Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2016, 9:35
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Pouličná hudba v našich uliciach pôsobí na Slovákov ako žobranie. Zmení to jedinečný projekt Viva Ulica!

REFRESHER
Uložiť Uložené

Pristaviť sa a vypočuť si pouličnú hudbu u nás nezvykneme. Má byť však organickou súčasťou mesta.

Väčšinou ich vídame v tmavých podchodoch, cez ktoré len prechádzame. Pristaviť sa a vypočuť si pouličnú hudbu nie je na Slovensku zvykom. Peniaze často do klobúka hádžeme z pocitu povinnosti či zo súcitu, možno cítime, že umelec si zaslúži ocenenie, no jeho hudbu si v meste neužívame. Pouličné umenie totiž na rozdiel svetových metropol nie je na Slovensku organickou súčasťou mesta.

Slovenská sporiteľňa štartuje projekt Viva Ulica! práve ako reakciu na žalostný stav. „Pouličná hudba získala na Slovensku nelichotivý podtón, je odsúvaná na okraj, prevažne sa spája s hraním v podchodoch a často má pachuť žobrania. To chceme zmeniť,“ hovorí Juraj Barta, riaditeľ marketingu Slovenskej sporiteľne. Tieto slová potvrdzuje aj výsledok našej ankety v uliciach Bratislavy.

Bratislavčanom sa pouličné umenie spája skôr so žobraním.

Tento rok sa začína v Bratislave

Projekt Viva Ulica! vznikol ako spoločná vízia Slovenskej sporiteľne a festivalu Viva Musica!, ktorý banka dlhodobo podporuje. „Naším cieľom je dostať do slovenských miest kvalitnú pouličnú hudbu, aby sa mohli rovnať slovenským metropolám. Projekt má dlhodobý charakter, tento ročník je pilotný,“ vraví Matej Drlička, zakladateľ a riaditeľ hudobného festivalu Viva Musica! „Desiati hudobníci, ktorí prejdú mojím výberom, dostanú oficiálne miesto v uliciach Bratislavy a hudobné štipendium od Slovenskej sporiteľne u špičkového hudobného pedagóga. S podporou to myslíme naozaj vážne.“

Prihlásiť sa môže každý hudobník so vzťahom ku klasike

Keďže projekt Viva Ulica! sa pod gesciou festivalu Viva Musica!, šancu majú najmä hudobníci, ktorí hrajú klasickú hudbu alebo tú modernú na klasických nástrojoch. „Filozofiu festivalu je classic meets modern, čo chceme dostať aj do projektu Viva Ulica!,“ objasňuje Matej Drlčika. Záujemcovia sa môžu prihlasovať na www.vivaulica.sk. Podmienkou je nahrať video, v ktorom predvedú hru na hudobnom nástroji. Šancu majú nielen jednotlivci, ale aj celé zoskupenia.

Podporiť pouličnú hudbu môžete aj hlasovaním

Najväčšou podporou pre pouličného hudobníka je veľké publikum. Desiatka vybraných však začne hrať v uliciach až v júni, takže dovtedy ich môžete podporiť online hlasovaním na www.vivaulica.sk

Domov
Zdieľať
Diskusia