Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2017, 10:15
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Doteraz nikdy nevidené fotografie zo Sovietskeho zväzu z čias, keď nad ním pevnou rukou vládol Stalin. Postaral sa o nich Američan

ZAUJÍMAVOSTI MOSKVA
Uložiť Uložené

Takmer polstoročie ležali v skrini.

Od polovice dvadsiatych rokoch 20. storočia stál na čele Sovietskeho zväzu Josif Vissarionovič Stalin. Diktátor a krutovládca zaviedol v krajine tvrdé podmienky, stál na čele ZSSR pri víťazstve v druhej svetovej vojne a keď potom v roku 1953 zomrel, zanechal za sebou nielen 30 rokov vládnutia, ale aj tisíce a tisíce mŕtvol. V ZSSR od roku 1952 až do roku 1954 pôsobil aj americký major Martin Manhoff, ktorý pracoval na americkej ambasáde, a aj keď išlo o obdobie na samotnom konci Stalinovho vládnutia, Manhoffovi sa skvele podarilo zachytiť to, ako vyzeral každodenný život obyvateľov Sovietskeho zväzu.

Ak práve Manhoff nemusel pracovať a užíval si voľné chvíľky, rád sa vydával do sovietskych ulíc s fotoaparátom v ruke. Navštívil mestá ako Moskva, Leningrad či Murmansk a nezaujímali ho pamiatky a najpopulárnejšie miesta, pretože sa skôr zameriaval na obyčajných sovietskych obyvateľov a zachytával realitu presne tak, ako ju videl vlastnými očami. Po odchode zo ZSSR odložil Manhoff tisíce fotografií do šatníka a nechal ich tam ďalšie polstoročie bez toho, aby o nich niekomu povedal, či sa pokúsil o ich zverejnenie. Po jeho smrti dostal Douglas Smith príležitosť prehľadať jeho osobné veci a keď natrafil na fotografie, nemohol uveriť vlastným očiam. Okrem iného našiel aj video priamo zo Stalinovho verejného pohrebného obradu, ktoré sa mu podarilo natočiť z americkej ambasády a Douglas momentálne pracuje na tom, aby sa čoskoro všetky Manhoffove fotografie dostali na internete v digitalizovanej podobe.

  

Domov
Zdieľať
Diskusia