Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2017, 19:46
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Lietadlo, ktoré má chrániť prezidenta USA počas jadrovej vojny či inej katastrofy, patrí ku špičke letectva

ZAUJÍMAVOSTI LIETADLO USA
Uložiť Uložené

Za veľa peňazí, veľa muziky. Ale veď aj jedna z najvplyvnejších osôb sveta musí byť neustále v bezpečí.

V januári roku 2016 sme sa zaoberali vecou s názvom Nuclear football, teda čiernym kufríkom sprevádzajúcim amerického prezidenta na každej jeho ceste. Ak ste o niečom podobnom ešte nečítali, klikajte sem. My sa ale teraz pozrieme podrobnejšie na ďalšiu záležitosť spojenú s prezidentom Spojených štátov amerických. Keď hlava štátu potrebuje vycestovať na väčšiu vzdialenosť, väčšinou sa používa lietadlo typu Boeing 747 (k dispozícii majú 2 kusy). Akonáhle sa počas letu na jeho palube jedného z nich nachádza prezident, daný stroj získava pomenovanie ako Air Force One. Obe súčasné lietadlá stáli vyše 320 000 000 amerických dolárov a bez doplnenia paliva dokážu uletieť až 12 600 kilometrov. Nás však bude zaujímať iný stroj, a to E-4B.

Lietadlo, ktoré má chrániť prezidenta USA počas jadrovej vojny či inej katastrofy, patrí ku špičke letectva
Zdroj: boeing.com

Akonáhle teda prezident odletí na dlhšiu cestu, čiže napríklad mimo Severnej Ameriky, jeho letku sprevádza ešte jedno lietadlo, tzv. Doomsday plane. Vždy býva odstavené a v neustálej pohotovosti v najbližšom a najvyhovujúcejšom letisku od miesta pristátia Air Force One. Ide o akési plne vybavené riadiace centrá s krídlami, ktoré sú pripravené pre hlavu štátu v prípade náhlej krízy, katastrofy, konfliktu alebo akéhokoľvek iného nepriaznivého scenára. Logicky sú tak vybavené tým najlepším možným zariadením. Čo sa týka komunikácie, dokážu sa spojiť úplne s kýmkoľvek v hocijakom kúte zemegule a tiež aj analyzovať a riadiť ďalšie zložky rovno za letu. K dispozícii je aj anténa udržujúca neustály kontakt s jadrovou ponorkovou flotilou bez závislosti na pozemných radaroch.

Vždy pripravené:

Lietadlo, ktoré má chrániť prezidenta USA počas jadrovej vojny či inej katastrofy, patrí ku špičke letectva
Zdroj: Danbirchall

Ohľadom bezpečnosti - konštrukcia lietadla je schopná prežiť aj silné elektromagnetické pulzy bez akéhokoľvek poškodenia systému alebo zariadenia. V jeho útrobách môže na troch poschodiach pracovať vo svojich kanceláriách a priestoroch až 112 ľudí vrátane pilotov a ďalšieho personálu. Nezabudlo sa ani na možnosť tankovania za letu bez potreby pristátia, takže keď nebude možné z rôznych príčin doplniť palivo, vo vzduchu sa udrží 35 hodín.

O tieto masívne lietadla sa stará 595th Command and Control Group sídliaca v najväčšom meste amerického štátu Nebraska s názvom Omaha. A práve v danom meste je jeden kus E-4B naštartovaný 24-hodín denne, čiže v prípade núdze je schopné operovať do niekoľkých minút (cca. 15).

Domov
Zdieľať
Diskusia