Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2017, 17:30
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Týchto 15 nehnuteľností naprieč celým svetom zaujme aj vás. Nechýba horská chata uprostred prírody či luxusný rezidenčný dom

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Bohatý výber, v ktorom si prídu na svoje azda všetci.

Ak patríte medzi našich pravidelných čitateľov, tak už vám je určite dobre známe, že v redakcii máme okrem iného veľmi blízko aj k architektúre či dizajnu. Nie sme síce v daných smeroch žiadni profesionáli, ale pravidelne sa pre vás snažíme publikovať články so zaujímavými stavbami naprieč celým svetom, ktoré nás zaújmu. 

V poslednom období sme uvedený okruh medzi našimi kategóriami mierne zanedbávali, a tak sa to dnes pokúsime napraviť výberom tých najzaujímavejších nehnuteľností a interiérov. Rovnako ako v minulosti, kedy sme vám obdobné články posúvali častejšie, tak aj dnes bol kladený dôraz na rôznorodosť jednotlivých projektov, aby ste si na svoje mohli prísť všetci.  Sú ešte azda potrebné slová? Pustime sa priamo do fotografií. 

________________________________________________________________________________________________

 Neznámá lokácia (Slovínsko) / Deklava Gregorič Arhitekti

Novostavba takmer výhradne pokrytá drevom, ktorú by sme mohli s kľudom označiť ako tradičnú pre daný kút Európy. Výrazné línie síce môžu na prvý pohľad pôsobiť mimoriadne jednoducho, ale opak je pravdou a výsledná práca nebola ružovou prechádzkou. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

 

Japonsko / The Muji Hut

"Nehnuteľnosť" s výmerou činiacou len skromných 9 metrov štvorcových slúži ako nocľah, ktorý je možné umiestniť takmer kdekoľvek na našej planéte. Maličká obdĺžníková stavba s mierne sedlovou strechou má vyššie menovanou firmou stanovenú cenu na hranici 25 000 €, čo určite nie je najmenej. My si tak nateraz vystačíme so záberom z Instagramu.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

  Mexiko (Mexiko) / Luis Barragan Architects 

Hlavné mesto krajiny preslávenej skvelou kuchyňou a drogovými kartelmi s väzbami na všetky kúty sveta ponúka taktiež veľké množstvo naozaj pekných domov s odkazom histórie. Pokojne medzi ne môžeme zaradiť aj stavbu s názvom Casa Prieto v netradičnom ružovom odtieni. Mimochodom, stavba bola nominovaná na prestížne ocenenie Pritzker Prize. 

Kapské Mesto (Juhoafrická republika) / Malan Vorster Architecture

V hlbinách "nespútanej" africkej prírody sa nachádza ďalší skvost z nášho dnešného výberu, ktorý oplýva vskutku neobyčajným rotundovým vzhľadom. Dreveno-kovová konštrukcia bola architektmi doplnená o nadrozmerné sklá, čo snáď ešte nikdy nedopadlo zle. My hodnotíme kladne. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

južné pobrežie Švédska / White Arkitekter  

Drevená konštrukcia postavená na štíhlych nohách evokuje už na prvý pohľad niečo netradičné, čo sa sčasti dá aj potvrdiť. Jedná sa totiž o kúpeľný dom s výhľadom na morskú hladinu, kde slovné spojenie dokonalá regenerácia naberá úplne nový rozmer. Idete do toho? 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

 

Ubud, Bali (Indonézia) / Ibuku Team Architects

Na našich virtuálnych potulkách neobídeme ani uvedený exotický kút nášho sveta, kde sú pre ľudí podstatné úplne iné veci ako architektúra, dizajn či spôsob obliekania. Výnimky však potvrdzujú pravidlá, čoho jasným dôkazom je nehnuteľnosť nesúca názov Sumba House na ostrove s rovnomenným názvom. Tradičný štýl stavieb v Indonézii nás Európanov stále dokáže nadchnúť a prinúti premýšľať nad tým, že nie všade sa žije tak ľahko ako u nás

Moskva (Rusko

Hlavné mesto jednej z najväčších krajín vôbec je doslova preplnené rôznymi stavbami, ktoré sú mimoriadne zaujímavé aj po X rokoch od svojho postavenia. Za všetky si dnes ukážame Štátne historické múzeum situované na Červenom námesti, pričom samotná budova bola postavená ešte v roku 1872. Obrovský kus minulosti, ktorý stojí za pozornosť počas návštevy Moskvy. 

Londýn (Veľká Británia) / Universal Design Studio

Metropola módy, športu a mnohého ďalšieho, napríklad aj dizajnu, nám v dnešnom článku odhalí hotel, v ktorom by sme určite chceli byť ubytovaní aj my. Konkrétne sa jedná o ACE Hotel Shoreditch plný všetkého pekného. Ako vzor sme vybrali štúdiový apartmán s výhľadom na rušné ulice, kde nechýba okrem priestrannej postele ani stôl s posedením či gramofón.

Barcelona (Španielsko) / studio Arquitectura-G

Lahodiaca obývacia miestnosť z katalánskej metropoly je dokonalým príkladom vyváženosti farieb a jednoduchého zariadenia. Dizajnéri zastupujúci lokálny ateliér správne pochopili požiadavky klienta, ktorý žiadal bývanie nie príliš gýčové a zároveň prístupne aj pre domácich miláčikov. Zo záberu nižšie je jasne vidieť, že sa jedná o mačičky. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

New York (Spojené štáty americké) / Oiio

Mrakodrap, ktorý sme vám už síce bližšie opísali a ukázali v osobitnom článku, ale nedalo nám nezaradiť ho taktiež tu. Apartmánové rezidenčné sídlo s výhľadom na takmer všetky krásy Veľkého jablka vyniká nielen svojou výškou, ale predovšetkým tvarom pripomínajúcim obrátené písmeno U. Tvrdeniu, že bývanie v obdobnej stavbe nie je nič pre slabšie povahy, dávame za pravdu. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

Quebec (Kanada) / DELORDINAIRE _architecture & design studio 

Severná Amerika a obzvlášť jej kanadská časť je preslávená takzvanými "cabins", čiže chatkami, ktoré neoplývajú práve najväčšou výmerou, avšak sú útulné a disponujú všetkým potrebným. Práve to je príklad projektu z portfólia parížského ateliéru, ktorý navrhol daný skvost situovaný na vrchu kopca uprostred nespútanej prírody. Niečo podobné veľmi nutne potrebujeme. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

 

Príspevok, ktorý zdieľa @delordinaire_,

 

Príspevok, ktorý zdieľa @delordinaire_,

Palm Springs, Kalifornia (Spojené štáty americké) / Doug Aitken Workshop 

Jedným slovom nádhera, po ktorej ihneď zatúžite. Zrkadlový efekt uprostred rozsiahlej pustatiny pôsobí ako päsť na oko, ale nás si daný spôsob prevedenia na fasáde získal. Na prvý pohľad veľmi jednoduchá stavba so sedlovou strechou je práve vďaka zakomponovaniu materiálu s odrážajúcim povlakom výnimočná a určite tak priláka množstvo turistov za účelom vytvorenia si spomienky. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

Neznáma lokácia (Litva) / Dizaino Virtuvé studio

Malý kúsok Škandinávie na Pobaltí zažívajú majitelia danej usadlosti v tlmených odtieňoch šedej a bielej. Vďaka stromčeku umiestnenému v rohu miestnosti pocítime na krátku chvíľu čaro Vianoc, ktoré sú pred nami ani sa nenazdáme. Dodáme len, že po obývacej miestnosti s takýmto vzhľadom a atmosférou túžime azda úplne všetci

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

Miami Beach (Spojené štáty americké) / Antonio Citterio 

Luxusom nabité rezidenčné sídlo v slnkom zaliatej časti Ameriky je dielom vyššie menovaného talianského dizajnéra, ktorý pri návrhoch myslel aj na tých najnáročnejších klientov s plnými peňaženkami. Kaskádové terasy, bazén obkolesený palmami a ukážková starostlivosť v časovom rozpätí 24/7 je niečo, čo by sme my bežní smrteľníci radi okúsili aspoň na 2 týždne v roku. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

Kolín nad Rýnom (Nemecko) / Corneille Uedingslohmann Architekten

Posledná zástavka v našom dnešnom výbere tých najzaujímavejších stavieb a interiérov naprieč celým svetom bude v krajine úradujúcich futbalových majstrov sveta. Vnútorný bazén je síce zárukou toho, že vás práca neminie ani v zimných mesiacoch, ale ten pocit dáť si po práci pár dĺžok je na nezaplatenie. Najlepšie na koniec? Odpoveď nám môžete zanechať skrz komentáre. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

V prípade, že viete aj o iných architektonických alebo dizajnérskych štúdiách z našich končín, ktoré taktiež stoja za pozornosť širšieho publika, tak neváhajte a pošlite nám tip na e-mailovú adresu uvedenú v profile vyššie, ďakujeme vám!

Domov
Zdieľať
Diskusia