Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2017, 11:33
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na zlomené srdce sa dá aj zomrieť. Hormóny môžu ľahko zachvátiť cievy a odstaviť celé telo od prísunu krvi

SMRŤ
Uložiť Uložené

Zlomené srdce je reálnou hrozbou, nejde len o nepríjemný pocit či hovorový výraz.

Väčšina z nás si už určite prešla nepríjemným obdobím po tom, čo nám niekto, ako sa hovorí, zlomil srdce. Nie je to však len pocit či hovorový výraz, mnoho krajín považuje zlomené srdce (broken heart) za zdravotný stav, príčinu ochorenia. A bohužiaľ, má aj svoje obete, na zlomené srdce zomrela napríklad aj herečka Debbie Reynolds.

Na zlomené srdce sa dá aj zomrieť. Hormóny môžu ľahko zachvátiť cievy a odstaviť celé telo od prísunu krvi
Zdroj: pixabay.com

Odborný názov zlomeného srdca je Takotsubo syndróm alebo stresom zapríčinená kardiomyopatia. Prvýkrát bol tento stav indentifikovaný v Japonsku a útočí bez prechádzajúcich chorôb srdca či iných problémov. Práve naopak, prichádza nečakane a rýchlo. Celkový priebeh, strata vedomia i smrť sú veľmi podobné obyčajnému infarktu, pri ňom sa však cievy postupne upchávajú. Pri Takotsubo syndróme je to inak. Neuveriteľne zvýšený level stresu či prudký nával emócií, to všetko má za následok vylučovanie adrenalínu a kortizolu, hormónov stresu. V mimoriadne intenzívnom emočnom momente sa však môže hormónov vylúčiť také veľké množstvo, že upchajú a zúžia samotné cievy. Výsledkom je nepravidelný tep, nesynchronizovaný obeh krvi či v najhoršom (našťastie však nie veľmi bežnom) prípade aj smrť.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Samozrejme, všetko to súvisí aj s mentálnym zdravím a je len málo tak dobrých príkladov na vysvetlenie súvisu medzi fyzickým a psychickým zdravím. Je to veľmi intuitívne. Ak zvládaš stres ťažšie, plačeš takmer pri každej príležitosti alebo si slabšia osobnosť, zlomené srdce na teba bude mať omnoho väčší vplyv ako na človeka, ktorý celú fázu rozchodu zakončí prepitou nocou v klube. Takotsubo syndróm je však daný aj genetickou cestou, vplyv hormónov na telo je totiž zakódovaný aj v sekvencovaní DNA.

Na zlomené srdce sa dá aj zomrieť. Hormóny môžu ľahko zachvátiť cievy a odstaviť celé telo od prísunu krvi
Zdroj: pixabay.com

Smrť z dôvodu zlomeného srdca tak môžu zapríčiniť hormóny, no i mozog samotný. Ak si práve po rozchode alebo ti umrel niekto blízky a máš pocit, že sa ide zrútiť celý svet, aj u teba sa práve prejavuje Takotsubo syndróm, aj keď šanca že zomrieš nedosahuje veľmi veľkých čísiel. Rozhodne ti však bude lepšie, ak si na internete nájdeš nejakú z overených metód na uvoľnenie či menežovanie stresu. Na samotný syndróm bez pričinenia ďalších chorôb zomrelo len minimum ľudí, aj napriek tomu je však dobré svoju hladinu stresu vedieť ovládať.

Domov
Zdieľať
Diskusia