobre vidíme. Je vraj konzistentné s tým, ako by mali voda a morské prúdy vplývať na zemský povrch. Vysvitá však, že to nemusí byť úplne presne takto. Nové analýzy v skutočnosti hovoria, že podobné tvary vytvára piesok a prach na tenkom skalnatom povrchu a vplyv vody by vyzeral úplne odlišne. Tieto tvary sú podľa tvarov vytvorené hrubými pieskovými zrnami a "voda nie je s takmer úplnou určitosťou zodpovedná za podobné správanie."

Domov
Zdieľať
Diskusia