Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2017, 20:24
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Kingove literárne diela sú vskutku úžasné, no týchto 12 filmov sa im minimálne vyrovná, či v niektorých prípadoch aj razantne predčí.

Približne pred dvoma rokmi sme vám priniesli článok o piatich skvelých a piatich nepodarených filmových adaptáciách kníh od majstra hororov Stephena Kinga. Čas uletel ako voda a v posledných mesiacoch sa jeho meno skloňuje viac ako dosť. Do kín prišla nepodarená prerábka jeho epickej série kníh Temná veža, na Netflixe môžete zhliadnuť seriálové zhmotnenie atmosférického The Mist či onedlho aj thriller Gerald's Game a v neposlednom rade do kín konečne dorazil horor roka s názvom It

Presne teraz je perfektná príležitosť na to, aby sme sa bližšie pozreli na filmy podľa Kingových kníh trocha podrobnejšie. Je ich totiž niekoľko desiatok, no povedať, že nie všetky radíme ku kinematografickej špičke, by bolo slabé tvrdenie. Množstvo režisérov sa snažilo previesť tajomné príbehy dnes už takmer sedemdesiatročného Američana na strieborné plátna či televízne obrazovky, no hrozivo pritom stroskotali. Nepodarky však nechajme nepodarkami. Poďme sa pozrieť na to najlepšie z najlepšieho, čo sme doposiaľ videli a verte nám, že ani netušíte, koľko perfektných filmov môžeme označiť prívlastkom „Kingovka". Ako hovorí nadpis, budete sa smiať, plakať a samozrejme v neposlednom rade aj báť. Upozorňujeme však, že nebudeme brať na zreteľ knižnú predlohu, respektíve filmovú podobnosť s ňou. Ktoré filmy podľa kníh Stephena Kinga sú teda najväčšími peckami? 

10. The Dead Zone (réžia: David Cronenberg, 1983)

Zoznam začíname vcelku nenápadným filmom, prelietavajúcim nad radarom množstvu Kingových fanúšikov. Je to celkom škoda, keďže ide o silný thrillerový zážitok, našľapaný počas celej dĺžky svojej stopáže. Príbeh hovorí o učiteľovi Johnnym Smithovi (Christopher Walken), ktorý po ťažkej autonehode upadne na takmer 5 rokov do kómy. Po prebudení síce prišiel takmer o všetko, čo v živote miloval, no pritom nadobudol niečo iné. Schopnosť vidieť minulosť, budúcnosť i prítomnosť akéhokoľvek človeka po tom, čo sa ho dotkne. Mrtvá zóna obsahuje akýsi smrad uveriteľnosti a autentickosti, pričom mu šťavu dodáva puntičkárska režíjna robota Davida Cronenberga, no najmä excelentné výkony Christophera Walkena a Martina Sheena. Skvelý zážitok pre každého milovníka mysteriózna.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Paramount Pictures

9. Dolores Claiborne (réžia: Taylor Hackford, 1995)

Pokračujeme ďalšou zabudnutou filmovou peckou, avšak nenechajte sa oklamať. Dolores Claiborne rozhodne stojí za to. Snímka nestavia na nadprirodzených silách, ale na démonoch nachádzajúcich sa v našom vnútri. Dolores (Kathy Bates) je slúžka obvinená z vraždy jej zamestnávateľky. Do malého mestečka sa preto vracia jej dcéra Selena (Jennifer Jason Leigh), no sama však nie je presvedčená o matkinej nevine, čo umocňujú jej spomienky na detstvo. Snímka je desivou výpoveďou o ľudskom utrpení, problémoch v domácnostiach či relatívnosti morálky ako takej. Obrovskú korunu filmu nasadzuje až neuveriteľný výkon famóznej Kathy Bates, avšak Akadémia ju v tomto prípade poriadne prehliadla a urobila tak obrovskú chybu.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Columbia Pictures Corporation

8. Apt Pupil (réžia: Bryan Singer, 1998)

Meno Bryan Singer vám určite nemusíme približovať (The Usual Suspects či najlepšie X-Menovky). V roku 1998 si však vyskúšal spoluprácu s Ianom McKellenom po prvýkrát a verte, že krutého, no milovaného Magneta v niektorých scénach nebudete spoznávať. Ide o maličký projekt, pozdvihnutý do neba takmer bezchybnou Singerovou réžiou, stále aktuálnou kontroverznou myšlienkou či scenárom. Apt Pupil je filmom o bývalom nacistickom vojnovom zločincovi z radov SS, Kurtovi Dussanderovi, ktorý pod menom Arthur Denker spokojne dožíva pokojné roky svojho života v Spojených štátoch. Jedného dňa ho však odhalí chlapec zo susedstva (Brad Renfro), ktorého nacizmus začína fascinovať a postupne tak s Arthurom nadväzuje až desivo blízky vzťah. Snímka je jednoducho obrazovým vyjadrením ľudského zla a niekoľkých jej ťaživých scén vám doslova zvýši tep.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Tristar Pictures

7. The Mist (réžia: Frank Darabont, 2007)

Časovo posledná Darabontova adaptácia Kingových kníh je v zozname síce najnižšie, no my sme ju napríklad s radosťou zaradili medzi jeden z najlepších hororových počinov 21. storočia. Pojednáva o hŕstke ľudí zabarikádovaných v malom supermarkete po tom, čo ich mesto obklopila tajomná hmla plná monštier. The Mist však nie je o strašidlách tam vonku, ale najmä o strašidlách vo vnútri všetkých tých, ktorých bezmocnosť zahnala do pomyselného kúta. Perfektne vykresľuje sociálnu situáciu, aká sa v supermarkete vytvorila, náboženský fanatizmus a zdivočenie ľudí. Film graduje takmer permanentne, pričom svoje najväčšie zbrane vytasí v samotnom závere a verte nám, že naň tak skoro nezabudnete.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Darkwoods Productions

6. Misery (réžia: Rob Reiner, 1990)

Akadémia síce nepochopiteľne prehliadla výkon Kathy Bates v Dolores Claiborne, no päť rokov pred tým jej odovzdala ocenenie najvyššieho rangu. Nebola to však rola žiadnej životom skúšanej silnej ženy. V Misery si zahrala jej presný opak. Zosobnila totiž psychopatickú sestričku Annie Wilkes, ktorá po autonehode zachránila známeho spisovateľa romantických románov Paula Sheldona (James Caan). Ako jeho „no. 1 fanúšička" a záchrankyňa dostala tú možnosť prečítať si Paulovu novú knihu, no zachvátila ju obrovská zúrivosť, keď zistila, že hlavná postava menom Misery na konci zomrie. To, čo sa vo filme deje od tohoto momentu si jednoducho musíte vychutnať sami. Až hororová klaustrofobická atmosféra sa tu dá krájať a pri jednej explicitnej scéne dokonca s obrovskou nechuťou odvrátite zrak. Mrazivý zážitok.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

5. Carrie (réžia: Brian De Palma, 1976)

Pôvodná Carrie z roku 1976 síce Brianovi De Palmovi nepriniesla toľko slávy, ako jeho nasledujúce filmy (Scarface, Mission: Impossible), no aj tak sa z nej stal jeden z najzásadnejších hororov vôbec. Dej sa točí okolo mladej plachej stredoškoláčky menom Carrie White (Sissy Spacek), ktorá je v škole brutálne šikanovaná kvôli svojej inakosti a celej situácii veľmi nepomáha ani chorobný náboženský fanatizmus jej matky (Piper Laurie). Práve v týchto momentoch Carrie postupne objavuje svoje telekinetické schopnosti. Opäť vás tu čaká skvelá Kingovská atmosféra, perfektné herecké výkony a autentické scény, ktoré niekedy dávno desili divákov k smrti. Skvelá scéna z plesu je tiež dôvodom, prečo je Carrie jedným z najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina a pokiaľ to oceňuje on, vedzte, že nebudete sklamaní ani vy.

PS: Remake z roku 2013 sa mu rozhodne nevyrovná.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: United Artists

4. It (réžia: Andy Muschietti, 2017)

Najnovšia adaptácia Kingovho slávneho románu si do tohto rebríčka našla cestu skutočne ľahko a s pokojným svedomím ju radíme rovno do prvej päťky. Príbeh niekoľkých outsiderských detí naberá divoký spád potom, čo sa im začne zjavovať diabolský klaun Pennywise, zosobňujúci ich najväčšie vnútorné strachy. It je napínavý, herecky bezchybný a oplýva neuveriteľne podmanivým feelingom. Andy Muschietti nesklamal a doručil funkčnú žánrovku, v ktorej si zamilujete všetkých hlavných hrdinov a z Pennywisea vám bude behať mráz po chrbte ešte dlho po skončení filmu. Viac si môžete prečítať v našej recenzii a vedzte, že už nedočkavo čakáme na ohlásenie dátumu pokračovania.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Warner Bros.

 

3. The Green Mile (réžia: Frank Darabont, 1999)

Zelená míľa je síce niečo, čo môžeme s pokojom v duši označiť ako klasický stroj na slzy, no to jej rozhodne na žiadnych filmových kvalitách neuberá. Príbeh je vcelku priamočiary. „Jednoduchšia" hora svalov John Coffey (Michael Clarke Duncan) je odsúdená na trest smrti za údajné znásilnenie a vraždu dvoch malých dievčat. Dej však začína naberať mysteriózny spád po tom, čo John začne preukazovať neobvyklé správanie. Nie len, že sa toto chlapisko bojí tmy, ale jeho ruky, považované mnohými za vražedné nástroje, v sebe ukrývajú tajomnú moc. A tajomnú moc v sebe ukrýva dramatické vykreslenie väzenského prostredia, koncert veľkolepých hereckých výkonov (Od Toma Hanksa, cez Duncana, až po Douga Hutchinsona), ale aj skromný, no podmanivý soundtrack Thomasa Newmana

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Warner Bros.

2. Stand By Me (réžia: Rob Reiner, 1986)

Na „druhom” mieste tu máme niečo, čo by možno väčšina z vás rozhodne nečakala. Ak sa vám It páčil kvôli jeho detským hercom a neradí sa bojíte, potom vám odporúčame siahnuť po skvelej coming-of-age dráme Pri mne stoj! V nej sa partička štyroch priateľov z malého mesta rozhodne nájsť mŕtvolu nezvestného chlapca, to všetko za vidinou uznania. Čaká vás - vzhľadom na vek hercov - plejáda až neuveriteľných hereckých výkonov, skvelé slovné prestrelky, chémia, humor a instantný návrat do časov, v ktorých bolo všetko jednoduchšie. Z tejto brilantnej záležitosti sála neuveriteľná nevinnosť a nadčasovosť, opäť dopĺňaná Reinerovou remeselne výbornou réžiou. Mimochodom, snímka (a samozrejme aj novela) bola priamym zdrojom istých inšpirácií pre Stranger Things, a to nehovoriac o tom, ako veľmi sa hlavná postava mladého Wila Wheatona podobá na seriálovú Eleven. Filmu len pred pár dňami vzdal poctu aj Rick a Morty. 

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Columbia Pictures Corporation

1. The Shining (réžia: Stanley Kubrick, 1980)

Konečne sa dostávame na prvú priečku a asi vás neprekvapíme. Osvietenie je jednoducho perfektným filmovým zážitkom takmer po všetkých frontoch a právom mu patrí titul jedného z najlegendárnejších hororov a najlepších filmov kinematografie. Pomalá dokonalosť od majstra Kubricka je prevtelením zlovestnosti a pomaly sa vám zaryje pod kožu, rovnako, ako sa šialenstvo zarylo pod kožu správcovi hotela Jackovi Torranceovi. Väčších popisov sa zdržíme iba pre prípad, že ste film nejakou zhodou okolností stále nevideli, no verte, že si prídete na svoje. Opäť raz skľučujúca atmosféra, dokonalý Jack Nicholson, ktorému to šialenstvo jednoducho uveríte, majstrovská réžia, nezabudnuteľné scény a temná pachuť v ústach ešte dlhé hodiny po jeho skončení. The Shining je jednoducho geniálny, avšak my týmto zárezom náš rebríček nekončíme. 

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Warner Bros.

1. The Shawshank Redemption (réžia: Frank Darabont, 1994)

Okay, dve prvé priečky sú asi podpásovka, no my sme v tom mali jasno. Čo tu teda máme? No predsa Vykúpenie z väznice Shawshank, právom stojace na výslní spolu s Osvietením. Darabont tu vo svojej najlepšej forme priniesol neuveriteľne úžasnú, komerčne prístupnú, no nádhernú drámu. S ľahkosťou, s akou Darabont dávkuje túto porciu feel good umenia, sa už asi tak skoro nestretneme. Príbeh bankára odsúdeného za údajnú vraždu vás rozosmutní, rozhnevá a v závere vyčarí obrovský úsmev na tvári. Nielen, že takmer dve a pol hodiny nebudete môcť odtrhnúť oči od skvelých záberov, ale k tomu všetkému vás posadia na zadok aj výkony Tima Robbinsa, Morgana Freemana či záporáka Boba Guntona. Opäť zdôrazňujeme. Pokiaľ ste The Shawshank Redemption ešte nevideli, vypínajte internety a rýchlo to napravte.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Columbia Pictures

Bonus 1. : 1408 (réžia: Mikael Håfström, 2007)

Našu top jedenástku máme síce za sebou, no ako to už u nás býva zvykom, radi vás potešíme dodatočným bonusom. Tým je v tomto prípade síce niečo, čo možno niektorých z vás rozhnevá, no podľa nás tu má mysteriózny thriller 1408 právoplatne ustlané miestečko. Na jednej strane totiž nejde o záležitosť doťahujúcu sa svojimi celkovými kvalitami na nejakú z priečok v rebríčku, na druhej strane ju však proste máme radi. Príbeh je jednoduchý. Skeptický žurnalista Mike Enslin (John Cusack) obdrží po vydaní svojej knihy tajomnú pohľadnicu, ktorá ho varuje pred ubytovaním sa v miestnom hoteli v izbe 1408. Mike však nemieni počúvnuť a do hotela a konkrétnej izby sa skutočne vyberie. Čaká ho tam však niečo, čo poriadne preskúma jeho zdravý rozum. 

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: Dimension Films

Bonus 2. : 11.22.63 (réžia: rôzne, 2016)

Druhý bonus je možno trošku netradičný vzhľadom k názvu článku, ale keď sme vám priniesli prekvapko už pri prvom mieste, prečo nie tu? 11.22.63 je osemdielna miniséria z dielne HULU a zaradili sme ju sem z toho dôvodu, že je zo všetkých dostupných seriálov podľa Kingových predlôh snáď najlepším a najzáživnejším projektom. Príbeh sa točí okolo učiteľa Jakea Eppinga (James Franco), ktorý jedného dňa zistí, že môže vstúpiť skrz tajný portál do minulosti. Jake si však nechce iba užívať život v ére silnejúceho amerického sna. Postupne zisťuje, že je v jeho silách zabrániť atentátu na vtedajšieho prezidenta Johna F. Kennedyho. Popritom sa stihne zaľúbiť do nádhernej Saddie Dunhill (Sarah Gadon) a už asi tušíte, že taký obyčajný výlet o 50 rokov do minulosti sa razom zmení na nočú moru. V recenzii som mu síce sám vytýkal hneď niekoľko nedostatkov, no to neznamená, že by ste ho mali ignorovať.

Najlepšie filmy adaptované z kníh brilantného Stephena Kinga, pri ktorých sa budete báť, plakať a dokonca aj smiať
Zdroj: HULU

Dostávame sa na úplný záver článku. Tu už pre vás síce žiaden zvrat prichystaný nemáme, no chceme, aby ste nám vaše názory, top 10, tipy a postrehy zanechali v diskusii. Je pravdou, že sa do rebríčka nevošlo hneď niekoľko zaujímavých záležitostí, ako napríklad Creepshow či Secret Window (tento však s poriadnym prižmúrením oboch očí) a sme úprimne zvedaví, či sa nachádzajú v podobnom rebríčku podľa vášho gusta. Mimochodom, spoznali ste všetky spomenuté snímky? Ak nie, ktorá vás zaujala najviac?

Anketa:
Ktorý z filmov podľa Kingovej predlohy je vás najobľúbenejší?
The Dead Zone
Dolores Claiborne
Apt Pupil
The Mist
Misery
Carrie
It
The Green Mile
Stand By Me
The Shining
The Shawshank Redemption
1408
Iná
The Dead Zone
0 %
2 Hlasy
Dolores Claiborne
0 %
5 Hlasov
Apt Pupil
0 %
4 Hlasy
The Mist
2 %
24 Hlasov
Misery
2 %
22 Hlasov
Carrie
1 %
17 Hlasov
It
15 %
171 Hlasov
The Green Mile
18 %
207 Hlasov
Stand By Me
1 %
14 Hlasov
The Shining
11 %
123 Hlasov
The Shawshank Redemption
46 %
539 Hlasov
1408
3 %
30 Hlasov
Iná
1 %
11 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia