Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2017, 11:57
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Mace Windu bol považovaný za jedného z najlepších bojovníkov Rádu Jedi. Ako je však možné, že tak rýchlo porazil Darth Sidiousa?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Štýlových postáv obsahuje svet Star Wars skutočne veľa, ale Windu rozhodne patrí medzi ich elitu.

Mace Windu bol považovaný za jedného z najmocnejších šermiarov celej histórie Rádu Jedi. Mimo iného bol známy aj tým, že spolu so svojím priateľom Sora Bulqom vytvoril smrtonosný variant siedmej formy boja so svetelným mečom (upravenú siedmu formu s názvom Juyo využíval aj Darth Maul), s názvom Vaapad. Mace bol jediným, ktorý túto chaotickú a veľmi agresívnu formu útoku dokázal praktikovať bez toho, aby sa poddal temnej strane Sily, čo samo o sebe vypovedá aj o jeho vnútornej vyrovnanosti, akou by mal oplývať každý Jedi. Vzhľadom na to, že v súboji jeden na jedného dokázal poraziť obávaného Darth Sidiousa, môžeme Windua označiť za prvotriedneho bojovníka, akému by sa v rámci férového súboja vyrovnal skutočne málokto.

Nebyť zásahu Anakina Skywalkera, bolo by o osude tohto sithského lorda rozhodnuté už dávno. Sidious zrejme nečakal, že niekto z Rádu bude tak dôkladne ovládať túto nebezpečnú formu (typickejšiu skôr pre agresorov, akými sú Sithovia) a azda aj preto v dueli s Winduom tak rýchlo podľahol. Je to však naozaj tak jednoduché, ako sa zdá? Medzi fanúšikmi Star Wars sveta koluje totiž veľmi populárna teória, podľa ktorej Sidious prehral zámerne, aby sa voči Winduovi mohol postaviť Anakin a tým ho temný lord konečne získal na svoju stranu. Ktorej z verzií ale môžeme jednoznačne veriť? Ťažko povedat.

"Siedma forma je veľmi agresívna, Quin. Jej užívateľa môže priviesť na veľmi krátku vzdialenosť od temnej strany - a ty, úprimne povedané, si niekedy až príliš blízko." (slová adresované Maceom Winduom majstrovi Quinlan Vosovi, známemu svojou horkokrvnosťou)


Mace Windu sa narodil na planéte s názvom Harrun Kal v roku 72 BBY. V tých časoch Jediovia skúmali tamojšiu rasu Korunnai, ktorá podľa ich hypotézy mala vlastniť impozantné prepojenie na Silu. A tak sa dostali k mladému Winduovi, ktorého rodičia boli už po smrti. Svoj známy svetelný meč s fialovým zafarbením sa mu podarilo zostrojiť v štrnástom roku života, kedy putoval na planétu Hurikane a od jeho obyvateľov obdržal špeciálny a veľmi vzácny kryštál k jeho vytvoreniu. Kryštál, s pôvodným názvom "Hurrikaine crystal", bol v neskorších dobách pomenovaný na počesť tohto uznávaného majstra ako "Windu's Guile".

Po viacerých významných misiách sa Windu už v mladom veku veľmi rýchlo šplhal rebríčkom hodnotností. Krátky čas po získaní titulu majstra sa ešte len 28-ročný Mace stáva členom rady a neskôr aj Majstrom Rádu Jedi (Master of the Order), čo je u Jediov viac menej druhá najvýznamnejšia funkcia (viac sa dočítate TU). Okrem výnimočných bojových schopností Windu oplýval aj veľkým spojením so Silou, ktorá mu umožňovala vidieť niektoré budúce udalosti (napríklad už vopred vedel, z akého kryštálu bude v budúcnosti vytvorený jeho meč). Okrem toho bol ale Windu aj prvotriednym diplomatom a preto ho častokrát vo filme vidíte pri pracovných konverzáciách s kancelárom Palpatinom. A bol to práve Windu, ktorý časom začal spochybňovať Palpatinove reakcie a konania.

Mace Windu bol považovaný za jedného z najlepších bojovníkov Rádu Jedi. Ako je však možné, že tak rýchlo porazil Darth Sidiousa?
Zdroj: Lucasfilm

Napriek všetkým chválam na jeho osobu možno ale na druhej strane Macea označiť ako ľudsky neprístupného. Spomeňme si napríklad jeho veľkú nedôveru v mladého Anakina (azda by všetko dopadlo inak, keby mal k nemu bližší vzťah) a z histórie taktiež aj Maceove pochybnosti o tom, že sa niekedy mladý Obi-Wan Kenobi môže stať Jediom. Vzhľadom na to, kam to Kenobi v živote (respektíve v Ráde) dotiahol, môžeme jednoznačne prehlásiť, že sa Windu v tomto prípade neuveriteľne mýlil. 

Po Winduovej smrti jeho niekdajšia vysoko hodnotená reputácia upadla do zabudnutia a namiesto nej bol legendárny majster označený za jedného z hlavných vodcov "Rebélie Jediov", ktorá sa pokúsila o štátny prevrat. Republikou sa začal šíriť fiktívny zápisník Macea Windua, plný údajného dlhoročného plánovania na zvrhnutie Republiky ako takej. V skutočnosti ale išlo samozrejme len o propagandu Impéria, čo vám môže z reality v rámci diktátorských režimov pripomínať mnohé. Vytvorenie verejného nepriateľa a následné šírenie strachu? Ale hej, to nám všetkým určite niečo hovorí.

Mace Windu bol považovaný za jedného z najlepších bojovníkov Rádu Jedi. Ako je však možné, že tak rýchlo porazil Darth Sidiousa?
Zdroj: Lucasfilm

Vráťme sa ale do dávnejšej minulosti, v ktorej bol Obi-Wan ešte mladým učňom a Mace Windu v tých časoch azda najmladším členom Rady. Jediovia boli na vrchole moci a ich chrám mimoriadne dobre strážený, no aj tak sa neznámemu zlodejovi podarilo z jeho archívov ukradnúť mnohé cennosti. Rada spolu s Winduom preto povolala Qui-Gona a majsterku Tahl, aby danú udalosť prešetrili (Obi-Wan bol v tej dobe na individuálnej misii na planéte Melida/Daan). Pri neskoršom vyšetrovaní sa zistilo, že za celou udalosťou stojí bývalý Qui-Gonov padawan Xanatos, ktorého sme si spomínali už v minulom článku.

Medzičasom sa Kenobi vrátil zo svojej misie, v ktorej konal na vlastnú päsť a Windu označil jeho chovanie za výsostne nedbalé. Zároveň ním bol pokarhaný aj za to, že počas ďalšieho aktu sabotáže v chráme Jedi konal opätovne na vlastnú päsť miesto toho, aby privolal pomoc Rádu. Napriek jeho mladíckym pochybeniam sa z Obi-Wana časom stal zodpovedný rytier a neskôr aj majster, ktorý je aj po svojej smrti vzorom pre množstvo začínajúcich Jediov. Maceov tvrdý prístup k učňom (a celkovému okoliu) mal skrátka vždy svoje plusy aj mínusy a veríme, že v rámci jeho pohľadu vždy išlo len o dodržanie stopercentnej disciplíny a nie o akúsi povýšenosť nad menej skúsenými. 

Mace Windu bol považovaný za jedného z najlepších bojovníkov Rádu Jedi. Ako je však možné, že tak rýchlo porazil Darth Sidiousa?
Zdroj: Lucasfilm

V roku 41 BBY bola majsterka Tahl, Qui-Gonova kolegyňa, ku ktorej vždy prechovával hlboké city, vyslaná na misiu, z ktorej sa dlhší čas nevracala. Qui-Gon začal pochybovať o jej bezpečnosti a preto Rade predniesol svoje obavy. Windu ale Qui-Gonovi povedal, že Jediovia nemusia dodržovať presný harmonogram a Rada voči tejto misii a jej bezpečnosti necíti žiadne väčšie pochybnosti. Ale Jinn, ako inak, protestoval a vyhlásil, že sa ju pokúsi nájsť bez ohľadu na názor Rady.

Proti jeho rozhodnutiu samozrejme Windu výsostne protestoval a práve v tomto bode môžeme vidieť odlišnosť pováh, aké prezentovali rytieri ako Qui-Gon a Mace Windu. Mace predstavuje akýsi rád, disciplínu a pravidlá, ktoré treba za každú cenu dodržiavať. Na druhej strane Qui-Gon dokázal zakročiť vždy, keď cítil, že je to skrátka potrebné a to bez ohľadu na to, aké pravidlá budú jeho konaním porušené. V tomto prípade sa ukázala Winduova neaktívnosť ako negatívum, pretože majsterka Tahl už bola po smrti a Qui-Gonové veľké obavy sa tým pádom bohužiaľ naplnili. 

Mace Windu bol považovaný za jedného z najlepších bojovníkov Rádu Jedi. Ako je však možné, že tak rýchlo porazil Darth Sidiousa?
Zdroj: Lucasfilm

33 BBY dostal rád Jedi informácie o tom, že príslušníci rasy Yinchorri zaútočili na mesiac Mayvitich 7, do tej doby v pokoji obývaní ľuďmi. Po týchto zarážajúcich novinkách najvyšší kancelár Finis Valorum požiadal majstra Yodu a Macea Windua o vyslanie Jediov na vyjednávanie s Yinchorri. Vyjednávania dopadli neúspešne (smrťou dvoch Jediov) a preto sa Mace Windu tentokrát rozhodol jednať a prehlásil: „Ako viete, cítim odpor k situáciám, kde je použite sily našou jedinou možnosťou. Na druhú stranu, my, ktorí sme sa zaprisahali k ochrane Republiky, nemôžeme naďalej ignorovať hrozbu, ktorú predstavujú činy Yinchorri".

Tieto slová adresoval početnému tímu, ktorý mal proti danej hrozbe zakročiť. Na planétu Yitheeth bola vyslaná Adi Gallia, Eeth Koth, Tsui Choi a Theen Fida, na planétu Yibikkoror zase Lilit Twoseas, K'Kruhk, Plo Koon a Micah Giiett a sám Windu sa spoločne s Saesee Tiin, Qui-Gon Jinnom a Obi-Wanom Kenobim vydal na Yinchorr. Majster Windu s ráznym konaním, ako sami vidíte, častokrát váhal, ale pokiaľ sa hrozba ukázala ako reálna, nemal problém zakročiť s plnou silou. Jediovia nad agresívnou rasou zvíťazili, avšak utrpeli aj straty. Menovite hovoríme o Lilit Lilit Twoseas, Theen Fidaovi a Micah Giietovi. Giiettovo miesto v Rade neskôr nahradil známy Jedi majster Ki-Adi-Mundi

Mace Windu bol považovaný za jedného z najlepších bojovníkov Rádu Jedi. Ako je však možné, že tak rýchlo porazil Darth Sidiousa?
Zdroj: starwars.wikia.com

Nebolo to však prvý ani posledný krát, kedy Windu jednal pomerne tvrdo a nebojácne. Určite si z filmu Star Wars: Episode II – Attack of the Clones spomeniete na epickú bitku v bojovej jame na planéte Geonosis, kedy Windu a 212 ostatných Jediov bojovalo po boku Obi-Wana, Anakina a Padmé. Z obrovského počtu rytierov ale po bitke zostalo iba približne 30 preživších, čo v prvej bitke Klonovej vojny znamenalo pre Rád veľkú stratu, napriek tomu, že sa podarilo zachrániť všetkých troch zajatcov. Po bitke si majster Windu dlhú dobu vyčítal, že nestihol zajať Count Dookua, ale i v prípade úspešného zajatia by sa zas tak príliš veľa nezmenilo, pretože v pozadí naďalej vládol temný sithský lord Darth Sidious, ktorého rukou nakoniec tento výnimočný Jedi padol.



Domov
Zdieľať
Diskusia