Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2017, 18:06
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Aké sú tie najväčšie bolesti, ktoré človek dokáže zažiť? Pôrod ani kopanec do semenníkov medzi ne nepatria

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najvražednejšie bolesti, ktoré ľudstvo dokáže pocítiť. Niektoré z tých najkrutejších si už mohol stihnúť okúsiť aj ty.

Otázok na túto tému je naozaj veľa, no len málo ľudí pozná skutočné odpovede. Bolí viac zlomené rebro či zápal slepého čreva? Alebo, už storočia stará otázka - je nepríjemnejší pôrod či kopanec do semenníkov? Bežný smrteľník to porovná len ťažko, keďže prežiť obidve nedokáže a teda posúdiť to je pre neho prakticky nemožné. No našťastie, pre tých pokladajúcich tieto otázky, britská National Health Service (NHS) má zostavený zoznam dvadsiatich najhorších bolestí, ktoré môže človek zažiť. Niektoré z nich už zažilo mnoho ľudí, iné sú omnoho zriedkavejšie. Všetko je hodnotené podľa vyjadrení a opisov samotných pacientov, no aj keď sa môže na prvý pohľad táto metóda zdať ako nedôveryhodná, treba mať na mysli, že britskými nemocnicami už prešli milióny pacientov, a teda je presnosť takmer zaručená.

Bolesť po operácii

Ako tá najhoršia bolesť na celom svete, ktorá sa človeku môže zdať, sú bolesti po operácii. Nič viac špecifikované. Týždne po vážnych operáciách často sprevádzajú priam vražedné bolesti so širokou škálou. Či už ide o neznesiteľné a podprahové bolesti, ktoré jednoducho nikdy neprestanú alebo o ostré a bezcitné pichnutia dejúce sa pri špecifikých pohyboch. Tie však často ani nedokážeme ovplyvniť (keďže dokážeme vôľou ovládať len jeden typ svalov), a tak pacientom ostáva len bolesť so zaťatými zubami pretrpieť alebo rovno odpadnúť.

Aké sú tie najväčšie bolesti, ktoré človek dokáže zažiť? Pôrod ani kopanec do semenníkov medzi ne nepatria
Zdroj: Calleamanecer | wikimedia

Fibromyalgia

Najhoršie choroby sú tie, ktoré nevieme vyliečiť. Fibromyalgia nie je žiadnou výnimkou. Postihuje najmä ľudí v strednom a staršom veku, no okrem priebehu tu lekárske znalosti končia. Našťastie, fibromyalgia vôbec nie je smrteľná, je len nepríjemná. Svalové vlákna postihnutých sú totiž mimoriadne slabé a trhajú sa aj pri veľmi jemných pohyboch. Obrovská bolesť sa vyskytuje najmä v okolí kolien, ramien, bokov, krku, lopatiek a hrudníka. Tieto miesta sú najpostihovanejšie, no neveľmi delikátnou časťou tela je aj močový mechúr. S fibromyalgiou totiž dochádza aj ku stavu bez slovenského názvu, interstitial cystitis. Ide v podstate o bolesť postihujúcu predovšetkým starších ľudí. Je mimoriadne zákerná a vyvoláva napríklad pocit, že ak sa veľmi rýchlo nevymočíš, tvoj mechúr snáď aj praskne, no pritom ti vôbec močiť netreba.

Žalúdočný vred

Vec, ktorej sa bojí mnoho ľudí. Žalúdočné vredy ti môžu poriadne pokaziť chuť do jedla. Okrem neznesiteľnej bolesti brucha sa budeš cítiť nadutý a výnimkou nebude ani zvracanie, často i krvi. Mnoho ľudí verí, že za žalúdočnými vredmi stojí stres. Nedôsledná konzumácia jedla či nestráviteľné látky vraj stoja za týmto ochorením, v skutočnosti zaňho však môže bakteriálna infekcia. Zákerná Helicobacter pylori vytvorí v žalúdku (no bez problémov zvláda aj pažerák či dvanástnik, vtedy však ide o peptické vredy) vred podobný afte.

Aké sú tie najväčšie bolesti, ktoré človek dokáže zažiť? Pôrod ani kopanec do semenníkov medzi ne nepatria
Zdroj: Nephron | wikimedia

Endometrióza

Postrach každej ženy. Endometrióza je na vysvetlenie veľmi jednoduchá, no keď zistíš, čo sa pri tomto postihnutí deje, nebude ti všetko jedno a to aj vtedy, ak si muž. Tkanivo, ktoré sa bežne tvorí v maternici, sa v tomto prípade tvorí v jej okolí. Napríklad vo vaječníkoch či vajíčkovodoch. Bolesť v okolí panvy je samozrejmá, keďže telo na tvoriace sa tkanivo jednoducho miesto nemá. Niekedy treba chodiť aj na operácie a bohužiaľ, neplodnosť je v prípade tohto postihnutia takmer stopercentná. 

Dna

Áno, vážne sa niečo volá "dna". Ide mimoriadne nepríjemný typ artritídy, známy tiež ako lámka či pakostnica. Artritída je súhrnné označenie pre choroby, počas ktorých dochádza k zápalu kĺbov. V prípade dny k tomu dochádza ukladaním kryštálov kyseliny močovej do kĺbov. Nenechaj sa však zmiatnuť názvom. Tvoj moč tvorí predovšetkým voda. Kyseliny močovej je v ňom nepredstaviteľne málo a vylučovať ju iným spôsobom je nemožné, keďže nie je rozpustná vo vode ani v ničom inom. Väčšinou za dnu môže zlý metabolizmus. Symptómy sú obrovské opuchy, bolesti i obmedzenie pohyblivosti. V extrémnych prípadoch každý väčší pohyb sprevádza nesmierna bolesť.

Aké sú tie najväčšie bolesti, ktoré človek dokáže zažiť? Pôrod ani kopanec do semenníkov medzi ne nepatria
Zdroj: Wrerick | wikimedia

6. Zápal pankreasu

7. Neuralgia trojkalnného nervu

8. Zápal slepého čreva

9. Obličkové kamene

10. Ischias

11. Migréna

12. Artritída

13. Rakovina

14. Vyskočená platnička

15. Infarkt

16. CRPS syndróm

17. Zlomenina

18. Zamrznuté rameno

19. Hortonov syndróm

20. Pásový opar

Domov
Zdieľať
Diskusia