Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2017, 13:21
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Na rovnakej trase sme vyskúšali 4 rôzne taxislužby. Ktorá aplikácia sa v Prahe oplatí najviac?

REFRESHER UBER
Uložiť Uložené

Uber, Liftago, Hopin alebo Taxify? Z našej kancelárie sme sa odviezli na letisko, aby sme otestovali, ktorá aplikácia je po všetkých stránkach najvýhodnejšia.

Praha je síce metropolou so skoro dokonalou sieťou verejnej hromadnej dopravy, no aj napriek tomu si niekedy preferencie či konkrétna situácia vyžiada zavolanie taxíka. Ešte pred pár rokmi sme mali len dve možnosti, a to buď telefonát na dispečing, kde sa s nami najčastejšie spojila nepríjemná a podráždená pani na pokraji zrútenia alebo jednoducho zastaviť označené auto na ulici. Zároveň bolo treba rátať s tým, že obe tieto riešenia neboli cenovo úplne dostupné, čo vlastne platí do dnešného dňa.

Teda, minimálne v porovnaní s vymožnosťami, ktoré sú vďaka moderným technológiám dostupné v súčasnosti. Všetko sa to začalo ešte približne v roku 2014, kedy prišiel na trh milovaný aj nenávidený velikán Uber. Ten má doslova do dnešného dňa na svedomí množstvo protestov zo strany tradičných taxikárov, ktorí sa nedokážu zmieriť s tým, že je to konkurencia s neuveriteľným náskokom. Pre bežného zákazníka je však objednávanie taxíka prostredníctvom smartfónu bez potreby volania komfortom, ktorý sa jednoducho nedá nahradiť. Tiež je veľkou výhodou možnosť platenia jednoduchým synchornizovaním karty s účtom, čo v dnešnej dobe ocení každý, kto si prestal rozumieť s hotovosťou. 

No a keďže za pár rokov sa do Prahy dostalo aj viacero iných taxiaplikácii, je na čase zistiť, ktorá je vlastne najvýhodnejšia. A to po všetkých stránkach. Okrem Uberu sme teda testovali aj Hopin, Taxify, Liftago, a tiež sme sa pokúsili aj o NejlevnejsiTaxi, no v tomto prípade sme sa žiaľ nedokázali prepracovať ani len k pripojeniu platobnej karty. Ale k tomu sa ešte určite dostaneme. Najdôležitejšími kritériom bola pre nás určite cena, no posvietili sme si aj na ďalšie atribúty spojené s používaním týchto aplikácií.

Test prebehol v stredu, 27. septembra krátko po 15. hodine, teda v čase, kedy začínala poobedná špička. Všetci štyria sme absolvovali rovnakú trasu z Jeseniovej ulice na Žižkove až na druhý terminál pražského letiska. Poďme sa teda pozrieť, ktorá aplikácia sa v Prahe oplatí najviac.


PRED JAZDOU

 

Hopin

Inštalácia všetkých aplikácií je samozrejme veľmi jednoduchá, a tak budeme riešiť primárne náročnosť dostať sa až k objednávke. V prípade Hopinu je to pravdepodobne najjednoduchšie, keďže nie je potrebná žiadna registrácia a taxík si môžete zavolať ihneď s tým, že môžete bez problémov zaplatiť v hotovosti. S prihlásením sa však pochopiteľne ponuka v menu rozšíri a viete si dokonca vybrať aj vodiča na mieru na základe pohlavia, jazyka, ktorým rozpráva či typu auta. Dizajn hodnotíme tatiež kladne. 

Liftago

Po nainštalovaní je nutné zaregistrovať sa pomocou mobilného čísla alebo synchronizácie s facebookovým profilom. Platiť môžete v hotovosti alebo si synchornizovať platobnú kartu, no dizajn nás zásadneším spôsobom neoslovil.

Uber

Uber je pre všetkých asi najznámejšou platformou s jednoduchým, no veľmi efektným dizajnom. Tvorcovia sa snažia minimalizovať počet krokov až k objednaniu taxíka a dokonca je už k dispozícii aj možnosť platby v hotovosti. Samotný výzor, funkcionalitu a časovú náročnosť hodnotíme veľmi kladne. 

Taxify

Po krátkej inštalácii stačí zadať vaše telefónne číslo, ktoré je následne overené aktivačným kódom. Po prvých pár sekundách nás prepadol pocit, že grafické spracovanie sa nápadne podobá Uberu, no vo všeobecnosti sme s tým problém určite nemali. Opäť stačí pripojiť platobnú kartu a môžete jazdiť. 

Nejlevnejsi Taxi Praha

Pôvodne sme chceli do testu zaradiť aj túto aplikáciu, žiaľ, neúspešne. Po nainštalovaní sa nám zobrazilo menu v nemčine, čo by sme pravdepodobne dokázali prekusnuť, dokázať sa v ňom orientovať a prenastaviť jazyk na češtinu. Žiaľ následné problémy s pridávaním karty (skúsili sme ich viac) nás odradilo natoľko, že sme radšej Nejlenvnejsi Taxi Praha okamžite vymazali. Predsa len, keď ste v núdzi či časovej tiesi, toto sú posledné záležitosti, ktoré by sa vám chcelo riešiť.

Na rovnakej trase sme vyskúšali 4 rôzne taxislužby. Ktorá aplikácia sa v Prahe oplatí najviac?

OBJEDNÁVKA

Samotné objednávanie prostredníctvom aplikácií je vo všeobecnosti veľmi jednoduché a intuitívne. Všetky štyri taxislužby dokážu po zadaní cieľovej destinácie vyhodnotiť, koľko bude táto jazda stáť v relatívne úzkom rozmedzí. Vo všetkých prípadoch teda platí, že cena je zákazníkovi vždy známa ešte predtým, ako vôbec potvrdí objednávku. A tiež, do akého auta nasadne. Zároveň je zakaždým možné kontaktovať vodiča pred jazdou.

Hopin

Pri objednávaní stačí klinúť na "Pokračuj v objednávke", následne zvoliť vašu aktuálnu polohu a potom cieľovú destináciu. Kladne hodnotíme skutočnosť, že Hopin už po zadaní dvoch či troch písmen pokúka relevantné návrhy a vždy vás sám navedie na možné adresy. Ak si ju vyberete, aplikácia vás presmeruje na "Detail objednávky", kde nájdete odhadovanú cenu a možnosť selekcie medzi hotovosťou a kartou. Následne stačí odoslať objednávku a okamžite sa dozviete, ktorí vodiči sú k dispozícii, aké je ich hodnotenie a tiež špecifikácia vozidla. V našom prípade sme čakali približne 20 minút a odhadovaná cena bola 496 CZK.

Liftago

Opäť podobný systém. Po zadaní, štartovacej a cieľovej adresy nám aplikácia ponúkne len možnosť vybrať si vodiča. Keďže Liftago združuje aj tradičných taxikárov, každý je ochotný jazdiť za iných podmienok, a tak je len na zákazníkovi, ktorého si vyberie. Pri každom taxikárovi vidíme špecifikáciu vozidla aj hodnotenie. My sme zvolili najlacnejšiu ponúkanú možnosť s dojazdom do 9 minút a odhadovanou cenou 537 korún.

Uber

Aj v tomto prípade prebieha objednávanie jednoduchým zadaním cieľovej destinácie, pričom musíme oceniť skutočnosť, že aplikácia dokáže nájsť aj prakticky všetky podniky či inštitúcie. Po zadaní adresy cieľa je ihneď k dispozícii aj cenový odhad a tiež čas dojazdu vášho potenciálneho vodiča. Uber tradične dokázal, že v cenách veľa konkurentov nemá, keďže aplikácia predpovedala sumu v rozsahu 320 - 326 CZK. Dojazd najbližšieho vodiča bol 6 minút. 

 

Taxify

Aplikace je jednoduchá, intuitivní a funguje bez chyb. Řidiče našla prakticky hned, zrovna dokončoval předchozí objednávku a tak jsme čekali asi 6 minut, z čehož se nakonec vyklubal o dvě minuty dřívější příjezd, takže místo 15:13 přijel 15:11. Taxify odjíždí jako druhý v pořadí. Odhad ceny z pražského Žižkova na Terminál 2 Letiště Václava Havla byl mezi 230 – 250 korunami

Na rovnakej trase sme vyskúšali 4 rôzne taxislužby. Ktorá aplikácia sa v Prahe oplatí najviac?

JAZDA A CENA

Hopin

Už po nasadnutí sme mali z vodiča veľmi dobrý pocit. Mal dokonca košeľu a kravatu. Slušne sa pozdravil a kým vyrazil, overil si, ako je na tom doprava na našej trase. Ponúkol aj pár alternatív, no nechali sme to na neho. Počas celej cesty jazdil bezpečne a bol zhovorčivý.

Celkový čas od objednania po príjazd: 1 hodina a 16 minút

Konečná cena:  474 Kč

Liftago

Prvý krát sa nám stalo, že nás šofér taxíka zobral tankovať. Dokázal sa však efektívne vyhnúť zápcham a bolo nám jasné, že má už čo-to odjazdené a Prahu veľmi dobre pozná. Diskusia sa neniesla v úplne voľnej atmosfére a vodič nepôsobil najmilšie. Vo všeobecnosti však nie je čo vytknúť, pokiaľ si nepotrpíte na bujaré konverzácie. 

Celkový čas od objednania po príjazd: 58 minút

Konečná cena: 547 Kč

Uber

Vodička bola príjemná a Prahu určite poznala veľmi dobre. Bezpečnú jazdu sprevádzala uvoľnená diskusia. Pochváliť je určite treba aj čistotu vozidla. Vďaka jej znalostiam sme sa dokázali vyhnuť zápcham, čím nám vlastne ušetrila ďalšie peniaze.

Celkový čas od objednania po príjazd: 51 minút

Konečná cena:  320 Kč

Taxify

Přijelo čisté, nablýskané a voňavé vozidlo Škoda Octavia 2016 s příjemnou klimatizací a komunikativním řidičem. Zajímal se, v kolik musíme být na letišti a snažil se cestu přizpůsobovat dopravě, která v den testování nebyla v Praze úplně příznivá. Do cílové destinace jsme přijeli za nejnižší sumu a jako první.  Bylo velmi znát, že za volantem sedí zkušený řidič.

Celkový čas od objednania po príjazd: 38 minút

Konečná cena: 230 Kč


Na rovnakej trase sme vyskúšali 4 rôzne taxislužby. Ktorá aplikácia sa v Prahe oplatí najviac?


PO JAZDE

Hopin

Podobne ako všetky ostatné, aj Hopin ponúka ihneď po ukončení jazdy možnosť ohodnotenia vodiča, prípadne priamo kontaktovania podpory v prípade, že niečo nedopadlo podľa predstáv zákazníka. Chýbala nám však možnosť spätne si pozrieť prejdenú trasu. 

Liftago

Podobne ako pri Hopine, ani Liftago zatiaľ možnosť skontrolovať trasu neponúkla. 

Uber

Narozdiel od všetkých ostatných, Uber má zákaznícku podporu prepracovanú o niečo viac a zo skúsenosti vieme, že vždy reaguje prakticky okamžite. Okrem tradičného hviezdičkového hodnotenia je možné udeliť aj slové.

Taxify

Vo všetkých prípadoch platí, že aplikácia si sama odráta peniaze z nami synchornizovanej karty bez toho, aby bolo potrebné čokoľvek potvdrzovať, resp. dávať súhlas. Aj v tomto prípade je možné okamžite zaslať vodičovi feedback alebo mu dokonca ihneď zavolať, čo je veľmi užitočné v prípade, že ste si niečo v aute zabudli. 


ZÁVER

Pre tento test sme si vybrali dlhú cestu vo frekventovanejšom čase schválne. Je tak vidieť, že v niektorých prípadoch môže byť rozdiel v cene viac ako 100%. Výrazne drahšie sú aplikácie Hopin aj Liftago, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou sa vždy dočkáte tých najkvalitnejších služieb, keďže ide o certifikovaných a skúsených taxikárov. Pri Hopine nám však robila vrásky hlavne dlhá čakacia doba, keďže pravdepodobne nemajú až toľko áut, resp. vodičov ako konkurencia. A v ich prospech nehrala ani celková dĺžka jazdy.

Na druhej strane cenového beru sú Uber a Taxify, ktoré nás dokázali prakticky s rovnakým komfortom dopraviť na letisko rýchlejšie a lacnejšie. Samozrejme chápeme, že sa to odvíja aj od nákladov na prevádzku, keďže zamestnanec Uberu nepotrebuje licencie ani špeciálne povolenia, no koho to v konečnom dôsledku zaujíma? Pevne veríme, že bol pre vás tento test užitočný a v prípade, že máte akékoľvek otázky, pokojne ich smerujte do diskusie nižšie. 

 

Anketa:
Kterou aplikaci preferuješ ty?
Hopin
Liftago
Uber
Taxify
Jinou (napiš do komentářů)
Hopin
4 %
38 Hlasov
Liftago
14 %
146 Hlasov
Uber
43 %
456 Hlasov
Taxify
35 %
367 Hlasov
Jinou (napiš do komentářů)
4 %
47 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia