Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2017, 10:52
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Je možné vypnúť funkciu "videné" na Facebooku? Áno a to celkom jednoducho

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Z doručeného sa už nikdy viac nestane videné.

Keď si zaspomíname na Facebook z roku 2009, zistíme, že jeho prvotné verzie neponúkali takmer žiadnu z aktuálnych funkcií ako napríklad "lajkovanie" komentárov, registrovanie na weboch prostredníctvom facebookového účtu alebo známu a rozporuplnú funkciu "seen". Niektoré z nich sú užitočnými pomocníkmi a niektoré zas nie. Predsa len si myslíme, že by sme sa dokázali zaobísť aj bez lajkovania a reagovania na komentáre a pod-komentáre. Naopak, registrovanie jedným klikom a teda prepojenia Facebooku s inými webmi môže uľahčiť vypĺňanie často siahodlhých registračných formulárov. Vráťme sa ale ku starému známemu "seen" alebo "videné", ak chcete. Pozorovať, ako si konkrétna osoba prečíta vašu správu, ale nehodlá ju poctiť odpoveďou, môže vyvolať určité negatívne pocity aj v prípade, že na očakávanú reakciu druhá stranu jednoducho v danom momente nemá čas. Taktiež je to tak trochu invazívny zásah do súkromia a osoba pri počítači alebo telefóne okamžite vie, čo momentálne robíte - čítate správu. A hoci odporúčame správy označovať ako neprečítané kvôli prehľadnosti toho, čo ste už "vybavili", respektíve nevybavili, existuje možnosť, aby vaše kontakty na sociálnej sieti stratili prístup ku sledovaniu vašej odozvy. Spôsob prevedenia je až triviálny, avšak je tu malý háčik.

Je možné vypnúť funkciu "videné" na Facebooku? Áno a to celkom jednoducho
Je možné vypnúť funkciu "videné" na Facebooku? Áno a to celkom jednoducho Zdroj: Facebook

Zakázanie "seenu" pre váš účet možno nastaviť len na desktope vynímajúc mobilné Messengeri. K ochrane súkromia je potrebné navštíviť internetové obchody s rozšíreniami pre prehliadače, napríklad Chrome Web Store. Do vyhľadávača zadajte "unseen" a Google vám okamžite zobrazí minimálne tri rozšírenia, ktoré fungujú na princípe AdBlocku. Ich podstatou je blokovanie adresy (url), pomocou ktorej odošlete informáciu o prečítaní správy. K ďalším doplnkom patrí zakázanie indikátoru písania správy, aplikovania "unseen" aj na desktopový Messenger a skrytie času poslednej návštevy, čo po sčítaní dáva druhej strane jedine možnosť vidieť, či ste v konkrétnom okamihu online alebo nie. Rozšírenia sú bezplatné a voľne dostupné pre Google Chrome a Mozillu Firefox. Nezabúdajte však, že po zapnutí Messengeru na telefóne ste opäť rovnako viditeľný.

Je možné vypnúť funkciu "videné" na Facebooku? Áno a to celkom jednoducho
Je možné vypnúť funkciu "videné" na Facebooku? Áno a to celkom jednoducho Zdroj: Sirius
Anketa:
Využívate alebo sa chystáte využívať skrytie vašej činnosti na Facebooku?
Áno
Nie
Áno
50 %
1771 Hlasov
Nie
50 %
1758 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia