Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2017, 11:55
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Americkí bohovia priniesli občas nudu, ale aj okulahodiaci vizuál, tajomné postavy a hlad po veľkej vojne bohov (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Temné, fantazírne, no možno miestami až príliš zmätené a bizarné.

Ak patríte medzi pravidelných čitateľov Filmkultu, isto ste si všimli náš článok, v ktorom sme sa úvodom pozreli na American Gods od spoločnosti Starz a následne sme podľa vašej iniciatívy rozobrali jednotlivé postavy zo seriálu so snahou uľahčiť vám komplikovaný dej tejto šou. Predpokladáme teda, že všetky potrebné informácie sa k vám už dostali, a preto sa dnešným dňom premiéry posledného dielu vrhneme rovno na rozbor prvej série. Upozorňujeme, že recenzia obsahuje spoilery (predovšetkým posledné dva odseky, po ne však môžu čítať aj tí, ktorí ešte celú sezónu nevideli).

Pohľad na jednotlivé diely sa z diváckeho hľadiska bude líšiť najmä s ohľadom na to, či sa radíte medzi čitateľov Gaimanovej predlohy a tým pádom budete chápať od začiatku všetky súvislosti a mnohé, netradične natočené scény, alebo sa naopak na seriál budete pozerať ako vedomosťami nepoškvrnená osoba. V druhom prípade sa pripravte na to, že nie všetko vám bude dávať zmysel. Na pochopenie určitých odkazov si budete musieť jednoducho počkať, pretože tak, ako puzzle nedávajú jasný obraz len s určitým počtom kúskov, nebude vám dávať zmysel v určitých prípadoch (a hlavne spočiatku) ani American Gods, až pokým všetky jednotlivé časti do seba nezapadnú. Keď sa ale hlbšie ponoríte do príbehu, zistíte, čo ktoré postavy predstavujú, otvorí sa vám mimoriadne nepredvídateľný, obsiahly a komplexný svet.

Americkí bohovia priniesli občas nudu, ale aj okulahodiaci vizuál, tajomné postavy a hlad po veľkej vojne bohov (Recenzia)
Zdroj: Starz

Naskytá sa ale otázka, či ku každej scéne môžeme priradiť nejaké konkrétne, racionálne vysvetlenie, alebo čas od času tvorcovia len na prázdno filozofujú, s čím im dopomáhajú vizuálne pútavé scény. V prípade, že sa priamočiary dej začne strácať v daných vizualizáciach a priam psychotických zjaveniach, akoby sa s ním strácala dejová celistvosť. V tomto bode sa väčšina sledovateľov rozhodne, či v pozeraní American Gods pokračovať, alebo ho nechať na pospas dejín. Seriálová fantazírnosť a pestrofarebnosť je jeho obrovským kladom a zároveň negatívom v jednom.

Hlavnú dejovú líniu sprevádzajú aj bočné príbehy, ktoré nám rozprávajú o tom, ako jednotliví bohovia so svojimi veriacimi prišli do Ameriky. Kvalita jednotlivých príbehov sa líši diel od dielu, takže v určitých prípadoch nimi môžete byť priam nadšení, no občas aj nemálo sklamaní. Odporcovia i priaznivci extravagancie a bizarnosti seriálu by sa však ale zhodli možno iba na jednom, a to, že s jej obmedzením by boli spokojné obe strany. Z môjho osobného pohľadu ide po vizuálnej stránke pre oko mnohokrát ľahodiace sekvencie, ale taktiež by som prijal, keby sa ich výskyt v druhej sérii aspoň z časti obmedzil. Nie vždy to je skrátka na dobro veci.

Americkí bohovia priniesli občas nudu, ale aj okulahodiaci vizuál, tajomné postavy a hlad po veľkej vojne bohov (Recenzia)
Zdroj: Starz

Vzhľadom na intenzívnu pútavosť, s ktorou tvorcovia skvele pracujú, im ale tieto malé chybičky dokážeme (zatiaľ) pomerne ľahko odpustiť. Dobudúcna sa snáď chybám, ktoré prvá séria priniesla vyvarujú (verme, že dajú na feedback divákov) a zamerajú sa na to, čo si na seriáli ceníme najviac. Neobyčajné dialógy, sympatické postavy, ich herecké kreácie a samotný konflikt medzi novými a starými bohmi, ktorému sa verme, dostane viac pozornosti a naopak bizarnosti budú minimalizované. Na druhej strane, bez svojej čudesnosti by American Gods nebol tým čím je, takže určite od tvorcov nežiadame, aby ju úplne vyškrtli zo seriálu. To by nám zas prišlo vcelku ľúto.

Čo sa postáv týka, svojho obľúbenca si medzi nimi dozaista nájdete ľahko. Či už vravíme o charizmatickom Ianovi McShanovi, ktorý hrá postavu Mr. Wednesdaya, tvrdo pôsobiacom Rickym Whittleovi alias Shadowovi alebo o famóznom Peterovi Stormare, s jeho pôsobivým zahraním staroslovanského boha Černoboha. Sympatie mnohých si však získal aj hláškujúci Pablo Schreiber s postavou cynického Leprikóna Mada Sweeneyho. Výpočet zaujímavých charakterov sa ale týmto rozhodne nekončí a aby niekto netvrdil, že držíme stranu len mužom a starým bohom, za zmienku rozhodne stojí aj Emily Browning, ktorú v seriáli uvidíte ako Shadowovu (bývalú?) ženu Lauru, a taktiež si určitú slávu ukradne mysteriózny Mr. World (Crispin Glover), nekonvenčný Bruce Langley (Technical Boy) alebo manipulatívna Gillian Anderson (Médiá).


Americkí bohovia priniesli občas nudu, ale aj okulahodiaci vizuál, tajomné postavy a hlad po veľkej vojne bohov (Recenzia)
Zdroj: Starz

Seriál si tak, ako napríklad populárne fantasy Game of Thrones, nerobí s otvorenou erotikou veľkú hlavu. Nielenže v niektorých dieloch uvidíme bohyňu Bilquis (Yetide Badaki), doslova pohlcujúcu veriacich svojou vagínou, ale taktiež sa v American Gods objaví aj kontroverzná, sexuálna scéna Jinna-taxikára (Mousa Kraish) a jeho zákazníka. Už iba čas ukáže, či dané sekvencie (a nielen tie) majú dobudúcna aj nejaký hlbší zmysel, alebo išlo o samoúčelné scény, ktoré chcú len šokovať. Nechceme predsa len otázky, chceme i odpovede. Nechceme iba efektívnu tajomnosť, ale taktiež jej neskoršie vysvetlenie. Nie je umením vtlačiť do seriálu ohurujúce zábery, ktoré v konečnom dôsledku nemajú žiaden zmysel, nemám pravdu?

Výhodou, ktorou ale American Gods nesporne majú, je fakt, že na seriál má veľký vplyv autor knižnej predlohy Neil Gaiman. Verme teda, že väčšina záhad bude pod jeho dohľadom časom riadne vysvetlená. A zároveň dúfajme, že seriál sa nebude v zlom slova zmysle príliš odlišovať od originálnej papierovej verzie. Ako príklad pozitívnej zmeny môžeme uviesť postavu Vulcana, boha sopiek a kováčstva, ktorý bol Gaimanom vytvorený čisto pre účely seriálu. Inak povedané, v knižnej verzii s jeho fabrikou na výrobu streliva určite nepočítajte, no v seriáli jeho existencia jednoznačne potešila. Od divákov získal pozitívnu odozvu a nám v redakcii sa taktiež veľmi pozdával.


Americkí bohovia priniesli občas nudu, ale aj okulahodiaci vizuál, tajomné postavy a hlad po veľkej vojne bohov (Recenzia)
Zdroj: Starz

Posledný diel prvej sezóny ale predstavuje pozitívny vývoj smerom k vyššie spomínanému. Bizarností ubúda, dostávame viac hodnotných dialógov, znova sa stretávame mimoriadne nápaditými scénami (príchod perfektne stvárnenej Easter, mnohé komické hlášky a záverečný konflikt), no a všetko nasvedčuje tomu, že druhou sériou môžeme očakávať počiatok toľko plánovanej vojny medzi novými a starými božstvami. Pokiaľ sa tvorcovia budú držať toho, v čom seriál skutočne vyniká, mali by sme byť s vývojom príbehu určite spokojní. Očividne nás ešte čakajú mnohé zvraty, pretože nie každý zo starých bohov sa pridal na stranu Odina. Niektorí zatiaľ neochotne a skryto stoja na strane tímu Mr. Worlda (Bilquis), iní už Odina stihli otvorene zradiť (Vulcan), avšak mnohí sa doposiaľ priamo nevyjadrili (Anubis a ďalší). 

Vývoj American Gods bol miestami kolísavý a mnohých svojou experimentáľnosťou stihol už počas prvej série odradiť. Našlo sa ale aj nemalé množstvo divákov, ktorí so vzrušením vyčkávali na koniec sezóny a svoje rozhodnutie určite neľutujú. Seriál ma svoje nepopierateľné klady, no i niekoľko záporných stránok, ktoré ak sa podarí štábu stojacom za seriálom odstrániť, je vysoko pravdepodobné, že jeho pokračovanie bude hodnotené v nadpriemerných percentách. S prihliadnutím na všetkých osem dielov a s dôrazom na výborne natočené finále, dávam American Gods 7,5/10. Snáď v druhej sérii zvíťazí obsah nad formou, respektíve to bude vyváženejšie. Ako sa nový seriál od stanice Starz pozdával vám? Čo všetko očakávate od jeho druhej série?
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia