Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2017, 16:34
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Hľadíte do displejov niekoľko hodín denne? Týchto 7 zdravotných rád si radšej vezmite k srdcu

TECH ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ako sa vysporiadať s nadmerným pripútaním ku stoličke?

Rozmach informačných technológií spôsobil, že čoraz väčšie percento populácie je odkázané na doslova večné sledovania obrazovky. Stráviť pracovnú dobu pri počítači a ešte aj v čase osobného voľna neustále sledovať smartfón môže byť pre vaše oči poriadnou záťažou. Viete, ako sa s ňou správne vysporiadať? Nižšie uvádzame niekoľko tipov pre tých, ktorí sa stali otrokmi monitorov, no napriek tomu si svoj zrak nadovšetko vážia.

Pravidlo 20-20-20

Koľko hodín dokážete obsedieť pri počítači alebo telefóne bez toho, aby ste si dali čo i len najmenšiu prestávku? Hodinu? Dve? Veľká chyba. Všeobecne známe a overené pravidlo hovorí o tom, že každých 20 minút by ste si mali dopriať minimálne 20-sekundovú prestávku, počas ktorej svoj zrak upriamite na objekt vzdialený minimálne 20 stôp, teda aspoň 6 metrov. V počiatkoch môžete na pravidelné prerušovanie pozornosti zabúdať a preto odporúčame nastavovať si pravidelný časovač alebo stiahnuť bezplatnú aplikáciu (iOS, Android, Mac, Windows), ktorá vás včas upozorní.

Prečo práve 20 sekúnd? Približne toľko času zaberie oku, kým si oddýchne od blízkej obrazovky.

Hľadíte do displejov niekoľko hodín denne? Týchto 7 zdravotných rád si radšej vezmite k srdcu
Zdroj: Tomas M

Preostrujte

Vyššie spomenuté pravidlo nie je jediným všeobecne doporučeným cvičením. Pokiaľ sa momentálne nenachádzate v zložitom myšlienkovom pochode a nájdete si čas aj na viac než niekoľko-sekundovú prestávku, zaraďte do svojho očného tréningu aj striedavé zaostrovanie. To spočíva v 10 15 sekundových intervaloch, kedy striedavo upriamujete zrak na blízky, respektíve vzdialený predmet. Cyklus zopakujte aspoň 10-krát. 

Hľadíte do displejov niekoľko hodín denne? Týchto 7 zdravotných rád si radšej vezmite k srdcu
Zdroj: GIPHY

Žmurkanie je dôležité

Dokáže vás obsah na obrazovke upútať natoľko, že sa pristihnete, ako vás bolia, prípadne až pália oči? V danom okamihu váš zrak vysychá a ak oň nechcete skôr či neskôr prísť, dajte si okamžite prestávku od počítača a pri opätovnom zasadnutí na trón nezabudnite pravidelne žmurkať. Podľa pozorovaní dokážeme pri počítači znížiť frekvenciu žmurkania až o 60 % (v krajných prípadoch až 80 %!), čím sa na oku prestane dostatočne obnovovať ochranný slzný film a postupom času začneme trpieť syndrómom suchého oka. Ten postihuje čoraz väčšiu časť populácie a spolu s inými aspektmi ako napríklad nedostatočnou vlhkosťou vzduchu nášmu zraku poriadne zavarí. 

Hľadíte do displejov niekoľko hodín denne? Týchto 7 zdravotných rád si radšej vezmite k srdcu
Zdroj: narcsite.com

Obmedzte modrú

Lekári už dávnejšie zistili, že modrá zložka viditeľného svetla a ľudský zrak si príliš nerozumejú. Najmä vo večerných hodinách môže modrá spôsobovať bolesti hlavy, oddialiť únavu a v neposlednom ráde urýchliť starnutie a odumieranie dôležitých buniek očnej sietnice - žltej škvrny (makuly). A práve diódy v displejoch mobilných telefónoch, počítačoch či tabletoch vyžarujú v klasickom režime množstvo modrého svetla, ktoré v konečnom dôsledku zvyšuje riziko vzniku degenerácie makuly. 

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Ako s touto inak krásnou farbou bojovať? Vynikajúcim spôsobom je používanie aplikácií, či už na desktope alebo smartfóne, ktoré v reálnom čase upravujú grafický výstup do žltkastých odtieňov. Zrejme ste sa už stretli s pojmami ako Flux (desktop), Blue Light Filter (Android) či Night Shift (iOS). Všetky pracujú na rovnakom princípe a minimálne v neskorších večerných hodinách by bezpodmienečne mali byť súčasťou zariadení. Pre nosičov dioptrických okuliarov existujú sklá, ktorých zloženie potláča, respektíve odráža modrú zložku spektra a tak majú svoj filter pri sebe vždy a všade. 

Hľadíte do displejov niekoľko hodín denne? Týchto 7 zdravotných rád si radšej vezmite k srdcu
Zdroj: www.tekrevue.com

Dodržujte správny uhol a vzdialenosť

Každý užívateľ by mal mať svoj monitor prispôsobený aktuálnej úrovni očí, to znamená, že by ste sa na monitor nemali pozerať z príliš veľkej výšky a naopak. Odhliadnuc od faktu, že vaša krčná chrbtica dostáva zabrať, musíme zdôrazniť, že zrak by mal byť neustále mierne sklopený. Vyjadrené v číslach, vychýlenie 1520 stupňov od úrovne očí sa pokladá za ideálne. Druhým dôležitým aspektom je samotná vzdialenosť od monitora, ktorá by v žiadnom prípade nemala byť kratšia ako 50  100 centimetrov, v závislosti od uhlopriečky displeja. V dobe, kedy nie je raritou pracovať na 27-palcových monitoroch pokojne zvoľte i väčší odstup.

Hľadíte do displejov niekoľko hodín denne? Týchto 7 zdravotných rád si radšej vezmite k srdcu
Zdroj: blog.freekaamaal.com

Zvoľte správne osvetlenie

Milujete nočnú prácu pri počítači s prakticky žiadnym osvetlením miestnosti? Opäť, zle. Aj keď sa nechystáme kritizovať trávenie nočných hodín pri "kompe" spojených s nabúraním prirodzeného biorytmu organizmu, musíme zdôrazniť, že by vaša miestnosť mala byť počas dennýchm ale i nočných hodín neustále osvetlená. Samozrejme, treba si zvoliť tú správnu intenzitu. Optimálne denné osvetlenie pri práci s počítačom je približne polovica intenzity presvetlenej kancelárie, teda odporúčame nejakú tú žalúziu zastrieť. V noci naopak nezabúdajte aspoň na ambientné osvetlenie z LED lampy či žiarovky.

Hľadíte do displejov niekoľko hodín denne? Týchto 7 zdravotných rád si radšej vezmite k srdcu
Zdroj: www.ubergizmo.com

Spravte si masáž očí

Po úspešne ukončenom dni, nech už to znie akokoľvek bizarne, si doprajte automasáž očí. Jej správne prevedenie uvoľní očný tlak, zvýši cirkuláciu krvi v očiach a spôsobí toľko očakávané uvoľnenie. Konkrétnych prevedení existuje mnoho, podstatou je však použitie rôznych krúživých pohybov a tlakových dotykov v oblasti vonkajších krajov očnice a okolia oka (pozor, nemyslíme tým priame stláčanie oka!). Vyskúšať môžete napríklad tento jednoduchý návod.

 

Hľadíte do displejov niekoľko hodín denne? Týchto 7 zdravotných rád si radšej vezmite k srdcu
Zdroj: www.wikihow.com

Brať do úvahy každý jeden zreteľ ovplyvňujúci zdravie očí je komplikované a v bežnom živote sa len málokedy stretneme s dokonalým používaním počítača. Či už je to nesprávne zvolenou stoličkou, pracovným stolom alebo osvetlením v kancelárii, ktoré nemôžeme ovplyvniť, netreba zabúdať, že úspešná transplantácia očí je ešte len v plienkach. Prísť o zrak vlastným pričinením by nás tak určite mrzelo viac než pár zásahov do zabehnutej rutiny nesprávneho používania počítača, respektíve monitora.

Domov
Zdieľať
Diskusia