Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2017, 18:17
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Generáciu Y čakajú po zdravotnej stránke nepríjemné časy.

Tento článok začneme trochu netradične ako jedno veľké klišé. Zdravie človeka patrí jednoznačne medzi to najcennejšie, čo máme. Nie je to síce žiadne tajomstvo, ale problémom je, že veľa ľudí si to neuvedomuje preto, že popri naháňaní sa za úspechom, peniazmi a spokojným životom nedávajú pozor sami na seba. Veľmi často ide o faktory, ktoré na nás vplývajú nevedome a najmä neplánovane. Za všetky spomeňme aspoň stres, ktorý na seba naberá mnoho podôb. Pod tlak sa počas života dostaneme toľkokrát, že to nikto z nás ani nedokáže spočítať. No naše telo si to pamätá a bohužiaľ, vtedy, keď to najmenej čakáme, sa nám to vráti. Svoje by o tom určite dokázalo povedať mnoho fajčiarov, ktorým sa zlozvyk vypomstil v lepšom prípade v podobe chronických respiračných ochorení ako bronchiálna astma či chronická obštrukčná choroba pľúc, v tom horšom prípade v podobe rakoviny.

Na ľudské zdravie sa musíme pozrieť aj v kontexte histórie. Iste nebudem hovoriť nič nové, ak spomeniem, že naši predkovia dlhé obdobie zomierali na choroby, ktoré sú dnes veľmi jednoducho liečiteľné - za všetky prípady spomeňme aspoň obyčajnú chrípku. Na druhej strane, o mnohých ochoreniach ľudia žijúci v časoch minulých iste nepočuli. Napríklad kolorektálny karcinóm, ktorý dnes ešte v tomto článku budeme spomínať, v súčasnosti figuruje na treťom mieste medzi najčastejšie sa vyskytujúcimi sa zhubnými ochoreniami. Najviac prípadov má Južná Kórea, nasledovaná Slovenskom a Maďarskom. Hoci prvý oficiálne zdokumentovaný prípad sa datuje do roku 1913, dnes, o bezmála sto rokov neskôr, sa objavuje vyše milióna nových prípadov ročne.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

A presne v tomto duchu sa na potenciálne zdravotné hrozby ľudí žijúcich v dnešnej dobe spoločne pozrieme. Povieme si, v ktorých smeroch nás, ľudovo povedané, tlačí topánka a kde je potrebné tento stav najviac riešiť. Nebojte sa, nechceme maľovať čerta na stenu. Ale reč štatistík a symptomatológie prepojená s aktuálnou činnosťou ľudí 21. storočia nám urobí pomerne komplexný obraz o tom, s akými výzvami sa obyvatelia našej plánety, a predovšetkým Slovenska a Česka, budú s najväčšou pravdepodobnosťou potýkať v najbližších rokoch až dekádach.  

Bolesti chrbta

Bolesti chrbta patria medzi najčastejšie zdravotné problémy ľudí, ktorí so svojimi problémami deň čo deň navštevujú buď ambulancie praktických lekárov, alebo špecialistov - neurológa, ortopéda či rehabilitačných centier. Prevalencia, teda celkový výskyt v populácii, sa v tomto prípade pohybuje na úrovni až deväťdesiatich percent. Príčiny bolesti chrbta sú skutočne rozmanité. Pre zjednodušenie môžeme hovoriť o štyroch základných príčinách - bolesti vyvolanej útlakom miechových koreňov, bolesti vyvolanej degeneratívnymi zmenami v oblasti medzistavcových platničiek - elastického tkaniva, ktoré tvorí nárazníkovú zónu medzi dvomi stavcami a umožňuje šetriť stavce pred nadmerným tlakom, bolesti podmienenej kostnými zmenami - tvorbou osteofytov (kostných výrastkov vznikajúcich na miestach nadmerného opotrebovania kostí) a bolesti vyvolané degeneratívnymi zmenami kĺbov. V prípade nás, mladých ľudí, môžeme za hlavnú príčinu vzniku týchto bolestí označiť nesprávne sedenie. Neustále hrbenie sa nad monitormi počítačov si priam pýta v staršom veku daň v podobe týchto problémov. Neustála digitalizácia, resp. informatizácia spoločnosti zlepšeniu situácie rozhodne nepomôže. 

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?
Zdroj: pixabay.com

Problémy so zrakom

Svetová zdravotnícka organizácia WHO na svojich webových stránkach v rámci programu prevencie slepoty a iných zrakových problémov uvádza ochorenia, proti ktorým sa v budúcnosti musíme mať na pozore a už dnes patria medzi strašiakov nejednej skupiny pacientov. Spomeňme z nich aspoň niektoré. Katarakta alebo inak šedý zákal patrí v súčasnosti medzi príčinu slepoty u nadpolovičnej väčšiny všetkých slepotou postihnutých pacientov, čo predstavuje približne 20 miliónov ľudí. Najčastejšie vzniká ako dôsledok staroby, no svoje do toho má čo povedať aj cukrovka či toxoplazmóza. Diabetická retinopatia predstavuje ochorenie najmenších ciev oka v oblasti sietnice, vznikajúce vplyvom procesov odohrávajúcich sa v tele diabetika v dôsledku dlhodobo zvýšenej hladiny krvného cukru. V konečnom štádiu vedie k slepote, o čom by vám mohlo hovoriť približne 5 miliónov ľudí, ktorých to postretlo. Do tretice ďalší zákal, tentokrát zelený, alebo, ak chcete, glaukóm. Predstavuje skupinu ochorení, pre ktoré je charakteristický fakt, že dochádza k zvýšeniu tlaku vnútroočnej tekutiny, patriacej medzi základné zložky oka. Zvýšený tlak vedie k útlaku sietnice a odumieraniu jej buniek. Konečné štádium ochorenia je opäť slepota, v tomto prípade typická pre 4.5 milióna všetkých slepých. Všetky tri zrakové ochorenia majú spoločný jeden významný menovateľ - cukrovku. Práve tej sa budeme venovať v jednom z ďalších odsekov nižšie.

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?
Zdroj: upload.wikimedia.org

Závislosti

V rámci tohto bodu budeme venovať pozornosť alkoholu, cigaretám a drogám. Prvé dva typy návykových látok nie je potrebné zrejme nejako zvlášť rozoberať - všetci vieme, k čomu pravidelné pitie a fajčenie cigariet vedie. Napriek tomu ide o spoločensky tolerované fenomény, ktoré prichádzajú mediálne na pretras iba vtedy, keď sa kvôli ním niekto dostane do osobných či právnych problémov, alebo skončí na protialkoholickom liečení. V týchto prípadoch známy výrok, že na niečo sa zomrieť musí, zrejme neobstojí. Otázka drog je však omnoho komplikovanejšia. Tu sa ale musíme pozrieť na kategórie tvrdých drog a mäkkých drog, najmä marihuany. Tvrdé drogy sú jednoznačne najväčší humus - je potrebné to povedať na rovinu a takto neodborne. O živote so závislosťou na nich ste sa mali možnosť dočítať aj v našom nedávnom rozsiahlom rozhovore. Problematika fajčenia marihuany tu zrejme ešte na dlhé roky bude polarizovať ľudí na jej obhajcov a kritikov. Môj kolega nedávno informoval o výsledkoch veľkej americkej štúdie, ktorá potvrdila množstvo zdravotných benefitov marihuany. Dokážem sa s týmito výsledkami stotožniť, no musím ihneď dodať, že niečo iné je, keď vám marihuanu v presne definovanom množstve indikuje lekár, pod ktorého dozorom počas takejto liečby ste, a niečo iné je, keď vyfajčíte prvú zmes, ktorá sa vám dostane pod ruku a nemáte tušenie, o čo sa jedná. V tomto vidím jeden veľký a zásadný rozdiel. Keďže väčšina z nás buď počuje, alebo prichádza aspoň okrajovo do styku s drogami predávanými dílermi, tu o nejakej kontrole kvality nemôže byť ani reči. A presne toto je "tráva", ktorej zdravotné rizika budú ľudia žijúci v dnešnej dobe zrejme pociťovať ešte nejaký ten čas, pretože neustála liberalizácia jej užívania k tomu skôr či neskôr povedie. Dlhodobé fajčenie marihuany preukázateľne znižuje libido a prispieva k nižšiemu počtu spermií. Keďže pôsobí detoxikačne v pošve ženy, vedie tiež k spomalenému vývoju plodu. Istá štúdia uskutočnená na potkanoch taktiež nabáda k domnienke, že dlhodobé fajčenie marihuany môže u mnohých viesť k závislosti na tvrdých drogách, pretože sa jej fajčiari budú snažiť dosiahnuť určitý omamný stav, na ktorý si už zvykli. Túto informáciu mi nezávisle od seba potvrdilo aj niekoľko psychiatrov, stretávajúcich sa s drogovo závislými na dennej báze. 

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?
Zdroj: pixabay.com

Psychické problémy

Neustále zvyšujúce sa životné tempo, vysoké nároky a konkurencia vo všetkých oblastiach verejného a súkromného života sa zákonite podpísala aj na duševnom zdraví nejedného človeka. Postupom rokov sa zrejme naďalej dočkáme vzostupného trendu. Jeden zo starších dokumentov Svetovej zdravotníckej organizácie - World Healt Report poukázal na to, že z hľadiska počtu odžitých rokov s ochorením sú na tom duševné choroby a kardiovaskulárne ochorenia narovnako. Množstvo autorov tiež upozorňuje, že pravdepodobnosť toho, že počas života budeme trpieť nejakými psychickými problémami je približne 1:4. Vo výskyte dominujú najmä úzkostné poruchy, poruchy nálad, závilosti a detské poruchy. Medzi nimi sa však nestratia ani poruchy osobnosti, mentálna retardácia, anorexia či bulímia. European Brain Council v roku 2010 upozornil, že náklady na liečbu ochorení mozgu sa vyšplhali na úroveň astronomických 800 miliárd eur. Avšak len malú časť z nich zhltli farmaceutické spoločnosti, ktoré paradoxne, v porovnaní s ostatnými medicínskymi disciplínami, obmedzujú výrobu nových liekov. Pred psychiatrami a psychológmi tak stojí neľahká úloha bojovať s týmto problémom. Navyše, je veľmi pravdepodobné, že pokiaľ sa situácia v najbližších rokoch nezmení, psychické ochorenia budú vo svete predstavovať zdravotný problém číslo 1.  

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?
Zdroj: pixabay.com

Rakovina

Ľudstvo sa márne snaží nájsť stopercentne účinný liek na všetky druhy rakoviny. Bohužiaľ, napriek súčasnému vedeckému a technickému pokroku sa darí úspešne bojovať len s určitými nádorovými ochoreniami a bolo by príliš optimistické si myslieť, že sa tento problém vyrieši mávnutím čarovného prútika. V tomto bode si dovolím zacitovať niekoľko veľmi zaujímavých faktov zverejnených Svetovou zdravotníckou organizáciou. Tá predpokladá, že počas najbližších dvadsiatich rokov stúpne počet nových prípadov o vyše 70 percent. Rovnako v 70 percentách prípadov smrti dôsledkom nádorového ochorenia pôjde o úmrtia v menej rozvinutých krajinách. Tohto problému sa paradoxne desia nielen pacienti a ich lekári, ale aj ekonómovia. Čísla totiž hovoria jasnou rečou - len v roku 2010 stála celosvetová liečba onkologických pacientov nepredstaviteľných 1,2 bilióna amerických dolárov. Najviac postihnutými oblasťami ľudského tela sú v tomto prípade pľúca nasledované rakovinou pečene, kolorektálnym karcinómom (v ktorom patrí Slovensko a Česko medzi svetovú špičku), rakovinou žalúdka a prsníka. A tento trend sa bohužiaľ najbližšie roky pravdepodobne nezmení.

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?
Zdroj: upload.wikimedia.org

Obezita

Obezita patrí už niekoľko desaťročí medzi vážne celosvetové problémy, nebojím sa povedať až charakteru epidémie. Môže za to zvýšený príjem kalórii v pomere k zníženému výdaju energie, t.j. nepravidelnému, resp. nedostatočnému pohybu. Darmo, doba je rýchla a mnohí ľudia si na pravidelný pohyb nájdu stále menej a menej času. V tej istej správe sa ďalej uvádza, že od roku 1980 stúpol počet nových prípadov obezity o viac ako dvojnásobok. V prepočte na čísla, nadváhou (Body Mass Index - BMI v rozmedzí 25 - 30) trpí 1,9 miliardy dospelých osôb, z toho ako obezitu (BMI > 30) môžeme označiť viac ako 600 miliónov z nich. Ak ste si v tejto chvíli náhodou zo zvedavosti vypočítali vlastnú hodnotu BMI, môžem vás aspoň čiastočne upokojiť tým, že v mnohých prípadoch ide o výpočet veľmi nepresný. Body Mass Index totiž nezohľadňuje podiel svalovej hmoty na celkovej hmotnosti človeka. Ako príklad môžeme uviesť legendárneho hokejistu Jaromíra Jágra, ktorý pri výške 191 cm váži podľa posledných údajov 104 kilogramov, čo predstavuje hodnotu BMI na úrovni 28,5, teda nadváhu. Pozrite sa však na jeho postavu a musí vám byť jasné, že v tomto prípade o skutočnej nadváhe, nie to ešte obezite nemôže byť ani reči. Je veľký predpoklad, že sedavý spôsob života bude u mnohých z nás dominovať aj v nasledujúcich rokoch. Pokiaľ aj napriek tomu nechcete vyzerať ako tučko, prípadne sa svojho pivného brucha, veľkého pozadia a silných stehien chcete zbaviť, nič lepšie pre vás z mojej pozície nemôžem urobiť ako vás nasmerovať na náš tím ľudí z Fitcultu, ktorí vám naozaj odborne poradia.    

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?
Zdroj: upload.wikimedia.org

Cukrovka

Na úvod trochu opakovania zo základnej a strednej školy. Cukrovka alebo, ak chcete, diabetes mellitus, je ochorenie, ktoré môžeme rozdeliť na diabetes prvého typu, diabetes druhého typu a špecifický tehotenský diabetes. Prvým typom sa zaoberať z tohto miesta nebudeme, nakoľko ide o autoimunitne podmienenú diagnózu, pre ktorú je charakteristické to, že beta-bunky Langerhansových ostrovčekov, ktoré sa v pankrease podieľajú na tvorbe inzulínu, zanikajú, a to najčastejšie už v ranom detstve. Naproti tomu pri diabete 2. typu beta-bunky nezanikajú, avšak ich schopnosť vylučovať inzulín je veľmi obmedzená. Keďže inzulín je hormón, ktorý sa okrem iného podieľa na znižovaní hladiny cukru v krvi a vylučuje sa po jedle, ľudia postihnutí týmto ochorením majú množstvo zdravotných ťažkostí, ktoré súvisia s neschopnosťou tela udržať hladinu cukru na vyrovnanej úrovni. Medzi faktory, ktoré vedú k jeho vzniku, patria už spomínaná obezita, vysoký krvný tlak a vek nad 40 rokov. Množstvo prípadov diabetu sa z roka na rok zvyšuje a v najbližšom období tomu nebude inak. Na druhej strane, WHO má v pláne na celosvetovej úrovni zastaviť markantný náraz nových prípadov diabetu a obezity do roku 2025. Zo svojho pohľadu sa však obávam, že ide o prehnane pozitívne zmýšľanie. 

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?
Zdroj: pixabay.com

Kardiovaskulárne ochorenia

Kardiovaskulárne ochorenia patria dlhodobo medzi hlavnú príčinu úmrtí ľudí vo svete. V súčasnosti na niektoré z ochorení v tejto skupine zomiera každý tretí človek. Príčin tohto stavu je viac, navyše mnohé z nich sa vzájomne prekrývajú, pretože ich môžeme nájsť niekoľko súčasne u viacerých osôb. Ide najmä už o toľko spomínanú obezitu, vysokú hladinu cholesterolu, (ktorá má za následok rozvoj aterosklerózy - kôrnatenie tepien, ktoré v takom prípade nie sú schopné dostatočným spôsobom rozvádzať krv po tele), nedostatok fyzickej aktivity a fajčenie. Do tejto rozsiahlej skupiny patria predovšetkým problémy so srdcom (najmä infarkt), no výraznou mierou sú zastúpené aj cievne mozgové príhody, reumatická horúčka, vrodené srdcové chyby a hlboká žilová trombóza spojená s následnou embolizáciou. Tak, ako aj v predchádzajúcich bodoch, aj tu musíme zmieniť, že súčasný život štýl väčšiny ľudí bude zrejme ešte dlho viesť k tomu, že sa táto štatistika nebude hýbať pozitívnym smerom. Preto každý z vás, kto sa bude venovať pravidelnej fyzickej aktivite, si v konečnom dôsledku môže pomôcť k tomu, aby ho tieto prípady buď obišli, alebo aspoň obchádzali čo najdlhšie. 

Zdravotné problémy, ktoré v najbližších rokoch najviac postihnú našu generáciu. Na čo si musíme dať pozor?
Zdroj: upload.wikimedia.org

Domov
Zdieľať
Diskusia