Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2017, 17:39
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Ženy po tridsiatke po prvýkrát rodia viac detí než ženy po dvadsiatke. Civilizačné zmeny nútia ľudí s potomkami čakať

ZAUJÍMAVOSTI DETI VEK
Uložiť Uložené

Deti sa postupne na tento svet dostávajú častejšie u žien, ktoré už prekročili hranicu 30 rokov.

Naše civilizačné trendy sa menia, rozvíjajú sa alebo dokonca miznú, o čom svedčia aj najnovšie údaje z veľkej štúdie americkej organizácie US Centres of Disease Control and Prevention. Na vzorke amerických žien organizácia porovnávala údaje o pôrodoch za posledný rok a výsledok možno mnohých ľudí zaskočí, pretože výskumníci prišli na to, že ženy po tridsiatke po prvýkrát za posledných 30 rokov začali rodiť viac detí ako ženy vo veku od 20 do 30 rokov. Pri tridsiatničkach, konkrétne ženách od 30 do 34 rokov, sa hodnota zastavila na čísle 102,6 pôrodov na 1000 žien, ale hodnota pre ženy vo veku od 25 do 29 bola iba 101,9 na 1000 žien. Menší skok na prvý pohľad tak veľa neznamená, ale po hlbšej analýze presne podčiarkuje moderný trend toho, že ženy odmietajú porodiť a vychovávať potomkov bez toho, aby neboli dostatočne zabezpečené, a tak starne aj naša spoločnosť a tento civilizačný trend bude v budúcnosti zrejme pokračovať.

Na druhej strane, výskum prišiel aj s ďalšími zaujímavými údajmi, pretože počet tehotenstiev u tínedžeriek sa za posledné roky výrazne znižoval. V roku 2016 zaznamenali menej ako 25 pôrodov na 100-tisíc tínedžeriek, čo v porovnaní s hodnotami z 90. rokov minulého storočia, keď sa počet pôrodov pohyboval okolo čísla 93 na 100-tisíc tínedžeriek. Je teda zaujímavé sledovať to, ako ženy čoraz viac potláčajú svoje biologické volanie po dieťati, dokým nemajú dostatočný priestor okolo seba na to, aby dieťaťu poskytli lepšiu zdravotnú starostlivosť či vzdelanie.   

Ženy po tridsiatke po prvýkrát rodia viac detí než ženy po dvadsiatke. Civilizačné zmeny nútia ľudí s potomkami čakať
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com
Domov
Zdieľať
Diskusia