Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2016, 17:26
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Viete, čo sa ukrýva v čiernom kufríku, ktorý vždy sprevádza amerického prezidenta?

ZAUJÍMAVOSTI USA VOJNY
Uložiť Uložené

Po zistení možno zostanete mierne šokovaní.

Byť prezidentom Spojených štátov amerických znamená byť jednou z najznámejších osôb v krajine a tiež aj v zahraničí, čo so sebou nesie veľkú zodpovednosť. A doslovne. Okrem tradičného prezidentovania sa hlava štátu vydáva aj na rôzne cesty a návštevy do rôznorodých kútov sveta z kadejakých dôvodov. Okrem kolegov, ochrankárov a iných dôležitých osôb berie so sebou na svoje cesty aj jeden zaujímavý čierny kufrík.

Viete, čo sa ukrýva v čiernom kufríku, ktorý vždy sprevádza amerického prezidenta?

Určite vás zaujíma, čo obsahuje, a preto vás nebudeme naťahovať a všetko vám prezradíme. Nejde o nejaké "top secret" tajomstvo, ale iba o menej známu zaujímavosť. Kufrík je vyrobený z kože a vo vnútri sa nachádzajú mimoriadne dôležité predmety a dokumenty určené na jeden účel. Dovoľujú prezidentovi Spojených štátov amerických povoliť jadrový útok. Akú rolu tu hrá spomenutý kufrík? Slúži iba pre prípad, ak by sa hlava štátu nenachádzala vo svojej kancelárii, ale kdesi mimo Washingtonu D.C. alebo v zahraničí. Názov kufríka je President's emergency satchel alebo aj zaujímavejšie - Nuclear football. Vždy je prenášaný jedným z piatich dobre trénovaných armádnych pobočníkov a je v čo najlepšom dosahu.

Občas sa podarí odfotiť aj malú anténu znamenajúci prítomnosť komunikačného zariadenia:

Viete, čo sa ukrýva v čiernom kufríku, ktorý vždy sprevádza amerického prezidenta?

Spomenuli sme, že sa vo vnútri nachádzajú predmety a dokumenty potrebné na povolenie jadrového útoku. Ale nejde o situáciu ako z filmov, kedy sa stlačí červené tlačidlo a zrazu vyletia do vzduchu tisícky jadrových hlavíc. Konkrétne ide o tieto položky: 75-stranovú čiernu knihu odvetných možností vytlačených v čiernej a červenej farbe, ďalšiu čiernu knihu so zoznamom miest určených na ukrytie prezidenta, 10-stranový dokument týkajúci sa obsluhy Emergency Broadcast System a štvrtou vecou je index karta s autentizačnými kódmi.

Kufrík sa po prvý raz objavil pri Kennedym počas kubánskej krízy v roku 1962.

Späť
Zdieľať
Diskusia