Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. mája 2017, 12:46
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Dokážu slúchadlá permanentne poškodiť náš sluch? Na toto by sme si mali pri počúvaní dávať pozor

TECH HUDBA
Uložiť Uložené

Pri hudbe a zvuku všeobecne platí niekoľko zásad.

Po nástupe telefónov schopných prehrať MP3 súbory, ktoré sú mimochodom oficiálne mŕtve, sa trh so slúchadlami diametrálne rozrástol a dnes je počet užívateľov, ktorí počúvajú hudbu vždy a všade niekoľkonásobne väčší, než tomu bolo v čase discmanov. Niet sa čomu čudovať, schopné káblové "slúchatká" si dokážeme zaobstarať už od niekoľkých eur a práve to je pri nedostatočnej informovanosti najväčším kameňom úrazu. Dokážu nám teda slúchadlá poškodiť sluch? Jednoznačne áno a povedzme si o niekoľkých zásadách, ako si udržať zdravý sluch čo možno najdlhšie. 

 

Dokážu slúchadlá permanentne poškodiť náš sluch? Na toto by sme si mali pri počúvaní dávať pozor
Zdroj: www.pngall.com

80 decibelov je rizikové maximum

Ak si preštudujete príbalové letáky k slúchadlám obsahujúce podrobnejšie technické špecifikácie, zistíte, že maximálna intenzita hlasitosti siaha až do výšky 90-110 decibelov v závislosti od konkrétnej elektroniky. Nejdeme sa však zaoberať fyzikou zvuku, jediné, čo nám stačí vedieť, je že maximálna, opakujeme MAXIMÁLNA, hranica intenzity prijateľnej pre naše zdravie je 80 decibelov. Z dlhodobého hľadiska je však nemysliteľné tráviť v takomto "hluku" väčšinu dňa a každý zamestnanec pracujúci v prostredí s intenzitou 80 dB by mal byť varovaný o možnom poškodení sluchu. Zdravšie maximum, ktoré  by nášmu sluchu nemalo uškodiť, je v rozmedzí 70-80 dB (skôr 70).

Záleží na druhu počúvanej hudby? Nie, sluch vám dokáže poškodiť ako metal či hip hop, tak aj vážna hudba.

Pre porovnanie, bežná konverzácia je na úrovni 60 dB, sprcha dosahuje 70 dB a vysávač 75 dB. Záchranná siréna vyvinie až 115 dB a štart raketoplánu približne 180 dB. Ľudské ucho však nedokáže rozoznať hluk vyšší ako 130 dB. Hoci vám telefón či počítač nezobrazuje aktuálnu úroveň intenzity, je dobré vedieť, že slúchadlá dokážu "vrešťať" rovnako ako reproduktor na festivalovom koncerte. Podľa odporúčaní Európskej únie by ste sa nemali vystavovať hudbe s intenzitou 80 dB viac ako 40 hodín týždenne. Pri 89 dB je to najviac 5 hodín týždenne a teda celodenní poslucháči by mali byť obzvlášť opatrní.

Dokážu slúchadlá permanentne poškodiť náš sluch? Na toto by sme si mali pri počúvaní dávať pozor
Zdroj: allswalls.com

Pravidlo 60/60

Nikto zrejme nebude odhadovať intenzitu zvuku v decibeloch a pre bežných ľudí je tu tak trochu reálnejší spôsob, ako si ustriehnuť dlhodobo zdravý sluch. Všeobecne sa propaguje známe pravidlo 60/60. V preklade by ste nemali počúvať hudbu s hlasitosťou 60 % dlhšie ako 60 minút. Každú dokončenú hodinku nasledujte menšou či väčšou pauzou. Nepresahovať polovicu z maximálneho rozsahu sa môže niektorým užívateľom zdať ako prílišné obmedzenie, avšak stačí si zaobstarať ten správny kúsok techniky a následne si myslíme, že pre vás nebude problém ustriehnuť si celkový prijatý hluk. 

Pri štandardnom tracku sa červenej farbe striktne vyhýbajte! A ideálne i žltej

Dokážu slúchadlá permanentne poškodiť náš sluch? Na toto by sme si mali pri počúvaní dávať pozor
Zdroj: Sirius

Odhlučnenie je dôležité

Ako by sme charakterizovali najhumánnejšie slúchadlá k ľudskému uchu? Určite to nebude podľa najvyššej cenovky, kvality reprodukcie ani loga prémiovej značky. Pri výbere nových fešánd do bežného dňa sa predovšetkým zamerajte na celkové odhlučnenie. Platí totiž rovnica - čím viac okolitého hluku dolieha do vašich uší, tým máte väčšiu tendenciu zvyšovať hlasitosť, aby ste vo vašej hlave prekričali okolie. Tu však nastáva problém, pretože hoci si to prvotne neuvedomujete, k vašim bubienkom dolieha obrovský krik. Najlepšie to spozorujete, keď ruch okolia utíchne (vlak sa zastaví, kolegovia či spolužiaci utíchnu) a vy sami si uvedomíte, že je tá hlasitosť akosi neprimerane vysoká. Odporúčame vyberať slúchadlá, ktoré budú dostatočne utesnené vo vašom uchu, teda "štuple", alebo také, ktoré prekryjú celé ucho. Pred potvrdením nákupu radíme prejsť nejednu odbornú recenziu konkrétneho produktu. 

Dokážu slúchadlá permanentne poškodiť náš sluch? Na toto by sme si mali pri počúvaní dávať pozor
Zdroj: Xiaomi

Nefajčite

Nie, nepomýlili sme si článok. Hoci to nesúvisí priamo so slúchadlami, považovali sme za potrebné vás informovať o fakte, že fajčenie, či už pasívne alebo aktívne, taktiež spôsobuje stratu sluchu. Podľa štatistiky je pravdepodobnosť poruchy či straty sluchu až o 70 % vyššia ako v prípade nefajčiarov. Pri odbalení druhej krabičky v ten istý deň zvážte aj tento fakt, najmä ak sa živíte sluchom. 

Dokážu slúchadlá permanentne poškodiť náš sluch? Na toto by sme si mali pri počúvaní dávať pozor
Zdroj: eskipaper.com

Antioxidanty

Jedna dobrá rada do života potvrdzujúca, že antioxidanty netreba v žiadnom prípade podceňovať. Ukázalo sa, že poškodenie sluchu v hlučnom prostredí má za následok tvorba voľných radikálov. Tie napádajú nervové zakončenia (drobné vlásočnice v uchu) a práve to spôsobuje ich stimuláciu a postupnú stratu sluchu. Štúdia potvrdila, že pri vysokých dávkach antioxidantov, z ktorých spomenieme vitamín A, C, E, β-karotén a magnézium, sa po vystavení nezvyčajne hlučnému prostrediu znižuje riziko straty sluchu. Pred najbližším koncertom či inou aktivitou organizovanou nie zrovna v knižnici sa teda nezabudnite poriadne natlačiť potravinami bohatými na spomenuté látky, i keď by ste sa zdravej životospráve nemali vyhýbať ani v ostatné dni.

Dokážu slúchadlá permanentne poškodiť náš sluch? Na toto by sme si mali pri počúvaní dávať pozor
Zdroj: www.thebestproducts.info

Na záver len dodáme, že ničenie vášho sluchu sa prejavuje postupne. Nikto sa ráno neprebúdza s faktom, že znenazdajky ohluchol. Tento proces môže trvať niekoľko mesiacov, rokov ale i desaťročí. Keď sa však na vašej oslave 50. narodenín nebudete počuť so spolusediacimi ani pri stíšenej hudbe, spomeniete si na všetky tie klubové noci, ktoré ste pretancovali 50 centimetrov od reproduktora a na neustále otravné varovania od vášho smartfónu. V opačnom prípade potešíte výrobcov načúvacích zariadení viac, než si myslíte. 

Domov
Zdieľať
Diskusia