Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2017, 20:12
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Jánošíkove diery sú jedným z najväčších klenotov Slovenska. Desiatky vodopádov a kaňonov robia z Malej Fatry raj na Zemi

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Jedinečná časť Slovenska, ktorú by si mal rozhodne navštíviť.

Jánošíkove diery. Nepochybujeme o tom, že si tento pojem už niekde zachytil. Možno však nevieš, že ide o dychberúco rozľahlý komplex tiesňav a kaňonov v Malej Fatre. Nechýba ani obrovské množstvo vodopádov a v poslednej dobe aj neudržateľné množstvo turistov, a to najmä zo zahraničia. Každý sa chce prísť pozrieť na jeden z najúžasnejších klenotov našej krajiny.

Diery ležia v národnej prírodnej rezervácii menom Rozsutec, v pohorí Malá Fatra (presnejšie v krivánskom geomorfologickom podcelku). Už desaťročia nimi neľútostne preteká Dierový potok, ktorý do obrovských žulových skál vyformoval očarujúce kaňony, priepaste, úžľabiny, tiesňavy, diery i jaskyne. Samotný Dierový potok sa totiž rozteká na vyše dvadsať vodopádov (presný počet však závisí od ročného obdobia), z toho najvyšší má až 3,5 metra.

Jánošíkove diery sa delia na tri časti - Dolné diery, Horné diery a Nové diery, ktoré sú od seba navzájom oddelené niekoľkými minútami chôdze. Kým Nové diery charakterizujú zaujímavé skalné útesy, v Horných dierach sa nachádza najväčší počet vodopádov. Dolné diery sa nachádzajú v najspodnejšej časti tiesňavy, kde je lokalizovaný i náučný chodník a mimo iného i mnoho endemitov.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Ísť okolím Jánošíkových dier a nezastaviť sa a nepokochať sa krásou Malej Fatry je niečo ako hriech. Samotné dobrodružstvo v Jánošíkových dierach môžeš začať v obciach Terchová alebo Biely potok, no utekaj sem radšej v lete. V zime sa totiž návšteva kvôli zlej schodnosti terénu neodporúča, navyše, oblasť Horných dier je v tomto období zavretá. Zlaté časy, kedy boli Jánošíkové diery ešte verejnosťou neobjavené, sú však už dávno za nami a dnes, najmä cez víkendy, tu ľahko stretneš niekoľko desiatok turistov, či už zo Slovenska alebo zo zahraničia.

Domov
Zdieľať
Diskusia