Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2017, 9:40
Čas čítania 0:00
Jana S.

Daždivú jeseň už viac nemusíš stráviť pod zničeným dáždnikom s mokrými vlasmi. Zvoľ štýlový pršiplášť a zažiariš

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Nepremokavé kúsky, s ktorými sa budeš na dážď tešiť.

Neobľubuješ dáždniky, ktoré sa ti pri prvom silnejšom vetre rozpadnú a ty si mokrá tak či tak? Existuje pár ďalších spôsobov, ktoré ťa nesklamú a udržia tvoj outfit a vlasový styling bez kvapiek. Jeseň je ročné obdobie, kedy s dažďom treba počítať, pretože sa mu nevyhneme. A my sme si už nakúpili toľko krásnych nových bundičiek, kabátov a džínsov, že by bola škoda ich zamočiť. Povieme si teda, ako prežiť sychravé počasie bez ujmy na zdraví a ujmy našom look-u.

PRŠIPLÁŠTE

Pršiplášte už našťastie nie sú to, čo bývali. Nemusíš si na seba navliecť obrovské plastové neforemné vrece, aby ťa ochránilo pred dažďom. Raincoaty sú momentálne veľkým trendom. S nimi sa môžeš naozaj vyhrať a vyskladať outfit hodný módnej znalkyne. Módne reťazce ponúkajú veľké množstvo rôznych nepremokavých búnd, plášteniek, trenčkotov, farebných aj transparetných pršiplášťov, preto nemaj obavy, že by si si nevybrala ten správny do tvojho šatníka. 

 

Ako vznikol prvý nepremokavý kabát?

Prvý typický britský mužský kabát do dažďa má na svedomí škótsky chemik Charles Macintosh, ktorý si v roku 1923 patentoval vodeodolnú látku. Jeho meno sa odvtedy stalo synonymom k pršiplášťu. ″Raincoat″, ktorý bol v strihu a farbe veľmi podobný jazdeckému kabátu do dažďa, musel byť dosť široký, mal pruský golier a kovové krúžky v podpazuší, ktoré zabezpečili dýchanie. Do polovice 19. storočia museli byť nepremokavé látky potreté olejom. Macintosh však prišiel na začiatku 20. storočia s novou metódou. Materiál nazval indická guma (guma zmäkčená naftou) a dal sa aplikovať na akúkoľvek látku. 

Odporúčané
Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? 14. apríla 2024, 9:30

O látku bol obrovský záujem. Jedinou chybičkou bolo, že ak s látkou nepracoval špecializovaný krajčír, cez švy a cez dierky po ihlách prenikala voda. Preto si Macintosh vytvoril vlastnú fabriku na spracovanie plášteniek so zapečatenými švami. Keďže boli nepremokavé plášte potu nepriepustné, na dýchanie slúžili krúžky pod ramenami a používajú sa pri niektorých pršiplášťoch dodnes. 

Počas prvej svetovej vojny navrhol Thomas Burberry pre dôstojníkov v zákopoch vodotesný kabát vyrobený z jemne pokrčeného bavlneného kaftanu, ktorý bol odolný voči vode, ale umožnil tiež tkanine dýchať. Kabát nebol úplne vodotesný, no napriek tomu sa jeho látka stala normou pre nepremokavé kabáty vyrobené v ďalších rokoch a jeho trenčkoty sú dodnes ikonické.

Dnes sú pršiplášte vyrábané v rôznych farbách, nie len v hnedej a šedej a majú rôzne strihy. Ovládli móla týždňov módy už minulý rok a túto sezónu tomu inak nebude. Ak chceš svoj outfit oživiť a rozžiariť, siahni po farebnej verzii.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @couturexcontour,

Ak nechceš zakryť svoj starostlivo vybraný outfit, ale napriek tomu ho ochrániť pred dažďom, zvoľ transparentnú verziu pršiplášťa.

Alebo stav na elegantnú čiernu verziu.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @seasonalstudio,

 

Veľký výber plášťov do dažďa a nepremokavých búnd ponúka túto sezónu napr. Zara, Asos, H&M, Marc&Spencer. Z high-end značiek je to Balenciaga, Burberry, Marc Jacobs, Dolce&Gabbana alebo značka Vetements, ktorá má dokonca kolaboráciu so značkou Mackintosh (prvý tvorca pršiplášťov).

Daždivú jeseň už viac nemusíš stráviť pod zničeným dáždnikom s mokrými vlasmi.  Zvoľ štýlový pršiplášť a zažiariš
Zdroj: Zara
Daždivú jeseň už viac nemusíš stráviť pod zničeným dáždnikom s mokrými vlasmi.  Zvoľ štýlový pršiplášť a zažiariš
Zdroj: Asos, Marc&Spencer
Daždivú jeseň už viac nemusíš stráviť pod zničeným dáždnikom s mokrými vlasmi.  Zvoľ štýlový pršiplášť a zažiariš
Zdroj: Burberry, Marc Jacobs, Balenciaga

Kolaborácia VETEMENTSxMACKINTOSH

GUMÁKY

Nechceš obuv do dažďa riešiť takto? 

Tak radšej zvoľ gumáky. Ak nie si na vysoké gumenné čižmy, skús pogumované chelsea boots. Niektoré gumáky sú vnútri zateplené. Pokiaľ nie sú, nezabúdaj na makkučké ponožky, ktoré sú príjemné a  navyše udržia nôžky v teple.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @hunterboots_pnw,

Daždivú jeseň už viac nemusíš stráviť pod zničeným dáždnikom s mokrými vlasmi.  Zvoľ štýlový pršiplášť a zažiariš
Zdroj: pinterest.com/thefashioncousine

TRANSPARENTNÉ KABELKY 

Nie je nič horšie, ako keď ti dáždnik nezakryje kabelku. Väčšinou ona jediná zostane na daždi, poškodí sa, poprípade môže zafarbiť oblečenie. Riešením sú transparentné vodeodolné kabelky a backpacky. Že nechceš, aby okoloidúci videli, čo v nich ukrývaš za poklady? Jednoducho vlož menšiu kabelku do veľkej priesvitnej nepremokavej a máš o problém vystarané. Navyše to vyzerá štýlovo

A na záver malý tip pre tvojho štvornohého miláčika, ktorý chce tiež vyzerať trendy :)

Domov
Zdieľať
Diskusia