Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2017, 14:19
Čas čítania 0:00
Patrik O.

Čo by sa stalo, ak by zrazu prestal fungovať internet?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Je takmer nepredstaviteľné, že by sa niečo podobné stalo. No poďme sa na to pozrieť čisto hypoteticky.

Na začiatok je potrebné povedať, že je prakticky nemožné, aby takýto scenár nastal. Úplné zničenie internetu by bolo možné pravdepodobne len, ak by Zem zastihla katastrofa nepredstaviteľných rozmerov – a pochybujem, že by vás v tej chvíli zaujímalo, či internet funguje alebo nie. Internet nedrží pokope len jeden počítač, ktorý keď zhasne, tak skončí. Zabudnime však na všetky tieto argumenty a poďme sa pozrieť na to, ako by asi vyzerali prvé dni po tom, čo by svet prestal byť kompletne prepojený.

Predstavte si, že už nastal ten deň. Internet prestal fungovať. Na počudovanie väčšiny, prestalo by fungovať mobilné spojenie, keďže jeho infraštruktúra taktiež funguje na internete. Prví panikáriaci ľudia by chceli zapnúť televíziu a pozrieť sa, čo sa deje. Nezistili by nič - televízine prenosy by bez internetu boli nemožné, jedine, že by ste fungovali ešte na klasickom analógu. Po tom, čo by ste v zúfalosti začali vyberať aplikácie, cez ktoré sa spojíte s kamarátmi alebo rodinou, by ste zistili, že nefungujú. Žiadny Facebook, Twitter, ani messenger.

Čo by sa stalo, ak by zrazu prestal fungovať internet?
Zdroj: flickr.com

Najväčšiu sociálnu sieť, Facebook, na Slovensku využíva aspoň raz do mesiaca až 68 % populácie. Takmer polovica zo všetkých Slovákov ho využíva denne. Bol by to obrovský zásah do "sociálneho života". Ľudia by namiesto využívania burz na Facebooku a postovania inzerátov na bazoš museli vyjsť von na ulicu a začať predávať veci osobne. Lacné produkty z Aliexpressu by tiež boli minulosťou. Pätina Slovákov denne pozerajúca YouTube by tiež muselo oprášiť staré kazety a naštartovať televízory, aby sa zasmiali. Nehovoriac o tom, že by YouTuberi úplne prišli o biznis a meno.

Spoločnosti, ktoré fungujú na internete by automaticky skončili s celým businessom. Ahoj Google, ahoj amazon. Aj tie, čo využívajú internet len na propagáciu, by mali obrovské problémy. Nefungoval by žiaden internet banking, Paypal a ani využívanie e-shopov. Ľudia by si museli opäť zvyknúť na nákup iba v kamenných obchodoch. Celé krajiny by zostali ovplyvnené - tie viac rozvinuté by utrpeli samozrejme viac, keďže je v nich informačný sektor zohráva značnú úlohu. Stovky miliónov ľudí tam by zostalo bez práce. Tie menej ekonomicky vyspelé, napriek tomu, že sa neopierajú o internet, by nemali možnosť komunikovať s vonkajším svetom, ktorý im pomáha.

Kvartérny a terciárny sektor by na Slovensku extrémne utrpel. Obzvlášť škoda by bolo rýchlo rozvíjajúcich sa startupov a agentúr, ktoré si svoj chod bez internetu nevedia predstaviť. Využiteľnosti e-občianskych, e-kolkov a ďalších rôznych e-vecí by bol koniec. Školstvo, zdravotníctvo a mnohé ďalšíe verejné služby by sa otriasli v základoch, keďže sa dnes vo veľkom tlačí na modernizáciu - i keď vieme, že zatiaľ sa to často príliš nedarí.

Čo by sa stalo, ak by zrazu prestal fungovať internet?
Zdroj: flickr.com/heisenberg media

Pád internetu by mohol veľmi jednoducho spôsobiť veľký vojnový konflikt. Špionážne služby dnes fungujú najmä vďaka sieťovému prepojeniu, predstava, že by stratili všetky dáta a spôsoby, ako sledovať dianie je pre nich desivá. Zrazu by krajiny o sebe nevedeli to, čo vedia dnes. 

Komunikácia by po chvíli začala vyzerať ako z 19. storočia. Jediná vec, čo by zostala funkčná, by pravdepodobne bolo vysielanie rádia. Systémy, ktoré riadia lety a usmerňujú ich, aby sa vyhli prípadným problémom, by zlyhali taktiež. Je preto veľká pravdepodobnosť, že by letecké nešťastia nastali ešte v priamo deň "vypnutia". Okrem lietadiel nemôžeme zabúdať ani na lode, ktoré sa pri svojich cestách výrazne opierajú o informácie cez internet.

Láska by už nevznikala na Tinderi, Badoo alebo messengeri. Ľudia by sa museli osobne stretávať, posielať si listy a mali by oveľa menej na výber. Pri otvorení týchto aplikácii na nás čakajú milióny voľných, nezadaných ľudí, no po zničení internetu by sa nám zúžili obzory. Informácie by si museli obyvatelia hľadať v knižnici, novinách a časopisoch. Sme od internetu oveľa viac závislí, než sa môže zdať.

Čo by sa stalo, ak by zrazu prestal fungovať internet?
Zdroj: pixabay.com

Budem sa opakovať - je nemožné, že podobný scenár nastane. Zamyslenie sa nad týmto sci-fi variantom je však celkom zaujímavé - chaos, aký by v podobnej situácii nastal, by nemal obdoby. Odvážlivci môžu skúsiť jeden deň bez využívania internetu a uvidia výsledky. Naše životy sa tam pomaly ale isto kompletne presúvajú. Prináša to svoje nevýhody, no aj tak by sme mali internet považovať za jeden z najväčších vynálezov v histórii ľudstva. Treba si užívať, aké možnosti máme a byť radi, že sa podobný katastrofický scenár nikdy nenaplní.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia