Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2017, 17:38
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako písať blog pre desaťtisíce?

REFRESHER REFRESHER+
Uložiť Uložené

REFRESHER Blogy si okamžite získali výraznú obľubu. Ako sa stať čítaným?

Dostať svoje názory, príbehy či myšlienky pred tisíce ľudí zadarmo? REFRESHER pred niekoľkými týždňami spustil BLOGY, ktoré sa okamžite stali obrovským hitom. Desiatky autorov už napísali stovky blogov, ktoré sa zasa dostali medzi tisícky čitateľov. Je nám jasné, že si o Refresher Blogoch už počul, tak prečo si nevytvoriť jeden sám? Jednoduchý systém ti ukáže všetko potrebné a cestou môžeš využiť aj niekoľko rád, ktoré nájdeš v nasledujúcich riadkoch.

Upútaj

Ak chceš, aby bol tvoj blog zaujímavý pre čitateľov, to najlepšie, čo môžeš spraviť, je sa do nich vcítiť. Na každého z nás sa v dnešnej dobe valia nezastaviteľné lavíny plné ton informácií a z nich sa snažíme filtrovať to, čo zaujíma práve nás. Pomáhajú nám s tým napríklad algoritmy sociálnych sietí. Jeden z najdôležitejších aspektov tvojej čítanosti však bezpochyby bude náhľadový obrázok, tiež známy ako thumbnail. Do svojho blogu ho uploadneš a zjaví sa na Facebooku i na Refresheri.

Ako písať blog pre desaťtisíce?

Je to prvý kontakt cudzinca s tvojím veľdielomjednoducho ho musí presvedčiť, aby si prečítal práve tvoj blog. Samozrejme, ten dokonalý recept nefunguje, no dať na náhľadový obrázok zúfalú kopu nečitateľného textu nie je dobrý nápad. Ak chceš napríklad písať o tvojich názoroch na legalizáciu marihuany, môžeš zvoliť jednoduchú tapetovú fotku so vzorom konope, no čo tak pekné dievča s jointom?


Samozrejme, veľký pozor na rozmery, aby sa ti tá podstatná časť obrázku neodsekla. Pútavo zaujmi a ak sa nebojíš, pokojne môže byť tvoj náhľadový obrázok aj trošku kontroverzný. Nepoužívaj však otrepané obrázky z fotobánk, ktoré používa každá webstránka. Ľudské oko už je na ne navyknuté a odignoruje ich. Rovnako, každý tvoj blog je unikátny, a tak pokiaľ máš na Refresher Blogoch rozbehnutú viacdielnú sériu, pouvažuj, či chceš mať každý náhľadový obrázok vždy rovnaký. Aby si potenciálny čitateľ nepomyslel, že toto už predsa videl, pritom ide o predchádzajúci diel.

Ako písať blog pre desaťtisíce?

Zaujmi

Tvoj opatrne vybratý obrázok potenciálneho čitateľa ulovil a teraz je ochotný venovať ti ďalšie sekundy svojho vzácneho času, čo znamená, že ideme tvoriť nadpis. Nadpis by mal vytvárať pocit, že čitateľ zhruba tak nejak vie, o čom ten blog asi bude. A tiež by mal ponúknuť dobrý dôvod, aby ho čitateľ aj otvoril.

Odporúčané
Stiahni si novú apku Refresher a získaj prístup k obsahu pre predplatiteľov zadarmo Stiahni si novú apku Refresher a získaj prístup k obsahu pre predplatiteľov zadarmo 10. októbra 2023, 10:00

Pod nadpisom sa nachádza takzvaný perex, teda niečo ako podnadpis alebo popis. Staré pravidlá SEO hovoria, že nadpis by mal byť krátky, kým perex by mal preniknúť do hĺbky, no dnes treba ísť s dobou a myslieť ekonomicky. Väčšina tvojich potenciálnych čitateľov bude putovať z Refresheru a zo sociálnych sietí, teda vlastne predovšetkým z Facebooku.

  • REFRESHER Blogy síce tieto perexy zobrazujú, no nie na lište tých najčítanejších. A ak sa tvoj blog dostane na hlavnú stránku, perex nenájdeš ani tam. Spoľahnúť sa tak musíš na nadpis.
  • FACEBOOK tieto perexy zobrazuje len v niektorých prípadoch, záleží na prostredie, v ktorom je post zobrazovaný. Navyše sú malým a nudným fontom, ktorý je často rozťahaný aj na tri riadky a v niektorých prípadoch je perex dokonca v polovici odseknutý

Inými slovami, použi dnes perex skôr na doplnenie atmosféry a tie najväčšie úchvatnosti vraz do nadpisu.

3 miesta v Bratiske, kde dokážeš vypnúť a sú zadarmo  je skvelý nadpis. Čitateľ vie, čo očakávať. Je tu navyše motivácia niečoho, čo je zábava a navyše zadarmo a zároveň pôsobí nadpis nenútene a kamarátsky, pričom nikoho nezaťažuje zložitými výrazmi či cudzími alebo odbornými slovami. 

Slovenská hudba je super hudba  v tejto sfére ostáva. Každý si dôvtipne domyslí, že autorka bude odporúčať alebo predstavovať menej známych slovenských interpretov. A navyše, jej perex: "Žiaden rap, žiadne slnko na Horehroní, ale kvalitné slovenské kapely," len dotvára samotný feel nadpisu a utvrdzuje potenciálneho čitateľa v tom, že sa nemýli a naozaj odhalí niekoľko nových hudobníkov z našich končín.

Ako písať blog pre desaťtisíce?

Presvedč

To, že tvoj čitateľ klikol na blog a konečne ho číta, ešte neznamená, že príde aj na koniec. Práve prvý odsek patrí medzi najdôležitejšie časti tvojho veľdiela. Mal by byť napísaný natoľko zaujímavo, že čitateľ jednoducho neznesie, ak by bol ochudobnený o zvyšnú časť tvojho dychberúceho príbehu. Ak dáš v prvom odseku vetu na šesť riadkov, do ktorej zmestíš dvadsať gramatických chýb, netvorí to ten najlepší dojem.


V prvých vetách jednoducho potrebuješ demonštrovať hodnotu celého blogu. Ak získa čitateľ pocit, že tvoj blog stojí za nič už v prvých sekundách, pravdepodobne ho vôbec nedočíta, no ak sa preňho staneš úžasne pútavým rozprávačom, rád bude pokračovať ďalej.

Ako písať blog pre desaťtisíce?

Nesklam

Ak vyhrotíš prvý odsek, neznamená to, že inde môžeš poľaviť. Každý čitateľ môže jedným klikom kedykoľvek odísť, a tak si dávaj pozor, ako tvoj text pôsobí. To najlepšie, čo môžeš spraviť je, že si to po sebe prečítaš. Odhalíš väčšinu preklepov a gramatických chýb, narazíš na krkolomné vety, ktoré sa čítajú a chápu len ťažko a možno text aj štylisticky upravíš.

Odporúčané
Získaj ročné predplatné a neobmedzený prístup už od 10 EUR. Využi limitovanú novoročnú zľavu Získaj ročné predplatné a neobmedzený prístup už od 10 EUR. Využi limitovanú novoročnú zľavu 1. januára 2023, 9:00

Pozornosť sa oplatí venovať aj celkovému vizuálnemu dojmu. Odsekov ponúkajú Refresher Blogy neobmedzený počet, a tak sa ich neboj využívať hojne. Začínať nový odsek po každej vete môže byť kus prestrelené, no desať riadkov v jednom odseku už je veľa. Pokús sa ich tematicky rozdeliť, čo vytvára vzdušnejší, prívetivejší a nenútenejší dojem celého textu, ktorý sa tak navyše i lepšie číta.


Navyše je v tom i psychologická hra. Pár prázdnych riadkov dĺžku článku veľmi nezväčší, no čitateľ má pocit, že je textu menej a pre väčšinu z nich je to pozitívny znak. Pre ozvláštnenie textu môžeš používať i takéto zábavné maličkosti, ktoré posielajú informácie bez toho, aby boli niekde napísané. Navyše, ak tieto prvky zvládneš použiť v miere, text sa opäť stáva čitateľnejším, pútavejším, prehľadnejším a i zábavnejším.

Ako písať blog pre desaťtisíce?

Vždy sa to však dá i prehnať a aj tu sú hranice. Poriadne si napríklad rozmysli, či chceš mať v blogu emotikony a ak vážne chceš, tak či majú byť len textové :) alebo grafické.

Voľba obrázkov je ďalšia dôležitá kapitola. Masu textu dokážu ľahko odľahčiť a môžu zobrazovať niečo k téme, čo dopĺňa dej. Môžeš sa tiež vydať cestou fotiek, ktoré len dotvárajú atmosféru, teda sa na nich deje približne to, čo v článku, no prakticky s dejom nesúvisia a čitateľ z nich bude mať neutrálny pocit.

Ako písať blog pre desaťtisíce?
Použiteľné obrázky nájdeš vo fotobankách ako pixabay.com, unsplash.com, pexels.com.

Prosíme, uvádzaj zdroje, ak to fotobanka vyžaduje.

Reaguj

Nepovinná časť. Možno chceš byť za drsného producenta blogov bez styku so svojou komunitou, no ak im chceš doručiť trošku ľudského tepla, odpovedaj im na komentáre. Dávaj im pozitívne hodnotenia a neboj sa začať rozhovor s tvojimi čitateľmi. Z tvojich reakcií budú mať dobrý pocit, tvoj nick si ľahšie zapamätajú a vďaka nemu môžu prísť i nabudúce. Navyše, nezabudni si na konci článku vždy vypýtať follow na tvoj profil na Refresheri.


Navyše, počet komentárov sa zjavuje i na titulnej stránke a niektorí čitatelia klikajú na články len preto, aby si prečítali práve reakcie ostatných. Čím viac komentárov máš, tým lákavejším sa tvoj blog bude javiť pre túto skupinu ľudí. Mimochodom, ak bloguješ pravidelne, pridaj sa medzi ostatných do tejto skupiny.

Ako písať blog pre desaťtisíce?

blog.refresher.sk

facebook blogov

Domov
Zdieľať
Diskusia