Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2017, 2:13
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Zabudnutý európsky islamský diktátor, ktorý získava popularitu na Instagrame. Zoznámte sa s vodcom Čečenska

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA RUSKO
Uložiť Uložené

Sociálne siete mu nie sú cudzie, neznáša homosexuálov, je dobrý priateľ Putina a nemá problém vymazať Islamský štát z mapy.

Kaukaz a jeho blízke okolie nie je zrovna najpokojnejším regiónom sveta. Tvorí prirodzenú hranicu medzi štátmi, keďže jeho severné časti patria Rusku, juh je zasa rozdelený medzi Gruzínsko a Azerbajdžan. Ide stále o európske krajiny. Aj keď, bohužiaľ, poznačené vojnou. Všetko odštartoval rozpad Sovietskeho zväzu a následné vycítenie príležitosti zo strany Čečenska. V roku 1991 došlo rovno k vyhláseniu nezávislosti. Neskôr jeho predstavitelia odmietli podpísať federálnu zmluvu, čím sa ocitli "mimo" Ruska. Daný krok Moskvu rozhodne nepotešil, a tak sa začal konflikt. Vznikla opozícia, dochádza k pokusom o prevrat, realizujú sa aj tajné služby. K ozbrojenej intervencii dochádza v roku 1994, kedy do krajiny vtrhli Rusi (tzv. prvá rusko-čečenská vojna).

Ani jedna vojna nebola pre ľudí prechádzkou ružovou záhradou. Vytrpeli si ženy, deti i muži. Dlhé roky bojov sa našťastie, aspoň nateraz, zmiernili:

Zabudnutý európsky islamský diktátor, ktorý získava popularitu na Instagrame. Zoznámte sa s vodcom Čečenska
Zdroj: Mikhail Evstafiev

Spočiatku sa im darilo, dobyli aj centrum oblasti - mesto Groznyj. Čečenskí bojovníci zmenili taktiku boja na partizánsku vojnu, čím agresorovi sťažili život. Boli zničené celé dediny, mestá i samotné hlavné mesto Groznyj. Situácia sa trocha upokojila v roku 1996, avšak na výslnie sa pomaly, ale isto začali predierať islamskí radikáli. Následne došlo k voľbám pod patronátom pozorovateľov, snahám o ukončenie chaosu, no druhá rusko-čečenská vojny vypukla už v 1999. Vojaci obsadili polovicu krajiny, obkľúčili Groznyj a následne ho takmer zrovnali so zemou. K významnému kroku došlo v 2003, kedy sa zmenila ústava, kde sa písalo, že Čečensko je integrálnou súčasťou Ruskej federácie. Jej navrhovateľ Achmad Kadyrov zahynul počas vojenskej prehliadky po atentáte. Jeho syn Ramzan Kadyrov začal po smrti otca viesť vládu. Neskôr, v roku 2007, vyhral prezidentské voľby a postavil sa na čelo krajiny.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

A teraz sa dostávame k hlavnému bodu článku - Ramzanovi Kadyrovi. Jeho celé meno v čečenčine znie Кадыров Ахьмат-кӀант Рамзан. Narodil sa v roku 1976 a dnes je štyridsiatnikom. Ako sme už spomenuli, ide o syna Achmada Kadyrova, islamského predstaviteľa čeliacemu intervencii. Sám Ramzan bojoval v prvej vojne proti ruským vojskám. Počas rozbrojov sa udialo kadečo, no raz ho už stihli označiť aj za mŕtveho (2004), avšak išlo o falošnú správu. Neskôr sa postavil na čelo vlády a začal sa starať o Čečensko. Veľkú pozornosť venoval obnove hlavného mesta, kedy sa rozhodol v jeho troskách postaviť jednu z najväčších mešít na svete - Mešita Achmada Kadyrova. Áno, Čečenci sú stúpenci islamu. Je ich dokopy niečo okolo 1 600 000. S islamom to myslí vážne aj samotný Kadyrov. Raz, keď sa v Dánsku v novinách Jyllands-Posten objavili karikatúry Mohameda, zakázal vstup dánskym občanom do Čečenska a vyhlásil, že daní karikaturisti by mali byť upálení zaživa.

No nie je veľkolepá?

Zabudnutý európsky islamský diktátor, ktorý získava popularitu na Instagrame. Zoznámte sa s vodcom Čečenska
Zdroj: commons.wikimedia.org/Yarichev Abdurakhman

Zo zničeného mesta sa podarilo vybudovať kultivované centrum oblasti. Dnes tu žije približne 280 000 obyvateľov. Spomínaná mešita sa dostala do vlajky aj do erbu mesta:

Zabudnutý európsky islamský diktátor, ktorý získava popularitu na Instagrame. Zoznámte sa s vodcom Čečenska
Zdroj: commons.wikimedia.org/Alexxx1979

Dávajte si bacha:

Zabudnutý európsky islamský diktátor, ktorý získava popularitu na Instagrame. Zoznámte sa s vodcom Čečenska
Zdroj: Instagram

Počas prezidentovania povedal už kadečo. Či už označil zostávajúcich rebelov za žoldnierov financovaných "západom" alebo navrhol, aby Rusko zaútočilo na Gruzínsko a Ukrajinu a raz a navždy tak ukončilo akési utrpenie. Nakoľko je veľmi dobrým kamarátom so samotným Vladimírom Putinom a drží si jeho podporu, navrhol zmenu pojmu "prezident Čečenskej republiky" na "hlava Čečenskej republiky". Prečo? Lebo podľa neho je v Rusku len jeden jediný prezident. Vo februári 2011 pozval bývalých hráčov brazílskej futbalovej reprezentácie (víťazi majstrovstiev sveta 2002) na priateľský zápas proti čečenským reprezentantom. Zápasu sa zúčastnil aj o sám a strelil 2 góly. Nakoniec ale jeho tím prehral 4:6. Primárnym cieľom stretnutia ale bola snaha poukázať, že krajina je stabilnejšia a v lepšej situácii, ako predtým. Brazílčania nedostali zaplatené, aby prišli. Po bombovom útoku v hlavnom meste v roku 2014 uvažoval nad obmedzením internetu v krajine, aby sa občania ľahko nedostávali k extrémistickým materiálom, keďže za činom bol Islamský štát. Na návštevu k nemu prišiel aj dnes populárny Floyd Mayweather.

 

Aj keď ide o moslima, Islamský štát mu rozhodne nevonia. Viackrát deklaroval, že v Čečensku nemá žiadne miesto. Dokonca poprosil Putina, či by do Sýrie neposlal jeho špeciálne jednotky. Vraj by džihádistov vyhladili do niekoľkých týždňov. Taktiež sa jeho muži vraj infiltrovali do buniek organizácie ISIS. Aby toho nebolo málo, Kadyrov ešte v roku 2015 ohlásil, že sa objaví vo filme Whoever Doesn't Understand Will Get It z produkcie Hollywoodu. Stojí aj za vznikom vlastnej reality šou s názvom "Tím". Taktiež chodí veľmi rád na návštevy do arabského sveta. Neskutočný a multitalentovaný to muž.

Počas nedávnych volieb v roku 2016 získal až 98-percentnú podporu. Nanešťastie, akokoľvek "v pohode" Kadyrov vyzerá, má aj svoju temnú stránku. Objavujú sa tvrdenia, že si môže robiť čo len chce a stojí nad zákonom. Jeho zverenci a jednotky páchajú zločiny vrátane odstraňovania protivníkov, odporcov a podobne. Z najnovších prípadom môžeme spomenúť jeho tlak voči homosexuálom. Údajne podporil ich zabíjanie a gayovia a lesby to majú v Čečensku mimoriadne náročné. Sú väznení, mučení, týraní. Avšak, tvrdeniam chýbajú dôkazy. Prikladáme aj jeho vyjadrenie: "Nemôžete prenasledovať takých ľudí, ktorí v republike ani len nie sú." Ak by sa náhodou aj objavili, najradšej by ich poslal do Kanady. Kadyrov podporil vraždy zo cti a tiež tvrdenie, že ženy sú majetkom ich manželov. Karikatúry z dielne Charlie Hebdo ho urazili, podľa neho nikto nebude urážať Mohameda, aj keď to bude stáť jeho život.

 Aká to idylka. Určite neváhajte a preskúmajte jeho Instagram aj vy. Možno vás pozve na návštevu:

O podobných veciach by sa dala napísať kniha, no prejdime ešte k zaujímavejším a netradičnejším veciam. Kadyrov miluje Instagram. V dobe písanie tohto článku mal na svojom profile takmer 3 milióny sledovateľov (viac ako je počet všetkých Čečencov vo svete) a 9 630 jednotlivých príspevkov. Ak si ho chcete prezrieť aj vy, nájdete ho pod prezývkou kadyrov_95, poprípade klikajte sem. V obľube má aj ďalšie sociálne siete. Napríklad VKontakte, kde ho sleduje 550 000 ľudí, na Facebooku 800 000 a Twitteri 350 000. Nemalé čísla. Videá a príspevky z jeho dielne sme vám postupne priložili vyššie medzi odstavcami.

Domov
Zdieľať
Diskusia