Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2017, 21:23
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Rozpoznávanie očí v Galaxy S8 je možné oklamať. Stačí vám digitálny fotoaparát, kontaktné šošovky a tlačiareň

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Po rozpoznávaní tváre prišiel rad aj na očnú dúhovku.

Chvíľku po predstavení najčerstvejšieho high-end počinu od Samsungu vyšlo na svetlo sveta, že jedna z viacerých prítomných bezpečnostných technológií, umožňujúca autentifikáciu používateľa, nie je až tak dokonalá, ako si výrobca pôvodne myslel. A aj keď to trvalo trošku dlhšie, niečo podobné sa teraz stalo aj s autentifikáciou prostredníctvom skenovania očí.

Odborníci ju navyše dokázali oklamať iba za použitia bežne dostupných pomôcok a bez komplikovaných procesov, ktoré bez väčších problémov zvládne uskutočniť i technicky menej zdatný jedinec. Aby sa im teda niečo také vôbec podarilo, potrebovali tri veci - digitálny fotoaparát s nočným režimom, kontaktné šošovky a tlačiareň.

Ako prvé zo všetkého vyhotovili fotografiu tváre človeka, majiteľa Galaxy S8, kde je potrebné zapojiť nočný režim, pretože senzory mobilného zariadenia čítajú infračervený obraz. Tú potom vytlačili cez tlačiareň (paradoxne so značkou Samsung) a nakoniec na jedno oko prilepili spomínanú šošovku, čím smartfón oklamali a ten si kvôli tomu myslel, že má pred sebou reálne existujúci trojrozmerný objekt, takže sa nakoniec aj odomkol, akoby naozaj išlo o skutočného majiteľa. Viac už ale v autentickom videu.

Vyjadrenie spoločnosti Samsung

„O nahlásenom prípade vieme, radi by sme však zákazníkov uistili, že technológia snímania očnej dúhovky, použitá v telefónoch Galaxy S8, prechádzala pri svojom vývoji dôkladným testovaním, aby sme dosiahli vysokú presnosť rozpoznávania a zamedzili tak pokusom o prielom zabezpečenia, napr. pomocou preneseného obrazu dúhovky.

To, čo reportér tvrdí, by bolo možné iba za veľmi vzácneho súbehu niekoľkých okolností. Vyžadovalo by to veľmi nepravdepodobnú situáciu, kedy by sa v nepovolaných rukách ocitol obraz dúhovky vlastníka smarfónu vytvorený infračervenou kamerou a vo vysokom rozlíšení, ďalej jeho kontaktná šošovka a tiež samotný smartfón - to všetko v rovnaký okamih. Urobili sme interné pokusy o rekonštrukciu takejto situácie za rovnakých okolností a replikovať opísaný výsledok sa ukázalo byť veľmi ťažké.

Ak však existuje hypotetická možnosť prielomu zabezpečenia alebo existuje nový spôsob, ktorý by mohol ohroziť naše snahy o nepretržité prísne zabezpečenie, budeme ich okamžite riešiť.“

Domov
Zdieľať
Diskusia