Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2017, 23:34
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Sú smajlíky vôbec dôležité? Fenomén dnešnej doby oddeľuje hnev od smiechu a urážky mení na vtipy

ZAUJÍMAVOSTI EMOJI
Uložiť Uložené

Emojis v Messengeri či na Whatsappe lietajú jedna radosť. Naozaj je však dobré, keď ich do správy nahádžeš päťdesiat?

Emojis v Messengeri či iných sociálnych sieťach sú jednoducho fenoménom posledných pár rokov. Sú však pre našu konverzáciu podstatné alebo by sme sa dokázali zaobísť bez nich? Na túto otázku sa snažii nájsť odpoveď lingvisti z University of Illinois, ktorí najprv vykonala prieskum, kde zistili, že sa emojis najväčšmi používajú na vyjadrenie sarkazmu, irónie alebo zdôraznenie vtipnej situácie. Výskumníci si na univerzitu pozvali mnoho anglicky hovoriacich študentov, ktorým dali čítať rovnaké vety, no s odlišným smajlíkom na ich konci - jeden vždy naznačoval pozitívny zmysel správy, druhý negatívny a tretí sa snažil povedať, že išlo o iróniu.

Sú smajlíky vôbec dôležité? Fenomén dnešnej doby oddeľuje hnev od smiechu a urážky mení na vtipy
Zdroj: pixabay.com

Napríklad veda "Ty si fakt idiot" môže byť poňatá v úprimnom smere, no tiež to môže autor myslieť ako vtipnú odpoveď na nejaký šialený návrh.  Inými slovami, vetu "Ty si fakt idiot" dostali študenti so smejúcim sa a negatívnym smajlíkom, pri ktorých je úplne jasné, ako to autor správy myslel. V trojici smajíkov však vždy bol aj ten, ktorý mal potenciál študentov zmiasť, v tomto prípade žmurkajúci. Študenti následne vyplnili dotazník, kde zaznačovali, ako si interpretovali danú správu. Pri niektorých správach sa ani po použití smajlíka pre skupinu študentov význam nezmenil, iní si neboli istí počas celého čítania správy, až kým sa nedostali k emotikonu a tretia skupina priniesla zaujímavý výsledok celého výskumu.

Odporúčané
Príbeh emoji 📘 sa začal písať 📱 už v minulom tisícročí. 🕰 Tušíš, ako vznikli 🤔 a ako sa rozšírili 💥 do celého sveta? 🌍 Príbeh emoji 📘 sa začal písať 📱 už v minulom tisícročí. 🕰 Tušíš, ako vznikli 🤔 a ako sa rozšírili 💥 do celého sveta? 🌍 5. júna 2021, 9:36

Jeden z lingvistov, ktorý túto štúdiu robili, Benjamin Weissman, poznamenal, že ľudský mozog akoby čítal vetu zľava doprava, potom však uvidí emoji, načo si overí význam správy a prípadne ho celý prepíše. Presne tak, ako keď po svojej tragickej humornej poznámke dodáš "To bol vtip," aby to bolo všetkým jasné. Výsledkom výskumu teda je, že emojis sú naozaj podstatné pre internetové konverzácie. Aj keď sa štúdia pravdepodobne nezameriavala na dvesto smajlíkov, ktorým tečú slzy z očí, na konci každej druhej správy.

Sú smajlíky vôbec dôležité? Fenomén dnešnej doby oddeľuje hnev od smiechu a urážky mení na vtipy
Zdroj: Facebook Messenger
Domov
Zdieľať
Diskusia